Lokum gibi dükkân: ZAFİRAN

Bostancı’da 15 yıldır hizmet veren Zafiran Lokumcusu, bir geleneği en güzel şekilde yaşatıyor…

29 Mayıs 2015 - 10:43

 Güzel adetlerimizden biridir, eşe dosta ziyarete giderken eli boş gitmemek. “Ne götürelim?” sorusu hemen “ağzımız tatlansın” cümlesiyle cevaplanır, akla ilk gelen de lokum olur.  Özellikle Türk kahvesinin yanına çifte kavrulmuş lokum ikramı adettendir. Bayramlarda, özel günlerde lokum ikramı olan bir evde olmak ayrıcalıktır.

Lokum, 15. yüzyıldan beri biliniyor ancak 17. yüzyılda Osmanlı sınırları içinde yaygınlaşıyor. Günümüzde de Türk kültürünün vazgeçilmezi olarak yerini koruyor. Hatta “Turkish delight” yani “Türk Lokumu” tabirini tüm dünya biliyor.
Kadıköy’ün güzel semtlerinden biri olan Bostancı’da 15 yıldır hizmet vermekte olan Safranbolu Lokumcusu’ndayız. Çeşit çeşit lokumlar, cevizli, fıstıklı, güllü, limonlu, narlı ayrıca çifte kavrulmuş minik lokumların çeşitliliği, tatlı severlerin başını döndürüyor adeta.
Bu dükkânın bol çeşitlerinin yanı sıra bir özelliği daha var. Yurt dışına veya şehir dışına gedecek paketler mutlaka vakumlanarak Türk motifleri baskılı özel kutulara konuyor. Çok şık kutularla dünyanın öteki ucuna bile en sağlıklı biçimde gidebiliyor.
İşletmecisi ve sahibi bir kadın: Sena Çorakçı. Sena Hanım, en çok da Kıbrıs’a ve Almanya’ya gidenlerin, yurtdışına çıkmadan evvel mutlaka dükkânlarına uğradıklarını söylüyor: “Yurt içi, yurt dışı sipariş kabul ediyoruz. En itinalı şekilde hazırlayıp istenilen adrese gönderiyoruz.”

BABA MESLEĞİ
Çorakçı, “Baba mesleğimiz bu bizim” diyor ve devam ediyor: “Babam halen Yalova Çiflikköy’deki Safranbolu Lokumcusu’nda bizzat çalışıyor. İki erkek kardeşim, 20 yıl önce Maltepe E 5 yolu kenarında Zafiran Turkish Delight markasıyla bir fabrika kurdu. Daha sonra Fatih’te perakende satış yeri açtılar. Bostancı’daki bu dükkânı da bana emanet ettiler”.
Kafe hizmeti de veren dükkânda, lokumlarınız hazırlanırken, tamamen doğal olarak hazırlanmış buz gibi vişne suyu, limonata veya çay, kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Çayınızın yanına ikram edecekleri börekleri de bulunuyor.

DOĞAL MEYVE KURULARI
35 yıl önce Baba Naci Eren, Safranbolu tarzı dediği lokum denemelerine başlamış. Doğal yemişler, meyve kuruları ile lokum imalatına değişik bir tarz getirmiş.
Naci Eren, kimyevi veya sentetik ürünler kullanmadan, örneğin gül lokumunu gül yapraklarıyla lezzetlendirip pancar ile renklendirmiş. Yeşil tonları çimenden, sarı tonları safran gibi organik gıda renklerinden elde ediyor. Sena Çorakçı, “Safranbolu lokumunun özelliği, tamamen doğal oluşunda; glikoz gibi maddeler içermez.” diyor.
Zafiran, butik tarzını bozmadan, yenilikler getirerek Türk lokumunu Safranbolu Lokumcusu adıyla dünyaya tanıtma heyecanını sürdürüyor.
Bostancı’da minibüs caddesi olarak bilinen Eminalipaşa Caddesi üzerinde bulunan dükkâna ulaşmak çok kolay. Adres: Eminalipaşa Cad. Zeynep Apt. 102/4 Bostancı / 0216 410 73 06
 


 

ARŞİV