Kadıköy Sözlüğü (4)

Türkiye’nin ilk poster tasarım atölyesi nerede? 'Bir Avuç Alkış' nedir? Cevdet Çağla kimdi? Cevizlik neresiydi?

11 Nisan 2023 - 15:20

    B ve C HARFLERİ

  • Bet El Sinagogu (Caddebostan): Yüksek mimar-mühendis Albert Arfiti’nin hazırladığı projeye göre başlayan ve 1954’te yapımı tamamlanan, Hahambaşılığın Erenköy ve civarına yazlığa gelen Yahudilerin mevsim boyunca binada toplu ayin yapmalarına izin verilmesi konusunda yetkili makamlar nezdinde 1 Nisan 1961 tarihli müracaatı, 17 Nisan 1961’de kabul edilen sinagog. Göztepe Taş Mektep Sokak’ta bulunan sinagoga, 2011 yılında Kadıköy Yönetim Kurulunun kararı ve Hahambaşı Rav İshak Haleva’nın onayı ile ‘Kal Kadoş Bet El’ adı verildi ve 27 Şubat 2011 Cumartesi sabahı duasında kutsandı.

  • Big Baboli Print House: Zühtüpaşa Camii Sokak’ta bulunan, Zeynep ve Mehmet Şakir Kış’ın kurduğu, özellikle poster tasarımlarıyla öne çıkan Türkiye’nin ilk poster tasarım atölyesi. 2011 yılından beri yerli, yabancı müzik grupları için poster ve albüm kapakları üreten  Big Baboli aynı zamanda American Poster Institute üyesi.

  • Bir Avuç Alkış: Kadim ve gerçek bir Kadıköylü olan, Bahariye’de ahşap bir konakta yetişen, Mühürdar İlkokulu'nu bitiren, değerli tiyatrocu Mücap Ofluoğlu’nun, eski Kadıköy'ü de anlattığı kitabının adı.

  • Bir Tatlı Huzur: Kalamış’a gidince içine girilen ruhsal durum.

  • Burak Çetintaş: Tarih üzerine iki kitabı bulunan yazar, Moda insanı.

  • Burhan Pazarlama (Burhan Demircan): Kadıköy vapurlarının vazgeçilmez pazarlamacı siması olan, bir zamanlar Kadıköy esnafının reklamını alıp yolculara tanıtım yapan, komedyen Şahan Gökbakar’ın ‘Osman Pazarlama’ filmine konu olan, üniversitelerde bile ders veren, 2020’de yaşama veda eden ünlü pazarlama ustası.

  • Büyük Fikret Apartmanı: 1949-50 yıllarında Moda Ağabey Sokak’ta Rum kalfa Haralambos tarafından birbirine bitişik inşa edilen, simetrik iki apartmandan biri. Adını apartmanın eski sahibi Fenerbahçeli eski futbolcu ve FB Eski Başkanı, ‘Büyük’ lakaplı Fikret Arıcan’dan alıyor. Diğer apartman ise Galatasaraylı efsane futbolcu Metin Oktay’ın adını taşıyor. 

  • Caddebostan Maksim: ‘Gazinocular Kralı’ Fahrettin Aslan'ın sahibi olduğu, Seda Sayan, Nazan Şoray, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Nükhet Duru gibi isimlerin sahne aldığı, 1996’da kapanıp yerine Migros açılan Kadıköy'ün ünlü gazinosu.

  • (Caddebostan Maksim’de Behiye Aksoy konseri/1968)

  • Cahide Tamer Aksel: 1915-2005 yılları arasında yaşayan, Kadıköy Onuncu İlkokulu ve Kadıköy Ortaokulu'ndaki eğitiminin ardından evlendirilen, bir yıl sonra boşanan, Erenköy Kız Lisesi'ndeki eğitimini dışarıdan tamamlayan, evde yağlı boya resimler yapmaya başlayan, lise eğitiminin ardından İDGSA Resim Bölümü’nde İbrahim Çallı ve Namık İsmail’in atölyesine giren, daha sonra mimarlık bölümüne başlayıp Sedat Hakkı Eldem’in öğrencisi olan, 1938'de okulu bitirip Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından biri ve Türkiye'nin ilk kadın restoratörü olan Kadıköylü mimar-ressam-restoratör.

  • Cahide Yormaz Öz: ‘Ben Mi Çağırdım Yalnızlığı’, ‘Tesadüf Perileri’ ve ‘Kimsesiz Hayaller’ adlı kitapları da olan Kadıköylü yazar ve ebru sanatçısı.

  • Cahit Tanyol: 1914 doğumlu, 12 Ağustos 2020'de Moda'daki evinde 106 yaşında vefat eden, Türkiye sosyolojisi anlayışının öncüsü kabul edilen, Düş Yorgunu adlı  bir şiir kitabı da olan akademisyen-felsefeci- şair-sosyolog.

  • Caniko: ‘Atatürk’ün müteahhidi” ve “Şeker Kralı” olarak bilinen, Türkiye’de şeker sanayisinin kurucularından olan Hayri İpar'ın Moda Deniz Kulübü’ne bağışladığı, kulübün uzun süre amiral gemisi olarak kullanılan, 18 metre boyunda,  Türkiye'nin kiralanan ilk yatı olma özelliğini taşıyan yatın adı.

  • Cengiz Sineması: Acıbadem'de, bugün Sakız Ağacı olarak geçen otobüs durağının arkasında, Kadıköy'e inerken sağda yer alan eski yazlık sinema.

  • Cevat Fehmi Başkut: 1905-1971 yılları arasında yaşamış, ‘Kadıköy İskelesi’ adlı oyunu olan, Kadıköylü oyun yazarı ve gazeteci.

  • Cevdet Çağla: 1900'de Acıbadem’de doğan, küçük yaşlarda musiki dersi almaya başlayan, henüz 7 yaşındayken alafranga keman üstadı Antonyadis'ten garp müziği dersleri alarak keman tekniğini geliştiren, Selma Hanım'la evlenen ve iki çocuğu olan, Mısır ve Almanya'da başarılı konserler veren, 1950 yılında İstanbul Radyosu’nun müzik yayınları şefliğine atanan, birçok şarkının bestecisi olan, 22 Şubat 1988'de vefat eden Kadıköylü bestekar-müzik şefi-müzik hocası.

  • Cevizlik: 1939'dan sonra Fransız, İngiliz ve İtalyan halkından İstanbul'da yaşayanlarla, Rum ve Ermeni cemaatinin yaşadığı, Moda İlkokulu’ndan bugünkü Küçük Moda'ya kadar olan yerin adı.

 

 

ARŞİV