Kadıköy'ün Kronolojisi (31)

İstanbul'un ilk taşıt müzesi neredeydi? Fenerbahçe Lisesi'nin ilk adı neydi? Kadıköy Halk Kütüphanesi ne zaman kuruldu?

25 Temmuz 2023 - 13:30

1967 

İstanbul'un ilk taşıt müzesi, tramvay seferlerinin tamamen bittiği tarih olan 1966 yılında Kadıköy Kuşdili'nde (Söğütlüçeşme) kurulmuştu. İETT Tramvay Taşıt Müzesi’nde 15-20 tramvay aracı, elektrik motorlu tramvaylar, atlı tramvaylar, tramvay yol hizmet araçları, vatman, kadın-erkek yolcu ve at mankenleri, dönemi yansıtan durak, giysi ve para örnekleri bulunuyordu. 15 yıl hizmet veren müze 1981’de Kadıköy İtfaiyesi’nin talebi üzerine  kapatılarak, müzedeki örnek tramvaylar Avcılar İETT Kampı’na gönderildi.

Maliye Nazırı Ahmet Zühtü Paşa'nın oğlu Kadıköy Kızılay Cemiyeti Başkanı Zahit Zühtü (Oraloğlu) öldü. 

Fikirtepe Dumlupınar Spor Kulübü kuruldu.

Türk Balıkadamları Spor Kulübü (kuruluş 1954) dernek statüsünü aldı.

Türk edebiyat tarihi araştırmacısı, ordinaryüs profesör, yazar ve öğretmen İsmail Hikmet Ertaylan Feneryolu'nda öldü.

1968 

Bağdat Caddesi'nde Fenerbahçe Lisesi açıldı. Bu okul aslında Göztepe Lisesi adı altında hizmete girmişti. Aynı yıl içerisinde başkanlığını Faruk Ilgaz’ın yaptığı Fenerbahçe yönetim kurulunun aldığı karar gereği ve okulun ilk müdürü Tahsin Çizenel’in de girişimleri ile okulun adı Fenerbahçe Lisesi olarak değişmiş, renkleri sarı lacivert, amblemi de Fenerbahçe spor kulübünün amblemi esas alınarak yeniden düzenlenmişti. Okul, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Anadolu Lisesi'ne dönüştü. 

1969 

23 Nisan: Kadıköy Halk Kütüphanesi açıldı. 1971'de de ilk Kütüphaneler Genel Müdürü Aziz Berker'in adı verildi.

Boğa heykeli, Kadıköy Kaymakamlığı'nın bahçesine yerleştirildi.

Çemenzar'da Faik Reşit Unat İlkokulu açıldı.

1970

Yaklaşık 400 yıllık tarihiyle Kadıköy’ün önemli kültür varlıklarından biri olan, Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı olarak bilinen Taşköprü Caddesi Mezarlığı’nda Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından 5 yıl sürecek kurtarma kazısına başlandı. Kurum buradaki gecekonduları yıktırmış, toprağı kazarak birçok gömülmüş veya kırık şâhideyi bulmuş, bunlardan dikilebilenleri yeniden diktirtmiş ve mezarlığın cadde sınırı boyunca da demir parmaklık taktırtmıştı. Rasimpaşa Mahallesi sınırları içinde, Yeldeğirmeni semtinde bulunan mezarlık, Kadıköy’den Acıbadem’e giden yoldan başlamakta ve tren hattına paralel olarak Ayrılık Çeşmesi ve Namazgâhı yanında İbrahimağa ve Koşuyolu dönemecinde sona eriyor. Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan mezarlık, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.10.1968 tarihli ve 4231 sayılı kararı ile korunması gereken eski eser statüsünde bulunuyor.

Constantine P. Pappa Kalfa (1868-1931) tarafından Moda Burnu’nda inşa edilen Sabur Sami Draz Köşkü yıkıldı. Yerine Mano Palas adlı otel inşa edildi.

Bostancı'daki Bostancı Kuloğlu Camii’nin yanında bulunan bina, uzun süre Şahkulu tarafından kullanıldıktan sonra Bostancı Halk Eğitim Merkezi olarak hizmete başladı.

1971 

Siyasetçi, diplomat, fikir adamı Ahmet Ferit Tek, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk İçişleri Bakanı idi. Türk Ocağı'nın kurucularından ve derneğin resmî kuruluşundan sonraki ilk genel başkanıydı. 

1972

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Göztepe SSK) açıldı. 2019’da yenilenen asırlık hastane, Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi adını aldı. 

Kadıköy İl Tiyatrosu kuruldu.

1974 

Doktor Ali Haydar Erol Moda'da öldü.

Almanya'nın en tanınmış banker ailesine ait, Fenerbahçe’de bulunan Baron Oppenheim Köşkü yıktırıldı, yerine apartman inşa edildi.

Oyuncu Tevfik Gelenbe, Kadıköy Opera Tiyatrosu’nu kurdu.

1975 

Tarihçi-yazar Reşat Ekrem Koçu Göztepe'de öldü.

Çok yönlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu Kalamış’ta öldü.

Musevi cemaati tarafından Göztepe Kültür Derneği kuruldu.

 


ARŞİV