Kadıköylü organik pazardan memnun

Kadıköy'de 1 yıl önce açılan Organik Halk Pazarı'nda yapılan ankete göre Kadıköylülerin yaklaşık yüzde 80'i pazardan çok memnun.

05 Ocak 2011 - 16:15

Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Levent Gürsel Alev, “Organik Halk Pazarı Müşteri Memnuniyeti Anketi”nin sonuçlarını açıkladı. Alev, 2006 yılı haziran ayında Feriköy'de açılan ilk ekolojik/organik halk pazarından sonra Aralık 2009'da Kartal, Ocak 2010'da da Kadıköy Belediyesi Organik Halk Pazarı'nın hizmete girdiğini söyledi. Bu anketin, pazarın kurulduğu tarih olan 27 Ocak'tan sonra, uzun bir zaman dilimi içerisinde farklı zamanlarda yapıldığını belirten Alev,
“Derneğimizin amacı hem Kadıköylülerin organik pazara bakışını yakalamak ve eksikleri zamanla düzeltmek, hem de açılan bir semt pazarının gerçekten o ana kadar oluşmuş organik ürün tüketicisine mi doğrudan hizmet götürdüğü yoksa organik ürün edinmek isteyen ama başta mesafe olmak üzere bir çok farklı nedenden organik ürüne erişemeyen vatandaşlara mı hizmet sunup sunmadığını anlamaktı” dedi.

SEMT PAZARI HALİNE GELDİ

Alev, anket sonuçlarına göre Kadıköy organik pazarına yüzde 78.2 oranında sadece Kadıköylülerin geldiği sonucu çıktığını belirterek, “Pazarın kurulduğu en yakın semt olan Göztepe sakinlerinin yüzde 30'luk bir oran ile yer alması da pazarımızın ağırlıklı olarak Kadıköylülere ve semt sakinlerine hizmet ettiği sonucunu gösteriyor. Sadece Kadıköy'deki organik pazara gelenlerin oranın son derece yüksek oluşu (yüzde 70.4) bizler için son derece memnuniyet verici bir sonuçtur. Bu sonuç, organik ürün ile ilk kez tanışan Kadıköylülerin organik gıdaya desteğini gösteriyor. Ayrıca bir semt pazarının doğru yerde açıldığı takdirde daha çok vatandaşa hizmet götürüldüğü anlamı çıkıyor.
Bu sonuçlara göre rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Kadıköy Belediyesi Organik Halk Pazarı çok yüksek oranda organik ürün alıcısını çoğaltmayı başarmıştır. Kadıköy sakinlerine hizmet ediyor ve Kadıköy'ün organik semt pazarı haline gelmiştir” dedi.

YAKIN İLÇELERDEN DE MÜŞTERİ GELİYOR

Ankete katılanların yüzde 75'inin organik pazardan mmenuniyet duyduğu bilgisini veren Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Levent Gürsel Alev, “İlk pazarın açıldığı yıllarda en çok ifade edilen organik ürünlerin pahalı bulunması gerçeği önemli oranda azalsa da hâlâ üst sıralarda olduğunu görüyoruz. Ancak pahalılık ile ilgili sorunun yeni açılan pazarlarda yapılan anketlerde daha da alt sıralara oransal olarak düşeceğini tahmin edebiliriz. Ürün çeşitliği konusunda Kadıköy özelinde ilk zamanlarda bazı eksiklerin yaşandığı bir gerçektir. Ancak gittikçe bu sorunun azaldığını ve alt sıralara düştüğünü de görüyoruz” yorumunu yaptı. Alev, ankete göre pazarın Ataşehir başta olmak üzere Üsküdar, Küçükyalı, Maltepe, Beykoz, Tarabya, Ümraniye ve Kartal gibi semtlerden de ziyaretçi aldığını vurgulayarak, halkın organik ürüne erişmek için fedakârlık yaptığını dile getirdi.
Alev, “Pazarımız ile birlikte gerek Kadıköy gerekse de Anadolu yakasında oturan ve organik ürüne erişmek isteyen vatandaşların artık daha kısa zamanda ve daha az zahmet çekerek organik ürüne erişebildiğini de görüyoruz. Maltepe ve Kartal organik pazarlarına da gidenlerin Kadıköy pazarına da alışveriş için gelmesi belli bir düzeyde de olsa organik pazarların birbirini beslediği gerçeğini de ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

1 YIL SONRA YİNE ANKET

Kadıköy Belediyesi Organik Halk Pazarı Müşteri Memnuniyeti Anketi'ni 1 yıl sonra yineleyerek sürecin birlikte okunmasına, dernek olarak eksiklerini düzeltme konusunda çaba göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Levent Gürsel Alev, sözlerini şöyle bitirdi: “Yaptığımız tarımın özelliği toplumsal destekli olmasıdır. Toplumsal destek ne kadar çok artarsa müşteri memnuniyeti artacaktır. O yüzden pazarımıza gelerek bize destek veren dostlarımız Kadıköy Organik Halk Pazarı'nın duyurusu için de bizlere destek vermelidir. Eğer bu destek verilirse daha çok kişinin sağlıklı ve gerçek gıdalara ulaşmasına katkı sunulur, çevremizin tahrip edilmesinin önüne geçilmiş olunur ve küçük çiftçinin ayakta kalması sağlanır. Kadıköy halkına teşekkür ediyoruz ve desteklerinin sürmesini diliyoruz.”

Gökçe Uygun

Etiketler; organik pazar

ARŞİV