Kadıköy Sözlüğü (11)

Ersin Pertan hangi filmleri yönetti? Esra Türkekul'un romanı nerede geçiyordu? Ester Apartmanı'nın özelliği nedir?

01 Kasım 2023 - 15:26

E harfi (devam-son)

  • Eriş Akman: 1947'de Çanakkale'de Doğan, Kadıköy Maarif Koleji’ni bitiren, Umutsuzlar, Güllü, Sahtekar, Aile Şerefi gibi filmlerde oynayan, Galatasaray Üniversitesi bünyesinde kurulan oyunculuk okulunda ders vererek birçok oyuncu yetiştiren, senarist, yönetmen, yapımcı ve oyuncu.

  • Erol Büyükmeriç: 26 Ocak 1942'de İstanbul'da doğan, Kadıköy Özdemir İlkokulu ve Yeldeğirmeni Kemal Atatürk Ortaokulu'nu bitiren, Ankara TCDD Meslek Okulu ve Ankara Üniversitesi Kimya Mühendislik Fakültesi mezunu, 1960'tan itibaren Ankara ve İstanbul'da TCDD memuru, Diyarbakır, Manisa ve Eskişehir'de öğretmen ve mühendisi olarak görev yapan, Bozbıdık, Midas'ın Serçeparmağı, Son İki Çocuk ve Gizemli Anne adlı çocuk kitapları da olan Kadıköylü yazar, mühendis, öğretmen ve demiryolcu.

  • Erol Pekcan: 1933'te doğan, Moda Caddesi Karakol Sokak'ta oturup Moda İlkokulu'na giden,  1978 yılında Tuna Ötenel ve Kudret Öztoprak ile yaptığı Jazz Semai albümü ile tanınan, Modalı cazbantçı ve baterist.

  • Ersin Pertan: 1943'te Bulgaristan'da doğan, 1962'de Kadıköy Maarif Koleji’ni bitiren,  1966'da Robert Koleji İş İdaresi ve İktisat Yüksekokulu’nu tamamlayan, Kurt Kanunu, Tersine Dünya ve Kuşatma Altında Aşk adlı filmleri yöneten, 23 Temmuz 20009'da yaşamını yitiren, sinema yönetmeni, yapımcı, film eleştirmeni, gazeteci ve mali analist.

  • Esat Mahmut Karakurt: 1902-1977 yılları arasında yaşayan, Kadıköy Sultanisi’ni bitiren,  İstanbul Diş Hekimliği Okulu'nu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren, Akşam Gazetesi’nde muhabirlik yapan, çok basılan ve filmlere aktarılan romanları ile ün ve servet kazanan, önce Halitağa Sokağı, sonra sırasıyla Vişne Sokağı, Bostancı ve Kalamış'ta yaşayan ünlü yazar.

  • Eser Karakaş: 1953 İstanbul doğumlu, 1964’te Moda İlkokulu ve Saint Joseph Lisesi mezunu, 1978’de lisans derecesini Boğaziçi  İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nde tamamlayan, 1987-1990 arası İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yardımcı doçent, 1990'da doçent ve 1996’da profesör olan, 1999-2003 arasında Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı yapan iktisatçı ve akademisyen. 

  •  

  • Eser Tutel: 1933'te İstanbul'da doğan, 1954'te Galatasaray Lisesi’ni bitiren, İstanbul'un Unutulmayan Gemileri, İstanbul'u Yel Üfürdü Su Götürdü adlı kitapları olan, 2008’de hayatını kaybeden Kadıköylü gazeteci, tarihçi ve yazar.

  • Eskiçağ’da Kadıköy: Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İnci Türkoğlu'nun yazdığı, Kadıköy'ün uzak geçmişine bir ışık tutmayı amaçlayan, Ege Yayınları’ndan 2017'de yayınlanan kitap.

  • Eski İstanbullular: Moda sakini yazar Anais M. Martin’in, çoğu Kadıköylü olan 16 eski İstanbulluyla yaptığı söyleşileri topladığı 2016'da yayınlanan kitabı.

  • Esra Türkekul: Kendisi gibi turist rehberliği yapmış Berna Tekdemir karakterinden amatör bir dedektif yaratan, Caddebostan’da geçen Cadıbostanı Cinayeti adlı polisiye romanı kalem alan,  2019’da hayatını kaybeden yazar.

  • Ester Apartmanı: Yeldeğirmeni Nevizade Sokak’ta  bulunan, 1930'lu yıllarda bu yörenin yeşillikler içinde tek binası olan, semtin Valpreda ve Kehribarcı apartmanlarından sonra 3. büyük binası olan yapı.

  • (Ester Apartmanı, yeniden yapılmış haliyle/fotoğraf Arif Atılgan arşivi)

  • Eylül Akşamı: Bülent Ortaçgil'in “Bostancı dolmuş kuyruğunda/Sen başta ben en sonda/Öylece beklemişizdir/Sabah 7.30 vapuruna/Sen koşa koşa yetişirken/Ben yürüdüğümden kaçırmışımdır” dizelerini içeren şarkısı.

 


ARŞİV