Umut insanda

19 Mart 2020 - 18:44

Değerli Kadıköylüler, sevgili komşularım;

Zor zamanlardan geçiyoruz. Bütün dünya, hayal dahi edemeyeceğimiz bir süreci yönetmeye çalışıyor. Türkiye’de ise bu süreç, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekle birlikte, hepimizin sorumlulukları var. Bu nedenle ben ve arkadaşlarım görev başındayız. İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ve sağlıklı çalışma koşulları nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar ve çocuklu annelerden oluşan çalışma arkadaşlarımızın dışında hepimiz görevlerimizin başındayız. 

Fakat, yaşadığımız olağanüstü süreç nedeniyle yaklaşık 200 etkinliğimizi iptal etmek zorunda kaldık. 

Zira şimdi önceliğimiz, yurttaşlarımızın sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri. Ama kısa zamanda, daha keyifli ve Kadıköy’e yakışan etkinliklerde buluşup birbirimizi alkışlayacağımız günlerin geleceğini bilmenizi isterim.

Peki biz bu süreçte neler yaptık?

Müsaadenizle onlardan bahsetmek isterim.

Dünyayı etkileyen pandemik bir enfeksiyon olan yeni tip korona virüsü salgınında Sağlık Bakanlığı, İl ve ilçe Sağlık Müdürleri birinci elden yürütücü durumunda. Ancak belediyemiz, vatandaşın kaygılarını bir nebze azaltabilmek için, önleyici bir hizmet olarak; bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmalara yönelik geniş spektrumlu dezenfektasyon uygulamalarını arttırdı. Öte yandan Hasanpaşa’da bulunan ana hizmet binamız ve dış birimlerimiz ile, talep eden okulları, muhtarlıkları, kamu kurumlarını, parklarımızı, çocuk oyun alanlarımızı dezenfekte etti. Bu yöndeki çalışmalarımız, siz bu satırları okurken de devam ediyor olacak. 

Mobil belediye mahallelerde

Virüsün, kalabalık alanlarda yayılma riskini düşünerek, özellikle de 60 yaş üstü komşularımızın belediye işlemlerini yaptırmak için ana hizmet binamıza gelmelerini ve bu sırada toplu taşıma araçlarından yararlanmalarını azaltmak için “Mobil Belediye” hizmetini başlattık. Dört mobil hizmet aracımız, dönüşümlü olarak mahallelerimizde hizmet vermeye başladı. Hafta içi her gün hizmet veren araçlarımızın bulundukları noktaları, belediyemizin web sayfasından öğrenebilirsiniz. Yurttaşlarımızın gerekli gördükleri zamanda aradıkları çağrı merkezimiz de yeniden yapılandırılarak güçlendirildi. Çağrı merkezlerimizi 7/24 arayabilirsiniz. Her zaman, her şartta yanınızda olduğumuzu hatırlatmak isterim. 

Nikah salonumuzda yeni uygulama

Bu olağanüstü durum, yaşamın her alanını etkilediği gibi, yuva kurmak isteyen yurttaşlarımızı da etkiledi. İçişleri ve Sağlık Bakanlığı genelgeleriyle, bu süreçte nikah salonlarına, evlenen çiftlerimizin yakınlarını, üzülerek kabul edemiyoruz. Çiftlerimizin, nikâhlarına sadece nikah şahitleri tanıklık edebilecek. 

Belediyeye el dezenfektanları yerleştirildi 

Her ne kadar, yurttaşlarımızı belediyemize gelmemeleri yönünde uyarsak da, gelen misafirlerimizi de unutmadık. Belediye hizmet binasında vatandaşların sıkça uğradığı, kalabalık olan bölümlerin girişlerine, kapılara el dezenfektanı yerleştirdik. Ayrıca giriş noktalarında da görevli arkadaşlarımızın, personelimizin ve yurttaşlarımızın ateşlerini ölçmesiyle, alınan tedbirleri imkânlar dâhilinde bir üst boyuta taşıdık.

Sosyal medya üzerinden panel düzenlendi 

Bu süreçte en ihtiyacımız olan şeyin doğru haber alma olduğunun bilinciyle, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Kadıköy Belediyesi işbirliği ile sosyal medya üzerinden yeni tip korona virüsüne yönelik bir panel düzenlendi. Türk Tabipleri Birliği’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Heval Bozdağ ve Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zeynep Nükhet Ceylan korona hakkında sosyal medya üzerinden gelen sorulara yanıt verdi. 

