Kadıköy afet gönüllüsü eğitmeye devam ediyor

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın 2020 yılı İzmir depreminin ardından yaptığı çağrıyla başlayan Kadıköy Afet Gönüllüsü eğitimleri devam ediyor. Eğitime, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından binin üzerinde başvuru var

04 Mart 2023 - 09:48

Yaşanan büyük depremler, afet bilinci, arama ve kurtarma, ilk yardım gibi eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu, hayat kurtardığını bir kez daha gösterdi. Kadıköy Belediyesi tarafından doğal afetler konusunda bilgilendirmek ve bilinç oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı'ndaki eğitimler daha da önem kazandı.

ODABAŞI’NIN ÇAĞRISIYLA BAŞLAMIŞTI

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın 2020 yılı İzmir depreminin ardından yaptığı çağrıyla Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı'nda Kadıköy Afet Gönüllüsü projesi hayata geçirildi. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı'nda (BAK- Kadıköy) yer alan eğitmenler, proje kapsamında afet gönüllüsü olmak isteyen kişilere eğitim veriyor.

BAK Kadıköy ekibinden Binnazlı Saka, “Başkanımızın çağrısıyla 2020 yılının Kasım ayında Kadıköy Afet Gönüllüsü eğitimi başladı. 6 ile 8 hafta arasında süren ve haftasonu gerçekleşen eğitimlerde, bireysel afet bilinci, yangına müdahale yöntemleri, depreme karşı yapısal bilinç, canlı arama köpekleri, iklim değişikliğine bağlı gerçekleşen afetler, hafif arama ve kurtarma hakkında yol gösteren bilgiler paylaşıyoruz. Bütün eğitimlere katılan ve tamamlayan kişiler BAK Kadıköy üyesi ya da destek gönüllüsü olarak yer alıyor.” diye konuştu.

“MAHALLELERDE GÖNÜLLÜLER OLMALI”

Projenin başladığı tarihten 6 Şubat tarihine kadar 300 kişinin bu eğitime başvurduğunu, ilk etapta 32 kişinin eğitimleri tamamladığını söyleyen Saka, şöyle devam etti: “32 Kadıköy Afet Gönüllüsü'nün bir kısmı 6 Şubat'ta gerçekleşen depremin ardından Hatay'da bizim yanımızda oldular. Orada insani yardımların dağıtılmasında görev aldılar. Bir kısmı da Kadıköy'deki insani yardımların yürütülmesine destek verdiler. Biz orada da gördük ki bir afetten sonra mahallelerde ilk etapta organizasyonu ve müdahaleyi gönüllüler yapacak. O yüzden Kadıköy Afet Gönüllüsü eğitimi çok önemli.”

Binnazlı Saka, “Eğitime katılan kişilerin hangi mahalleden geldiklerinin analizini yapıyoruz. Hafif arama ve kurtarma eğitimine geçildiğinde mahallelerde takım olmak, ekip olmak adına bu eğitimi mahalle bazında vermek istiyoruz. Bunu da çok önemsiyoruz. Çünkü herkes kendi mahallesinde çalışacak, müdahalede bulunacak. Mahalle çalışmalarını muhtarlıklarla birlikte yürüteceğiz. Mahalleler bazında örgütlenmek çok önemli.” dedi.

“EĞİTİMLE GÜÇLENECEĞİZ”

Binnazlı Saka, “Mahallelerde risk analizi yapmak için eğitimi tamamlayan afet gönüllülerinden mahallelerinde yer alan eczane, fırın, su tesisatçısı, nalbur, doktor, hemşire...bilgisini toplamalarını isteyeceğiz. Mahallelerinde bir afet sırasında risk oluşturabilecek yerlerin bilgisini de isteyeceğiz. Örneğin akaryakıt istasyonu gibi. Bu bilgilerin hepsi mahallelerin haritasına işlendiğinde mahalleler hakkında planlama yapabilmemiz mümkün olacak. BAK Kadıköy eğitmenleri eğitmen eğitimi de verecek. Bu eğitimi alanlar, mahallerinde eğitim verebilecek. Süreç böyle devam edecek. Eğitimle güçleneceğiz.” ifadelerini kullandı.

EĞİTİME BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU VAR

Kadıköy'de ikamet edenlerin katılabileceği Kadıköy Afet Gönüllüsü eğitimine 18 Şubat tarihinden şu ana kadar binin üzerinde bir başvurunun olduğunu dile getiren Saka, sözlerine şu bilgileri ekledi: “Mart ayında başlayacak eğitimlere başvurmak isteyenler, https://afet.kadikoy.bel.tr/kadikoy-afet-gonullu-basvuru adresine başvuru yapabilir. Parktaki eğitimler hakkında bilgi edinmek isteyenler de https://afet.kadikoy.bel.tr adresini ziyaret edebilir. “


ARŞİV