Enteresan günler takvimi / Şubat

Kadın sünnetine sıfır tolerans günü hangisi? Fransa'da krep gününde ne yapılır? Rastgele Kibarlık Günü'nün amacı ne?

16 Şubat 2022 - 15:38

Anneler Günü, Sevgililer Günü, Kadınlar Günü... vb. Bunlar bilinen ve dünyanın büyük çoğunluğu tarafından kutlanan özel günler.  Oysa kutlanacak pek çok gün var, öyle ki hepsini kutlamaya kalksak 365 gün yetmez. Kimi tuhaf, kimi eğlenceli özel günler ve hikayelerini sizler için ay ay sıralıyoruz.

1 Şubat    Kırmızı Giyme Günü/Sakız Günü

2 Şubat    Krep Günü

5 Şubat    Meteoroloji Uzmanı Günü 

6 Şubat    Donmuş Yoğurt Günü / Kadın Sünnetine Sıfır Tölerans Günü / Lame Duck Day (topal ördek yani gitmekte olan politikacı)

9 Şubat    Güvenli İnternet Günü / Çikolata Günü /  Pizza Günü / Küvette Okuma Günü /Dişağrısı Günü

10 Şubat    Şemsiye Günü

11 Şubat    Beyaz Gömlek Günü / Yaşlı Kadınlar Günü / Bir Arkadaş Edin Günü /Gitarını Dışarı Çıkart Günü

12 Şubat    Dünya Evlilik Günü / Darwin Günü

13 Şubat    Bilgisayar Temizliği Günü / Farklı Bir İsim Kullan Günü 

14 Şubat    Hayvan Hırsızlığı Farkındalık Günü / Dünya Bağışlama Günü

15 Şubat     Dünya Bekarlar Günü

17 Şubat    Rastgele Kibarlık Günü

18 Şubat    Şarap İçme Günü / Balina Günü

20 Şubat    Evcil Hayvanını Sevme Günü / Kelepçe Günü

25 Şubat     Sakladığın Şişeyi Bu Gece Aç Günü

26 Şubat    Hikaye Anlatma Günü

27 Şubat    Çilek Günü / Dünya Pembe Günü / Zorbalığı Durdurma Günü / Kutup Ayısı Günü

28 Şubat    Dijital Öğrenme Günü / Sufle Günü

  • Fransa'da her yıl 2 Şubat'ta kutlanan Hazreti Meryem Yortusu’nun (Candlemas) zaman içinde dönüştüğü Krep Günü’nde (jour des crêpes), krep yapan kişilerin, bir ellerinde para tutarken havaya attıkları hamuru tavaya isabet ettirmesi durumunda, ailesinin tüm yıl boyunca refah içinde yaşayacağına inanılıyor. Krebe konulan yumurta yaratılış; un hayatın bileşenleri; tuz sağlık ve süt de saflık anlamına geliyor.

  • Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü, BM'nin kadın sünnetini ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak 6 Şubat'ta düzenlenen, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki yıllık farkındalık günüdür. İlk olarak 2003 yılında tanıtıldı.

  • Rasgele Kibarlık Günü ilk olarak 1995 yılında Denver, Colorado'da yaratıldı ve dokuz yıl sonra 2004'te Yeni Zelanda'ya yayıldı. Rasgele Nezaketler, basit şeyler de dahil olmak üzere hemen her şeyi içerebiliyor. Bu özel günün ardındaki fikir, dünyaya biraz ışık yaymak suretiyle dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek...

  • Bilim insan Alessandro Volta, iki farklı metal ve bir sıvı ile elektrik üretilebileceğini keşfetti ve bu çalışma 1800 yılında Volta pili adı verilen pili bulmasıyla sonuçlandı. 18 Şubat Pil Günü de kendisinin doğum günüdür.

  • 22 Şubat Dünya İzci Düşünce Günü, izcilerin birbirleriyle uluslararası dostluklar kurması, birbirini düşünmesi, şükretmesi ve teşekkür etmesi için özel bir gündür. 22 Şubat, izciliğin kurucusu Robert ve lave Baden-Powell çiftinin doğum günleridir.


ARŞİV