Ayrıca, fiziki çalışmaların yanı sıra yeni tip korona virüsünün yayılım gösterdiğinin anlaşılmasından bu yana, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütünün verilerinden yola çıkarak,  kişisel temizlik ve hijyen konusunda nasıl tedbir alınması gerektiği ile ilgili başta personel olmak üzere bilgilendirme çalışmaları düzenlendi. Mahallelerden gelen taleplere göre, enfeksiyon uzmanları korona virüsünden korunmaya ilişkin bilgilendirme yaptı. Sağlık alanında yayınlanan E-bültende koronaya yönelik bilgiler ve korunma yolları paylaşıldı. Web sayfalarına korunma yollarına ilişkin görseller koyuldu. Muhtarlar, gönüllü evleri, kültür merkezlerine bilgilendirme için afişler asıldı.

Online belediyecilik başlıyor

Yazımın başında, yaklaşık 200 etkinliğimizi iptal etmek ya da ertelemek zorunda kaldığımızı belirtmiştim. Ancak, yaşadığımız günleri evde geçirmenin eksikliğini ve zorluklarını da biliyoruz. Bu nedenle, düşük ölçekli de olsa, sosyal medya hesaplarımızdan online etkinlikler yapma hazırlığındayız. Belli gün ve saatlerde sağlık, felsefe, sanat, spor ve kent yaşamı üzerine sohbetler, ev konserleri, küçük kardeşlerimiz için masal saatleriyle karşınızda olacağız. Konusunda yetkin çalışma arkadaşlarım, programları her gün sosyal medya hesaplarımızdan duyuracaklar. 

Bu konuda, sizlerin de destek ve önerilerini bekliyor olacağız.

Gazete Kadıköy her hafta çıkacak

21 yıldır, severek ve ilgiyle takip ettiğiniz Gazete Kadıköy, bu zor günlerde de yanınızda olmaya devam ediyor. Gazete Kadıköy, şartlar el verdiği sürece çıkmaya devam edecek. 

Öncelikle, gazetenin olağanüstü şartlarda çıktığını bilmenizi isterim. Bu vesileyle, özgür gazeteciliğe olan inançlarıyla gazeteyi çıkarma iradesini ortaya koyan ve okurlarının yanında olan bütün arkadaşlarımı sevgiyle kucaklıyorum. 

Onlar, bizim olduğu gibi, sizin de zor gün dostları. Emeklerine sağlık. 

Bu sıkıcı bilgileri paylaştıktan sonra, bu zor günleri hep birlikte atlatacağımıza olan inancımla, siz değerli komşularımı Nâzım Hikmet’in o muhteşem, ‘Umut’ şiiriyle selamlamak isterim.

Umut Sizde!

“… İşler, atom reaktörleri, işler, 

yapma aylar geçer güneş doğarken 

ve güneş doğarken hiç umut yok mu? 

umut umut umut, 

umut insanda."

Yazarın Diğer Yazıları

Birlikte mücadele ettik

Değerli Kadıköylüler, kıymetli komşularım, dostlarım; Beş yıl önce göreve geldiğimde, bu köşeden ‘merhaba’ demiş, çok da uzun olmayan cümlelerle sevgilimiz Kadıköy’e dair umutlarımızı, yapacaklarımızı, yapmak istediklerimizi anlatmıştım. Beş yıl içinde, yazdıklarımın, söylediklerimin ve elbet ilkelerimizin ışığında davrandım. Zor yılla ...

23 Nisan coşkusunu evlerimize taşıdık

Sevgili Kadıköylüler, Değerli Komşularım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün bir asrı devirdi. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin teminatı olan TBMM’nin 100’üncü yaşına tanıklık etmenin gururunu yaşıyoruz. İşgal altındaki vatan topraklarından gelen temsilcilerle toplanan o Meclis, vata ...

Bir Düşün İçinde Bir Düş

Göreve geldiğimde yazdığım ilk yazıda, zaman zaman bu köşede buluşacağımızın sözünü vermiştim. Keşke, yoğun tempo içinde daha çok zaman ayırıp, daha çok şey anlatabilsem size. Lakin çok mümkün olmuyor, olamıyor. Daha güzel bir Kadıköy için çalışıyoruz. Özel bir gün için yazıyorum bu sefer. Gerçekleşen bir düş için. Yeni takip edenler için, ...

Gelecek İçin Daha Çok Kadıköy

Bütün iyi kitapların sonunda Bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda Meltemi senden esen Soluğu sende olan Yeni bir başlangıç vardır… …Nedensiz bir çocuk ağlaması bile Çok sonraki bir gülüşün başlangıcıdır. Edip Cansever’in ‘Umut’ şiiri böyle başlar böyle biter. Sıkıntılı geçen, olağan olmayan bu zamanların sonunun güzel günle ...

ARŞİV