İstanbul, sanat ve ışıkla buluşuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Çağdaş İstanbul Vakfı tarafından hayata geçirilen İstanbul The Lights, aralarında Kadıköy’ün de olduğu pek çok ilçeyi sanat ve ışıkla buluşturdu

17 Aralık 2020 - 13:34

İstanbul The Lights projesi 7 Aralık’ta başladı ve 3 Ocak’a kadar devam edecek. İstanbul’u dev bir dijital sanat platformuna dönüştüren projenin tanıtım toplantısında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şunları söyledi: “Biz, sanatın her alanında üreten, eserler veren bir İstanbul vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu İstanbul’a farklı bir özellik katmak ya da önem atfetmek değil, aksine İstanbul’u tanımaktır. Tarihini bilen, sokaklarını tanıyan, mesajını duyan herkes bilir ki, kısıtlamadığınız takdirde İstanbul, çok vefalı bir dosttur. Sanatsal anlamda, pandemi koşullarında bile üretebilen bir kent olduğunu gösterir. İstanbul The Lights projesinde de bunu görüyoruz. İstanbul’un pandemi döneminde dünyaya mesajlar verebiliyor. Çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.”

Kültürü ve kültür varlıklarını korumayı öncelediklerini belirten İmamoğlu, “İstanbul The Lights projesinde olduğu gibi kamu ya da özel fark etmeksizin ilgili tüm kurum, vakıf, üniversite, sivil toplum ve tüm paydaşlarla işbirliğine her zaman açığız. Sanatın ve kültürün, katılığı sevmediğini biliyoruz. Aksine çoğulculuk, etkileşim ve özgürlük taraftarıdır. Bu ortamlarda varlığını devam ettirebilir. Biz bu perspektiften kültür ve sanata bakıyoruz. Dar alanda eserler verilmesini, dünyaya bir pencerenden bakılmasını asla istemiyoruz. Bizim kıymetli bulmadığımız, ancak pek çok kişi ve kesimin estetik değer atfettiği eserlere yüzümüzü çeviremeyiz. Sanatın, subjektif olduğunu, insanın ve toplumun bir yansıması ve bir medeniyet göstergesi olduğunu biliyoruz.” dedi.

AMAÇ: UMUT DOLU MESAJ VERMEK

İstanbul için bir ilk olacak İstanbul The Lights hakkında Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli de bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: “Hepimiz için zor bir yıl oldu. Bütün dünya ağır bir sorunla yüzleşti. İstanbul The Lights projesini anlatmaya geçmeden önce, vakfımız hakkında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı’nı Eylül 2019’da kurduk. Amacımız sergiler ve etkinlikler yanında toplumumuzun ihtiyacı olan, sunulduğu zaman ilgi görecek, özellikle gençleri heyecanlandıracak, yaratıcı zekalara ışık tutacak işleri ve etkinlikleri yapmak. Vakfımızın ilk projelerinden biri olan İstanbul The Lights, ışık sanatının, dijital sanatın şehir genelinde sunulduğu İstanbul’daki ilk ışık sanatı şöleni olacak. İstanbulumuzu nasıl renklendirebiliriz, İstanbullulara bu zor ortamda keyifli anlar yaşatacak bir projeyi nasıl hayata geçiririz diye düşünmeye başladık. Çıkış noktamız, dijital sanatlardaki sekiz yıllık deneyimimizdir. Dünyadaki tek ışık sanatının fuarda ayrı şekilde tanıtıldığı fuardır Contemporary Istanbul. İstanbul The Lights ile tüm dünyaya pozitif, umut dolu mesajlar vermeyi de hedefliyoruz, umarım 2021 İstanbul ve Türk turizmi için de yaraların sarıldığı bir yıl olur. Her şeyi geride bırakmış oluruz.”

“ÖLÜMDEN GÖKYÜZÜNE” KADIKÖY’DE

Kadıköylü sanatçı Ethem Onur Bilgiç de festivale katılan isimlerden. Bilgiç’in “Ölümden Gökyüzüne” isimli dijital boyama çalışması Caferağa Mahallesi Hünkar Sokak’ta devam ediyor. 

