Kadıköy Sözlüğü (3)

Bakla Tarlası neresiydi? Yandan çarklı vapurlar ne zaman hizmete girdi? Cafer Erol'un özel şekeri hangisi?

15 Mart 2023 - 12:16

B HARFİ

Bahariye Yandan Çarklı Vapuru: 1865'te hizmete giren, uzun burnu ile Şirketi-i Hayriye’nin en güzel vapurlarından. ‘asayiş’ adlı bir de kardeşi olan buu vapur, İngiltere’de faaliyet gösteren Blackwall Yard tersanesinin ikiye ayrılmasıyla alanın batı kısmına kurulan ve İngiliz iş adamı Money Wigram'ın ortaklığı bulunduğu Western Shipyard’da imal edilmişti.

Bakla Tarlası: Eskiden, Moda’daki Fransız lisesinden aşağı inilince, Şifa Sokağı girişinin karşısında bulunan, Modalı gençlerin ve çocukların top oynadığı futbol sahası. O muhit aynı isimle anılırdı.

Bakraç Sanat Galerisi: Sinan Ercan Caddesi Kozyatğı’nda yer alan sanat mekanı.

Balık Heykeli: Moda Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda bulunan, Rahmi Aksungur'un yaptığı demirden heykel.

Balıkçı Heykeli: İskele Meydanı’ndaki Haluk Tezonar’ın 1990 yılında yaptığı bronz heykel.

Baston Şekeri: Şekerci Cafer Erol'un özellikle yılbaşında kapış kapış satılan özel şekeri.

Başka Bir Okul Mümkün Derneği: Moda'da, katılımcı ve barışcıl öğrenme topluluklarının yaygınlaşması için çalışmalar sürdüren, kendi eğitim modelini geliştiren dernek. Derneğin Moda’da Koşan Kaplumbağa Anaokulu bulunuyor.

Batarya: İkinci Dünya Savaşı'nda Haydarpaşa Garı’nı korumak için topçu bataryası yerleştirilen, Acıbadem Dörtyol'dan İkbaliye çıkarken, bugün iş Bankası bloklarının bulunduğu soldaki alan.

Batu Mutlugil: Erenköy'de, bir dönem milletvekilliği de yapan avukat dedesinin köşkünde doğup büyüyen, babası hariciyeci olduğu için konuşmayı Paris'te öğrenen, Avrupa'da uzun süre kalan, Türkiye'ye dönünce Erenköy İlkokulu’na başlayan, eğitimini farklı ülkelerde tamamlayan, Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı ile Blue Blues Band’i kuran, yıllarca Kadıköy’deki Shaft’ta müzik yapan gitarist.

Batuhan Mutlugil: Babası Batı Mutlugil olan,  Duman grubu grubunun gitaristi ve geri vokalcisi.

Bedii N. Şehsuvaroğlu: 1914'te İstanbul'da doğan, liseyi Kadıköy Lisesi’nde okuyan, 1936’da İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, Eskişehir sıtma mücadelesi şube hekimliğine tayin edilen, ardından tifus ile mücadele için İstanbul’a gelen, yaşadığı semti  anlattığı Göztepe adlı kitabı bulunan, 1977’de vefat eden, Kadıköylü tıp tarihi, tıp etiği ve deontoloji profesörü.

Beğendim Biçimini (Kadıköylü): “Beğendim biçimini / Her yerim mini mini / Dudakların ismini / Anıyor Kadıköylü/ Saçın bir deste ipek / Kendin bir güzel bebek / Seni gören bir melek / Sanıyor Kadıköylü / Usandım bu huyundan / Hoşlanırsın oyundan / Seni herkes boyundan / Tanıyor Kadıköylü / Yapma bu kadar şaka / Beni bastırma faka / Yüreğim her dakika / Yanıyor Kadıköylü” dizelerinin yer aldığı, Refik Fersan’ın nihayet makamındaki şarkısı.

Behiç Ak: 1956’da Samsun’da doğumundan sonra ailesiyle Rasimpaşa Mahallesi’ne taşınan, ilkokulu Yeldeğirmeni’nde, liseyi Haydarpaşa Lisesi’nde tamamlayan mimar-karikatürist-oyun yazarı.

Behruz Çinici:  1932'de, bugün Hasanpaşa olarak bilinen Gazhane semtinde doğan, İTÜ Mimari Fakültesi'ni bitiren, ODTÜ kampüslerini, Türkiye Büyük Millet Meclisi halkla ilişkiler binasını, TBMM Camii’ni, Soyak Göztepe komutanı inşa eden, Sedat Simavi ve Ağa Han ödüllerini kazanan, 2011'de hayata veda eden Kadıköylü ünlü mimar.

Ben Yine Aşık Oldum: “Yine ben aşık oldum / Darmadağın yağmur oldum / Kadıköy sahilinde esti ruhum / Rüzgar oldum” dizelerinin yer aldığı Aydilge şarkısı.

Berk Özbek: Çocukluğu, ilk gençliği Şenesenevler’de geçen, Kalamış’ın medarıiftiharı Mavi Işıklar Grubu’ndan Metin Yavuzdoğan’ın kızı Sezi Yavuzdoğan ile evlenen, Eğer Aşkı İstersen adlı bir albümü bulunan, “Kadıköy’ün hayatımda çok belirleyici, özel bir yeri var” diyen tenör.


ARŞİV