Kadıköy sevdalısı Müfid Ekdal anıldı

Kadıköy Belediyesi, “Kadıköy'ün Heredot'u” olarak bilinen Dr. Müfid Ekdal’ı, aramızdan ayrılışının sekizinci yılında CKM’de düzenlediği bir programla andı. Aynı gün, Ekdal'ın Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan prestij baskıyla çıkan “Kadıköy Sokakları” kitabı da okurla buluştu

05 Temmuz 2022 - 12:21

Doğma büyüme Kadıköylü olan ve Kadıköy’ün tarihini anlatan kitaplarıyla tanınan Doktor Müfid Ekdal, sekizinci ölüm yıldönümünde Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) düzenlenen programla anıldı. 11 Temmuz 2014 tarihinde aramızdan ayrılan Ekdal’ın, Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan prestij baskıyla çıkan “Saklı Hikâyeleri ve Resimleriyle Kadıköy Sokakları” kitabı da okurlarıyla buluştu.

4 Temmuz günü yapılan anma programına, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, gazeteci-yazar Prof. Dr. Barış Doster, Ekdal’ın oğlu Oral Ekdal, kızı Meral Akdikmen, yakınları ve sevenleri katıldı.

Programın ilk konuşmacısı olan Müfid Ekdal’ın oğlu Oral Ekdal, “Belediyenin buna sahip çıkmasına biz ailesi olarak gerçekten çok sevindik. Tekrar belediye başkanımız Sayın Şerdil Dara Odabaşı’na ve kitapta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

“BİR KADIKÖY SEVDALISI...”

Ardından sahneye çıkan gazeteci-yazar Prof. Dr. Barış Doster, kitabın ortaya çıkışını anlatarak başladığı konuşmasında “Müfid Ekdal deyince aklımıza; bir centilmen geliyor, bir tabip geliyor, bir Kadıköy sevdalısı geliyor, iyi bir baba geliyor, iyi bir dost geliyor. Ben tanıdığım insanlarla yaşadığım olaylarda bütün bunları nakletmeye çalıştım. Ne kadar başarılı oldum bilemiyorum, ama bütün bunları bilgisayarımı alıp Müfid Ağabey’in evine giderek uzun bir nehir söyleşiyle nakletmeye çalıştım. Bu benim üzerime düşen bir görevdi. Ama asıl görevin büyüğünü Kadıköy Belediyesi kotarmış” ifadelerini kullandı.

DİĞER ESERLERİ DE YAYIMLANACAK

Doster’in ardından kısa bir konuşma yapan Başkan Odabaşı, “Ben adayken sloganım ‘Daha çok Kadıköy’dü. Bunu derken Kadıköy’ün değerlerini çoğaltmaktan bahsediyorduk. Kadıköy’ün değerleri Kadıköy’ü bir araya getiren şeydir. Bir de Kadıköylü vardır. Kadıköy’ü aslında Kadıköy yapan Kadıköylüler vardır. Kentine sahip çıkan, kentinin her metrekaresini korumaya çalışan ve onu geçmişten geleceğe anlatan Kadıköylüler vardır. Bunların başında da Müfid Ekdal geliyor. Bizim ona sahip çıkmamız veya onun yazdıklarını yenileyip ortaya koymamız bir Kadıköylü olarak bizim en büyük borcumuzdur” diye konuştu. Odabaşı ayrıca, Ekdal’ın bütün kitaplarını Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları bünyesine aldıklarını ve buradan yayımlanacağı bilgisini paylaştı.

  

Yapılan konuşmaların ardından Dr. Müfid Ekdal Koleksiyonu’nun tanıtımı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden Osman Kocabal’ın sunumuyla gerçekleştirildi. Anma programında son olarak Müfid Ekdal’ın TV Kadıköy tarafından hazırlanan biyografik belgeseli gösterildi.

DR. MÜFİD EKDAL KİMDİR?

“Kadıköy’ün Heredot’u” olarak bilinen Dr. Müfid Ekdal, doktor olmasının yanında Kadıköy'ün tarihi geçmişini anlatan kitaplarıyla tanınıyor. 1918 yılında İstanbul Feneryolu’nda doğan Dr. Müfid Ekdal ortaöğretimini Kadıköy ve Haydarpaşa liselerinde tamamladıktan sonra 1942 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1950’de Kadıköy Numune Hastanesi’nde dahiliye uzmanı oldu. 1963-65 yılları arasında kardiyoloji ihtisası için İngiltere’ye gitti ve bu dalda uzman oldu. 1979’da Numune Hastanesi’nde Dahiliye Servis Şefi, daha sonra da başhekim oldu. 1983’te emekli olan Ekdal, 11 Temmuz 2014 tarihinde vefat etti. 

Müfid Ekdal’ın kitapları ise şöyle: “Kadıköy Konakları: Kapalı Hayat Kutusu”, “Saklı Hikâyeleri ve Resimleriyle Kadıköy Sokakları”, “Bir Fenerbahçe Vardı”, “Bir Konak Bir Ömür Bir Devir”, “Bizans Metropolünde İlk Türk Köyü: Kadıköy”, “Prenses Elâ”, “Eski Bir İhtilalciden Dinlediklerim”


ARŞİV