Kadıköy Sözlüğü (8)

Naaşı Kadıköy'de bekletilen aktör kimdi? Darbede adı değiştirilen lise hangisiydi? Efsaneler Kadıköy kimin şarkısı?

01 Ağustos 2023 - 16:36

E HARFİ 

  • Efsaneler Kadıköy'de: Selim Işık'ın Tutunamayanlar adlı albümünde yer alan, “Bu bir çağrı bizden size/Zamanın da ötesine/Yola çıkan dört bir yandan/Beşiktaş'tan Galata'dan/Toplanalım burada/Haykıralım hep birlikte/Efsaneler Kadıköy'de” sözlerini içeren şarkısı.

  • Efsun Ekenyazıcı Güney: Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümü’nde çalışan, akademisyen arkadaşı Hande Tulum ile birlikte Kadıköy apartmanlarını inceleyen, araştırma sonuçlarını Kadıköy Apartmanları adlı Instagram hesabı üzerinden paylaşan Kadıköylü akademisyen.

  • Ege Cansen: “Hemen her hafta Kadıköy Çarşısı’na inerim. Çarşıda dolaşırken hiç sıkılmazsınız. Sadece yorulunur. Kadıköy, İstanbul'un yaşaması en kolay semtidir. Kilise ve camiler birbirine yakındır. Kadıköy Çarşısı herhangi bir çarşı değildir. Bu çarşıda engin bir ticari kültür vardır. Bu çarşının kaldırım taşları bile kültürlüdür. Burası bir dünyadır” diyen, Sözcü Gazetesi yazarlarından, 1938 doğumlu, Kadıköylü ekonomist-yazar.

  • Ekrem Bora: 1932 doğumlu, Acı Hayat, Suçlular Aramızda, Ayşecik, Canım Annem ve Arkadaşımın Aşkısın adlı ünlü filmlerde rol alan, evi Kızıltoprak'ta olan, 2 Nisan 2012'de tedavi gördüğü Kadıköy’deki özel bir hastanede yaşama veda eden, vasiyeti üzerine morga konulamayıp defnedilene kadar Kadıköy Belediyesi'nde bekletilen Kadıköylü ünlü Yeşilçam aktörü.

  • Ekrem Zeki Ün: 1910- 1987 yılları arasında yaşayan, İstiklal Marşı'nın bestecisi Osman Zeki Üngör'ün oğlu olan, 1924'te devlet tarafından Paris’e gönderilen, yurda dönüp Musiki Muallim Mektebi’ne keman öğretmeni olarak atanan, Cumhurbaşkanı Orkestrası’nda solist ve şef olarak görev yapan, 1934'te İstanbul'da yerleşerek piyanist Verda hanımla evlenen, bestelediği ‘Yunus'un Mezarında’ en tanınmış yapıtı olan Modalı müzik insanı.

  • Elif Pastanesi: Rize-Çamlıhemşin’de 1913 yılında doğan, küçük yaşta ailesiyle Rusya’ya giden, o yıllar Karadeniz’den Rusya’ya gidip pastacılık öğrenen ustalardan  olan, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların Rusya’ya girmesi sebebiyle Polonya’ya kaçarak orada evlenen, pastacılık diploması alan, fakat yine savaş dolayısıyla oradan da ayrılıp, ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelen Türkiye'nin ilk diplomalı pastacısı Cevdet Sırt’ın 1963 yılında Moda Caddesi üzerinde açtığı tarihi pastane.

  • 50 Yıl. Tahran Lisesi: 1973'te Türk- İran dostluğunun simgesi olarak İran Şahı Rıza Pehlevi tarafından yaptırılan ve ilk adı Şah Rıza Pehlevi Aryamehr olan, 1981'de askeri cunta zamanı adı değiştirilen Çiftehavuzlar’daki lise.

  • Emin Alper: 1974 doğumlu, Kız Kardeşler, Abluka, Tepenin Ardı, Kurak Günler gibi filmleriyle bilinen Kadıköylü yönetmen-senarist-yapımcı ve akademisyen.

  • Emin Erkul: 1881-1961 yılları arasında yaşayan, İstanbul'un Cumhuriyet döneminde atanan ilk belediye başkanı olan, Kadıköy'e Kayışdağı suyunun getirilmesini sağlayan, 1925'te satışa çıkarılan Fenerbahçe'deki Mon Plaisir Evi’ni satın alan, tıp doktoru, Kuvayi Milliyeci ve siyasetçi.

  • Emin Karaca: 1949 doğumlu, Eski Tüfeklerin Sonbaharı, Plazaların Efendisi Aydın Doğan, Nazım Hikmet Şiirinde Gizli Tarih ve Türk Edebiyatında Kavga adlı kitapları olan, Ocak 2021’de hayatını kaybeden Kadıköylü tarihçi-yazar ve gazeteci.

  • Emin Onat: 1908-1961 yılı arasında yaşayan, Caferağa’da eskiden evinin olduğu sokağa adı verilen, Anıtkabir'in mimarlarından olan, Kadıköy’de Moda Deniz Kulübü gibi çok sayıda eseri bulunan Kadıköylü mimar ve akademisyen.

 


ARŞİV