KADIKÖY’ÜN KRONOLOJİSİ (10)

18 Ağustos 2021 - 01:18
  • 1912
  • 14 Mayıs: Fahri başkanı Şehzade Selahattin Efendi'nin olduğu Hilal-i Ahmer Kadıköy şubesi açıldı. Kısa bir süre sonra kapandı.
  • Erenköy'de Tüccarbaşı Camii (Böcekli Camii) inşa edildi. Parasını ipek böcekçiliğinden kazanan Fatma Zehra adında bir kadının bağışladığı arazi ve para ile yapıldı. 2015’te restorasyonuna başlanılan cami 2019’da ibadete açıldı.
  • Bostancı vapur iskelesi yapıldı. Tek katlı ve yığma olarak yapılan binanın bekleme salonu ve memur görev odası olarak kullanılan dört odası var. Deniz cephesinde üç gözlü kemer dizisinden oluşan yarı açık bir mekanı olan iskelenin çatıda yükselmiş ve konsollarla desteklenmiş bölüm üzerinde kasnaklı bir kubbesi bulunuyor. İç kapılarda ve dış cephedeki pencerelerde profilli Bursa kemeri kullanılmış. İç mekandaki alçı tavan bezemeleri, sütun başlıkları, kemer aralarındaki Kütahya çinileri ile 1. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin tipik bir örneği. Günümüzde Bostancı vapur İskelesinin olduğu yerde, çok eskiden antik bir liman bulunduğu biliniyor. 1978’de yenilenen yapı, 2006’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce elden geçirildi.
  • Kızıltoprak'ta Hüseyin Paşa Köşkü'nde Ekol Franco-Türk İlkokulu kuruldu.
  • Fenerbahçe kulübünde bisiklet sporu ile ilgili faaliyetlere başlandı.
  • Erenköy'de, Halit Galip Bey’in önderliğinde Kadıköy'ün üçüncü büyük spor kulübü olarak Hilal Gençlik Kulübü kuruldu. Bu klüp, Milli Mücadele’ye katılan ve Anadolu’ya cephane taşıyan kulüplerden biriydi.  Çoğu tıp talebesi olan sporcularının birçoğu harp dönemlerinde hayatını kaybetti.
  • Mimar Constantine P. Pappa tarafından Moda burnunda Doktor Andre Antipa için bir köşk inşa edildi. Tapu kayıtlarında, köşkün 1952 senesinde Katerina Duma tarafından Fevziye Müfide Tek’e satıldığı bilgisi yer alıyor. Kimi kaynaklara göre de köşkü büyükelçi Ahmet Ferit Tek satın aldı, bulunduğu sokağa da Ferit Tek adı verildi. Bu tarihten itibaren 1971’e dek Ferit ve Müfide Tek çifti köşkte yaşadı. Çiftin, vfatlarının ardından 1973’te köşk boşaltıldı. Bir süreliğine evi, kızları Emel Esin’in şoförü Hayrullah Arısan ve ailesi kullandı. Esin’in 1987’de vefatının ardından vasiyeti üzerine 1988’de Tek Esin Türk Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Vakfı kuruldu. İki yıl sonra yine vasiyet gereğince köşkün mülkiyeti vakfa devredildi. Bu tarihten sonra kullanılmayan binada 1992’de ilk yangın çıktı, ahşap merdiven, zemin kattaki oturma odasının ahşap lambrileri hasar gördü. 90’lı yılların ikinci yarısında çıkan yangında ise ahşap çatı yandı. 2010’da başlatılan restorasyon çalışmasına kadar geçen süre içinde bina dış hava koşullarına maruz kaldı. Harap bir durumda olan yapının, iç sıvaları dökülmüş, ahşap yapı elemanları bozulmuş bir haldeydi. Restorasyon çalışmaları sırasında, artık mevcut olmayan ahşap merdivenin, dönem yapılarındaki benzer örneklerden yola çıkılarak restitüsyonunun yapılmaya çalışılmasından özellikle kaçınılarak yeni bir merdiven tasarlandı.
  • Şair İffet Hanım, Erenköy Sahra-yı Cedid Mezarlığı’na defnedildi.

ARŞİV