Tüketim alışkanlıkları sorgulanacak

İleri dönüşümü odağına alan çevre dostu festivali Upcycle İstanbul Art and Design Festival, 16- 17 Eylül’de Müze Gazhane'de gerçekleşecek

15 Eylül 2023 - 12:25

İleri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere Upcycle İstanbul Art and Design Festival'in ikincisini düzenleniyor.

 “Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul Platformu tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ destekleriyle hazırlanan festival, 16 Eylül Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde, kendisi de ileri dönüşüm hareketinden ilham alınarak tasarlanan Müze Gazhane'de gerçekleşecek.

ATIKLARDAN SANAT

Tüketim alışkanlıklarının kaynakları sınırlı olan dünyada yarattığı etkiyi fark ettirmeyi amaçlayan festivalde çevre konularını kendine mesele edinmiş sanatçıların ve tasarımcıların eserleri, kısa film ve belgesel gösterimleri, paneller, söyleşiler dinletiler ve atölyeler olacak. Erkan Doğanay'ın sanat danışmanlığında, Murat Sefa Dinç'in sergi koordinatörlüğünde  hazırlanan Upcycle İstanbul Art and Design Sergisi kapsamında Alper Aydın, Oğul Öztunç, Eylem Pala, Gülnur Özdağlar, Mehmet Kavukçu, Varol Topaç, Asaf Erdemli, Cem Erdemli, Feramis Solak, Çiğdem Sarıçiçek, Taner Alakuş, Yasemin Akyol, Ömer Aktaş, Özge Biçer gibi sanatçıların ileri dönüşüm kavramından ilham alarak atıklardan dönüştürdüğü sanat yerleştirmeleri sanatseverlerle buluşurken, atıklara ikinci şans vererek onları dekoratif ürünlere dönüştüren Ali Semiz, Nuray Lüküs gibi tasarımcıların yaratımlarına da yer verilecek. Ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü, Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri de tasarımlarıyla festivale katılacak.

Müze Gazhane'nin Q Deck alanında konumlanacak olan Upcycle İstanbul Sahnesi ise festival katılımcılarını söyleşiler, dinletiler, kısa film ve belgesel gösterimleri gibi etkinliklerle buluşturuyor. Türkiye'nin sürdürülebilirlik odaklı platformlarından PlumeMag ortaklığıyla gerçekleşecek Upcycle İstanbul Talks'un da yer alacağı sahne, konunun uzmanlarını festival izleyicisiyle bir araya getirecek. “Temizlemek mi Kirletmemek mi?”, “Genç Görüş ve Birlikte İyiye Dönüş”, “Doğayı Sanatla Anlamak” gibi başlıklarda söyleşiler olacak.

Yapımcılığını üstlendiği filmlerle önemli ödüllere layık görülen, Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu'nun sanat yönetmeni Zeynep Atakan'ın seçkisiyle hazırlanan iklim krizini konu alan kısa film gösterimlerinin de yer alacağı Upcycle İstanbul Sahnesi, müzik performanslarına da sahne olacak.

 DEPREMZEDE ÜRETİCİLER ÖZEL ALAN

Local Makers’ın çözüm ortağı olduğu Upcycle Bazaar alanında bu yıl ekolojk ve sosyal adaleti gözeten Good4Trust üreticileri de yer alacak. Daha iyi bir dünya için dayanışmanın ve kolektif hareketin gücüne inanan Upcycle İstanbul Art and Design Festival, afet bölgesindeki üreticilere çağrı yaparak bazaar alanında depremzede üreticiler için özel bir alan ayırmayı planlıyor.

Bazaar alanında Tetra Pak'ın desteğiyle sıkıştırılmış karton içecek atıklarının geri dönüşümüyle oluşan malzemeden üretilen ve ilk defa geçen seneki festivalde kullanılan stantlar, elden geçirilerek bu yıl da kullanılacak. Ayrıca afet bölgelerindeki tuvalet, duş, giyinme soyunma ihtiyaçlarına acil çözüm olarak Tetra Pak'ın geri dönüşüm malzemesiyle Oğul Öztunç tarafından tasarlanan kabin de festivalde sergilenecek.

 UPCYCLE NEDİR?

“Yaratıcı yeniden kullanım” veya “eskiye değer katan dönüşüm” olarak özetlenebilir. Atık malzemeleri, eski veya istenmeyen ürünleri, daha iyi kalitede, daha değerli, yeni tasarımlar haline getirme işlemidir. Upcycle, kaynakları verimli kullanmanın önemini hatırlatır, sürdürülebilirliğe hizmet eder, çevreye duyarlıdır, eskiye ikinci bir şans vererek eşyaya, malzemeye bakış açısını değiştirir.

Upcycle İstanbul, sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratan, çevreye, doğaya, insana saygılı topluluklarla beraber hareket eden, sürdürülebilir sosyal etkisi olan bir platformdur. Pazarlama iletişimi, etkinlik yönetimi ve kültür sanat alanlarında 30 yıllık tecrübesini toplum yararına değerlendirmek isteyen Arzu Özarı Semiz (Keçi Events) tarafından 2021 yılında kuruldu.

Türkiye'nin ilk ileri dönüşüm festivali

Geçen yıl 4-5 Haziran’da Müze Gazhane'de gerçekleştirilen ilk Upcycle İstanbul Art and Design Festival'de atıklara ikinci şans veren tasarımlar, çevre konularını ve sürdürülebilirliği sorgulayan sanat yerleştirmeleri ve atölyeler yer aldı. İki gün boyunca beş farklı atölyeye ev sahipliği yapan festivalde katılımcılar ileri dönüşüm sürecini kişisel olarak deneyimleme imkânı buldu. Atık malzemelerden broş veya çanta gibi bambaşka ürünler tasarlayarak atıklara ikinci bir hayat veren katılımcılara, ayrıca kompostlama, geri dönüşüm, etiket okuryazarlığı gibi konularda da bilgi verildi.


ARŞİV