Bilgiç, festivale Arda Yalkın ve Hande Şekerciler’in teklifi üzerine dahil oldu; “Bir duvara AR destekli animasyonu olacak bir illüstrasyon istemişlerdi. Ben de severek ürettim böyle bir çalışmayı. Yaklaşık bir ay boyunca da sürecek.” Bilgiç, yaptığı çalışmayı ise şöyle anlattı: “Çalışmamın ismi Ölümden Gökyüzüne. Dijital bir boyama. Son dönemde okumalarımdan çok etkilendiğim, eski Türk motiflerinin kullanıldığı serbest bir çalışma. İsmi açık, benim için anlamı da öyle. Bir bina giydirmesi olması biraz daha etkileyici kıldı bu çalışmayı. Az önce bahsettiğim gibi AR teknolojisiyle hareketli bir görünüme sahip olması da ayrı bir perspektif sağlıyor.”

“SOKAKLA SANATÇILARI BİRLEŞTİRDİ”

Pandemi koşullarının tüm sanatçılara “yeni normaller” sunduğunu belirten Bilgiç, “Hep evden çalışan biri olarak çok etkileneceğimi düşünmüyordum ama duygusal olarak, insanlardan, arkadaşlarımdan ayrı kalmak biraz etkiledi beni. Üretim olarak yükselmiş olsam da hayata dair biraz hüzünlü yaklaşımlar doğdu içimde.” dedi.

İstanbul The Lights gibi festivaller ise sanatçıların bu süreçte de üretmeye devam etmesine olanak sağlıyor. Bilgiç, sözlerini “Üretim yapacak mecralar daha da çoğalmalı, kolektif projeler geliştirilmeli diye düşünüyorum. Bu festivaller sokakla sanatçıları birleştirdiği için önemli. Umarım artarak devam eder.” diye noktaladı. Moda'daki eser, önceki gün yağan yağmurun etkisiyle zarar gördü ancak eser onarılarak yeniden duvardaki yerini alacak.

BAĞDAT CADDESİ’NDE DİJİTAL HEYKEL

Festival kapsamında Kadıköy Bağdat Caddesi’ne yerleştirilen Ouchhh’un 6 metre yüksekliğindeki AI MONOLITH dijital heykeli LED ekranların biraraya gelmesinden oluşuyor. Festivalin Kadıköy uygulamaları başlıca: Bağdat Caddesi’nde kurulan Al Monolith Heykeli civarında kurulan 6 adet ışıklandırma kemeri; Caddebostan, Bostancı, Kadıköy Meydanı, Yoğurtçu Parkı noktalarında artırılmış gerçeklik heykelleri ve Moda’da 4 bina cephesine illüstrasyon şeklinde olacak. 

İSTANBUL THE LIGHTS HAKKINDA

Çağdaş İstanbul Vakfı'nın toplumu güvenli bir şekilde biraraya getirme misyonunun bir parçası olarak, sosyal mesafenin olduğu bir ortamda, yaklaşık bir ay boyunca İstanbullulara farklı bir deneyim yaşatacak İstanbul The Lights’ta dijital sanatlar alanında dünyaca tanınmış Güvenç Özel, Ouchhh ve Memo Akten gibi yurt içi ve yurt dışında yaşayan 35'in üzerinde yetenekli sanatçının bir dizi heykel ve eserleri, şehrin 59 farklı noktasında sergilenecek. 

Uluslararası tanınmışlığı olan dijital sanatlar alanında üretim yapan 53 sanatçının eserlerinden 7 LED ışık enstalasyonu, 2 dev ölçekli led heykel, kamusal ve özel alanlarda Maçka Parkı, Maçka Sanat Parkı, Taksim Meydanı ve IGA, The Marmara Taksim Otel ve dev LED ekranlarda konumlandırılacak. Proje dahilinde 30 yeni medya sanatçısının dijital videoları şehrin 52 farklı noktasındaki şehir ekranı, metro ve AVM dev ekranlarında olacak. Augmented Reality tekniği ile üretilmiş 15 sanatçının heykel ve duvar resimleri-eserlerini, İstanbullular mobil cihazları ile deneyimleyebilecekler. İstanbul The Lights kapsamında tarihi sonra duyurulacak bir de mapping gösterisi yapılacak. 

Ayrıntılı bilgiye İstanbul The Lights’ın web sayfasından ulaşılabilir. 


ARŞİV