İstavrit CEBE SIĞMIYOR!

Boğazın incisi istavrit tezgâhlarda boy göstermeye başladı ama beklenenden az çıkması fiyatları yükseltti. Peki diğer balıklarda durum ne? Tarihi Çarşı’da balık piyasasının nabzını tuttuk

02 Ağustos 2018 - 15:16

Gemiler, tekneler, kayıklar… Hepsi boğazın incisi istavrit için demir aldı ama denizde beklediğini bulamadı. Geçen sene bu zamanlar 20 liraya satılan istavritin fiyatı bu sene azlığı sebebiyle Tarihi Kadıköy Çarşısı’nda 50 liraya kadar yükseldi. Diğer balıklarda da durum pek farklı değilken mezgitte bolluk sebebiyle fiyatlar düştü.

“EN ÇOK MEZGİT GİDİYOR”

Bu ayda taze olarak Ege tarafından gelen levrek, çipura, sardalye, dil, barbun ve mezgit ile boğazdan gelen istavrit çıkıyor. Levrek, Tarihi Çarşı’da 30-35 lira arasında satılırken, çipura 30-40, dil 25-30, barbun 20-30 lira arasında satılıyor. Tarihi Çarşı esnafının belirttiğine göre en çok satılan balık olan mezgiti ise 10 liraya bulmak mümkün. Mezgitin fiyatı boyutlarına göre 30 liraya kadar çıkıyor.

YENİ SEZONDAN UMUTLULAR

Tarihi Çarşı esnafı pahalılık ve istavritin azlığı sebebiyle satışların düşük olduğunu belirtiyor. 1 Eylül’de sona erecek olan av yasağının ardından gelecek sezondan ise oldukça umutlular.

Esnaf Yakup Tekin “Şu an başta bol olarak mezgit geliyor. Tekir geliyor. Troller Ege tarafında açıldığı için bol miktarda mezgit, ince tekir, yaban dili çıkıyor. İstavrit bu sene çok az çıkıyor. Kilosu bazı günler 45-50 lirayı buluyor. Geçen sene bu dönemlerde en fazla 25 liraya satmıştık. Sezon 1 Eylül’de açılıyor. Heyecanlıyız. Eğer yasağa gerçekten uyulduysa bereket dolu bir sezon geçecek diye düşünüyorum.” sözleriyle gelecek sezondan umutlu olduğunu belirtirken esnaf Ahmet İnanç da “Denizde olan arkadaşlarımızdan iyi haberler alıyoruz. Güzel bir sezon bizi bekliyor. Kadıköylü balığa doyacak.” diyor.

BÜYÜMEDEN TUTMAYIN!

Tarihi Çarşı esnafından Cengiz Uğur ise en çok çipura ve mezgit sattığını söylerken, önemli bir konunun altını çiziyor: “Balığın şimdi yumurta zamanı, büyüme zamanı. Amatör ve küçük tekneleri olan arkadaşlara sesleniyorum. Bu mevsimde bazı balıkların tutulmaması lazım. Yumurtalara da zarar veriyorsunuz. Bakın palamut avlıyorlar Karadeniz’de. İstavrit kadar 100-150 gram palamutları avlıyorlar. Ya bir bırak dursun. İki yağmur yese 100 gramlık palamut yarım kilo olacak. Yine boğazda istavrit avlayan balıkçılar eğer balık küçükse atın gitsin. Onun zaten size bir faydası olmaz.”

BOYLARINA DİKKAT!

Bazı araştırmalara göre İstanbul Boğazı’nda yenilebilir balık sayısı son 30 yılda 6 kat daha azaldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise bilinçsiz avlanma. Henüz yeterli boya gelmemiş balığı avlamak veya balıkların yumurta döneminde onları avlamaya çalışmak balık türü için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü de 2018’de balıkçılar için avlanabilir balık boylarını açıkladı. Gelecekte de denizlerde daha çok ve daha bol balık olması için balık boylarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, balıkçılar avcılık kurallarına uyarsa, hem balık neslinin deva edeceğini, hem de balık sayısının artacağına dikkat çekti. Açıklanan ölçülerden küçük balıklara yakalayanlara ise 1380 sayılı Su Ürünleri Kanuna aykırı davrandıkları için ceza kesilirken, yakalanan balıklara ise el konuluyor.

İşte Balıkçılık Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı balıklarda avlanabilir asgari boy ölçüleri;

Hamsi: 9 cm

Tekir: 11 cm

Sardalya: 11 cm

Barbunya: 13 cm

İstavrit: 13 cm

Mezgit: 13 cm

Lüfer: 20 cm

Palamut: 25 cm

Bakalyaro: 25 cm

Kalkan: 45 cm

Lagos: 45 cm

Kılıç balığı: 25 cm


ARŞİV