Kadıköy’de geri dönüşüm: AtmaVer

Geri dönüşümü destekleme projesi AtmaVer’e Yoğurtçu Parkı’ndaki kafesinde kucak açan Ali Mersin, “Sev, Gülümse Paylaş…” diyor

17 Mart 2017 - 03:56

Kadıköy’deki dayanışma ağlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Geri dönüşümün yaygınlaşmasıyla birlikte çevre bilinci ile hareket eden birçok isim de dayanışma ağlarında yerini almaya başladı. Bu isimlerden biri de yurtdışı çıkışlı olan ve Türkiye çapında uygulanan AtmaVer projesi oluyor. Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden kurulan AtmaVer grubu, evlerdeki fazlalıkları atmak yerine ihtiyacı olan kişilere ürünlerin sahiplendirilmesi için köprü vazifesi görüyor. AtmaVer’in Anadolu Yakası’ndaki buluşma evi de Ali Mersin tarafından Yoğurtçu Parkı’nda işletilen Böğürtlen isimli kafe oluyor. Yaklaşık üç yıl önce açılan Böğürtlen’in nasıl AtmaVer Evi olduğunu ve projenin detaylarını Mersin ile konuştuk.

“PAYLAŞMANIN GÜZELLİĞİ”

  • Sizi tanıyabilir miyiz?

Uzun yıllardır Kadıköylüyüm. Böğürtlen’den önce Tarihi Çarşı’da esnaflık yapıyordum. Bir süre sonra da kız arkadaşımla birlikte bu kafeyi açtım. Şu anda kafeyi kız arkadaşım Tuğba ile işletiyoruz.

  • Butik bir kafe olarak geri dönüşüme katkı sağlayacak bu projeye katılmak nasıl gerçekleşti?

Doğrusunu söylemek gerekirse AtmaVer projesinden önce bireysel olarak biz de bazı çalışmalar yaptık. İki yaz boyunca kafemizin önünde ‘askıda kıyafet’ uygulamasını yaptık. Kadıköylülerin yoğun katılımıyla artık giyilmeyen ya da kendisine küçük gelen kıyafetleri askımıza bıraktılar. Birçok vatandaş da bunu benimsedi. Ücretsiz bir şekilde ya kıyafet aldılar ya da askımıza kıyafetlerini bıraktılar. Geri dönüşüme katıldığımız ilk maceramız böyle oldu.

“BASİT VE ETKİLİ SİSTEM”

  • AtmaVer projesine dahil olmanız nasıl oldu?

Kafemize gelen müşterilerden biri AtmaVer isimli projeden bahsetti. Projenin devamı için buluşma noktası arıyorlarmış. Geri dönüşüme giren ürünlere talip olan kişinin, ürünü alabilmesi için bir buluşma noktası ihtiyacından bahsettiler. Biz de zaten geri dönüşümü destekleyen faaliyetlerde bulunuyorduk. Bizim de bir AtmaVer Evi olmamızı istediklerinde seve seve kabul ettik. Şu anda 2 yılı aşkın süredir projeye destek veriyoruz. Paylaşmanın güzelliğini hissediyoruz.

  • Herhangi bir geri dönüşüm ürününü almak isteyen bir kişi nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle Facebook’daki AtmaVer grubumuza üye olmalı. Bu grupta ya istediği ürüne göre bir talep açmalı ya da artık elinden çıkarmak istediği ürünün fotoğrafını çekerek üyelere teklif olarak sunmalı. Bundan sonraki aşama ise grupta ‘talibim’ demek oluyor. Kendi aralarında anlaşan üyeler geri dönüşüme giren ürünü bize ya da diğer AtmaVer evlerine yolluyor. Bu süreçten sonra da ürüne talip olan kişi bir haftalık süre boyunca istediği herhangi bir saatte bize gelerek paketlenmiş ürününü teslim alıyor. Basit ve etkili bir sistem var.

“MADDİ ÇIKAR YOK”

  • Bu projede herhangi bir maddi çıkar söz konusu mu?

Hiçbir maddi çıkar yok. Her şey gönüllülük esasına dayalı olarak yapılıyor. Takas sistemi de geçersiz. En basit haliyle evinizde duran bir ürünü çöpe atacaksınız. O ürün artık çöpün olacak. Fakat bu sistem sayesinde ürün artık çöp olmuyor. Bir başka ihtiyaç sahibine ulaşıyor ve geri dönüşüm sağlanmış oluyor. Biz de bu aşamada sadece buluşma noktası olarak hizmet veriyoruz. Ürünlere talip olan kişileri birkaç dakikalığına ağırlıyoruz. Sistem kendi içinde fazlasıyla istikrarlı olarak işliyor. Biz de buna küçük bir destek veriyoruz.

  • Geri dönüşüme hangi ürünler giriyor?

Aklınıza gelebilecek her türlü ürün geliyor. Beyaz ev eşyalarından tutun cep boy kitaplarına varıncaya dek birçok ürüne ulaşım sağlanabiliyor. Çok çok uç bir talep olmadığı sürece her üye istediği ürüne ücretsiz bir şekilde ulaşılabiliyor.

  • AtmaVer’in üye kitlesi nasıl? Daha çok gençler, öğrenciler mi yaygınlıkta?

Aslına bakarsanız her yaştan insan grubumuzda var. Hepsi de geri dönüşüme katılmış durumdalar. Her türlü statüden her maddi seviyeden insan grubumuzda var. Maddi durumu çok çok iyi olan insanlar da ürünlere talip oluyorlar. Bunu hobi için yapan birçok insan da var.

  • Grubunuzda kurallar var mı?

Kurallarımız var. Maalesef iyi niyetler her zaman olduğu gibi bizim grubumuzda da suistimal edilebiliyor. Geri dönüşüm dışında muhabbet edenleri, rahatsız edenleri ve işi artık abartacak düzeyde eşya alanları engelliyoruz.

“KADIKÖY’DE BİLİNÇ ÇOK YÜKSEK”

Mersin, Kadıköy’de geri dönüşüm bilinci nasıl? Sorumuza ise şöyle cevap veriyor: “Kadıköy, her konuda olduğu gibi geri dönüşüm ve çevre bilinci konusunda da çok önde. Vatandaşlar artık neyin ne olduğunu biliyorlar ve buna göre hareket ediyorlar. Evindeki bir eşyaya artık kullanmadığı için çöp gözüyle bakan yok. Bu proje Kadıköy’de değil de başka bir konumda yapılsaydı eğer bu kadar verimli olamazdı.”

Eğer siz de ihtiyacınız olan ürünlere ulaşmak isterseniz Facebook üzerinden “Atmaver” grubuna üye olarak geri dönüşüme katılabilirsiniz.


ARŞİV