Yaş alanlar için yeni sosyal merkez

İBB tarafından düzenlenen “Hasanpaşa Yaş Alanlar Kulübü ve Konaklama Birimi Projesi” yarışmasının sonuçları belli oldu. Yaş Alanlar Kulübü’nün kentte yaşayan ileri yaşlardaki bireylerin sosyal hayata katılabilecekleri bir merkez olması planlanıyor

14 Temmuz 2021 - 12:13

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı işbirliğiyle yürütülen “Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması” sonuçlandı. İstanbul’un beş farklı ilçesi için düzenlenen yarışmada Hasanpaşa’daki Yaş Alanlar Kulübü ve Konaklama Birimi projesinin sonuçları da belli oldu. Yaş Alanlar Kulübü; kentte yaşayan ileri yaşlardaki bireylerin sosyal hayata katılabilecekleri, birarada olabilecekleri, hobilerini sürdürebilecekleri ve deneyimlerini farklı kuşaklarla paylaşabilecekleri bir sosyal merkez olarak tanımlandı.

Birincilik ödülünü kazanan proje

ATÖLYELER, SPOR SALONU, REVİR…

Karikatür Evi’nin arkasında bulunan alan için tasarlanan projeler arasından birinciliği Özge Uzunyayla’nın temsilcisi olduğu ekip kazandı. Projenin sonuç metninde, Hasanpaşa’nın çok katmanlı bir bölge olduğu belirtilirken, Yaş Alanlar Kulübü ve Konaklama Birimi’nin de hem mahalleliye hem Kadıköylülere hizmet verecek bir yapı olacağı vurgulandı.

Fuaye, ana salon ve salona eklemlenen hobi mutfağı, dönüşebilen ortak kullanım mekanları olarak düzenlendi. Projenin detaylarına göre, açık alan kurgusunun son öğesi olan bahçe, zemin katın devamı niteliğini taşıyacak. Günlük hayatın büyük bölümüne ev sahipliği yapacak birinci katta ise revir, danışmanlık ve kuaför birimleri yer alacak. İkinci katta ise atölyeler ve spor/dans salonu yer alacak. En üst katta ise seminer ve konferansların düzenlenebileceği fuayeli bir alan projeye dahil edildi. Yaş Alanlar Kulübü’nün yalnızca bakıma ihtiyacı olan kullanıcıların değil mahalle sakinlerinin de sosyal ve fiziksel etkileşimine olanak sağlayan bir sosyal donatı olarak kullanılması hedefleniyor.

Birincilik ödülünü kazanan proje

“HEYECAN DUYUYORUZ”

Birinciliği kazanan ekibin temsilcisi mimar Özge Uzunyayla, yaşlı nüfusun en yoğun olduğu semtlerden biri olan Kadıköy için önerilen Yaş Alanlar Kulübü projesinin, mahalleye önemli bir sosyal katkı sunacağını ifade ederken, “İstanbul’un merkezi fakat sosyal donatı anlamında görece dezavantajlı bölgelerinin belediye ve akademi destekli yarışmalarla, kamu yararına avantaja çevrilme niyetini hem kente bir değer katması, hem de mesleki pratiğin zenginleşmesi ve çeşitlenmesi adına değerli buluyoruz. Kentte yaşayan genç bireyler ve mimarlar olarak, bu sorumluluğun bir parçası olmak, kendi içinde zaman ve iş yönetimi anlamında zorluklar barındırsa da birlikte üretme fırsatını yakalama açısından bize motivasyon sağladı. Yarışmanın sonuçlanmasıyla, ilerleyen dönemde sivil toplum kuruluşları ve diğer kentsel paydaşlarla kurulacak ilişkiler ve ortaklıklar adına heyecan duyuyoruz.” dedi.

İkinciliği kazanan proje

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ DE BELLİ OLDU

Yarışmada ikinciliği, mimar Bahar Yurttaş’ın temsilcisi olduğu S.O.F.A adlı proje kazandı. Projenin; atölye, eğitim, etkinlik gibi işlevlerle, mahallelinin yanı sıra yakın çevreden gelebilecek kullanıcıların ihtiyaçlarına da cevap vereceği belirtildi. “Kendin Yap Atölyesi”, “Yaratıcı Geri Dönüşüm Atölyesi” gibi tematik etkinliklere de ev sahipliği yapması planlanan yapıya giriş Kurbağalıdere Caddesi yönünden gerçekleşecek. Bu noktadan hem etkinliklerin ağırlıklı olarak gerçekleşeceği Yaş Alanlar Kulübü Binası’na hem de Konaklama Binası’na yaya erişimi sağlanacak. İç bahçe hem “Yaş Alanlar Kulübü” hem de Konaklama Birimi’nin ortak buluşma mekânı olarak tasarlandı.

Üçüncülüğü kazanan proje

Yarışmada üçüncülüğü ise Ozan Bingöl’ün temsilcisi olduğu proje kazandı. Değişebilir, dönüşebilir, esnek mekân kurgusuyla tasarlanan yapının toplam dört kattan oluşması planlandı.


ARŞİV