Hayde gidelum hayde… CADDE KARADENİZ'E

Çayeli kurufasulyesi, turşu kavurma, mısır ekmeği, kuymak ve hatta hamsi burger! Tüm bu lezzetlere Kadıköy’ün göbeğinde ulaşmak mümkün…

03 Eylül 2015 - 16:46
Esma BAYRAKTAR
Kadıköy bir başka âlem… Şöyle bir dolaşmaya kalktığında öyle şeylerle karşılaşır ki insan,  saatlerin nasıl geçtiğini anlayamaz. Her caddesi, her sokağı ayrı dünyalar yaşar.
Kimi sokakları yeni moda grafiti sanatından fazlasıyla nasibini almış… Durup dakikalarca izliyorsunuz… Ve her baktığınızda görmediğiniz başka bir ayrıntıyı fark ediyorsunuz… Duvarlardaki dev tablolar hayranlığı barındırıyor içinde…
Bazı sokaklarda çalgıcılar hiç ummadığınız kadar güzel parçalar çalıyor…  Onların coşkusuna kapılmış insanlar sokakta dans ediyor. Başka bir sokakta bir keman eşliğinde yemek yiyen romantik çiftler… Gençlerin trotuarlara oturmuş sohbet ettiği başka bir sokak… Anlayacağınız Kadıköy’de dolaşmak tatlı bir serüven. Değişik kültürlerin yansımalarının göbeğinde buluyorsunuz kendinizi. Farklı kültürlerin müzikleri, kıyafetleri, yemekleri… Örneğin Kadıköy’ün göbeğinde bir Karadeniz mutfağında buluyorsunuz kendinizi; Cadde Karadeniz. Tavanlardan sarkan mısır koçanlarıyla, tezgâhın altına dizilmiş odunlarıyla, bakır sahanlarıyla Karadeniz’in yöresel mimarisini modern tarzda uygulamış çok şık bir mekan olarak Altıyol Mürver Çiçeği Sokak’ta hizmet veriyor.

MALZEME KARADENİZ’DEN
1987 yılından beri gıda sektöründe bulunan Ünal ailesinin Ahmet Ali, Faruk, Mamık ve Bülent kardeşleri bir araya gelerek Karadeniz yöresinin tüm tatlarını orijinalini bozmadan Cadde Karadeniz’e taşımışlar.
Karadeniz mutfağını en iyi şekilde sunmayı ilke edinen kardeşler her türlü malzemelerini Trabzon ve Rize’den günlük olarak getirtiyorlar. Tereyağı, kuru fasulye, mısırunu, karalâhana, peynir hepsi Karadeniz’den geliyor. Bütün mutfak personeli Trabzon ve Rize’nin en iyi ustalarından seçilerek getirtilmiş. Hünerlerini burada sergiliyorlar.

HAMSİ BURGER OLURSA
Karadeniz’in hamsisinden ne çok çeşit yemek olurmuş burada hayretle görür ve hepsinden yemek istersiniz. Hamsili pilav, balık çorbası, hamsili kadınbudu köfte, mısırunlu hamsi tava, hamsi buğulama, sebzeli hamsi ve hatta “hamsi burger”!
Hepsi birbirinden lezzetli olan birkaç lezzeti saymadan geçmeyelim. Çayeli kurufasulyesi, turşu kavurma, pazı kavurma, mısır ekmeği ve kuymak. Bol tereyağlı ve özel peynirle yapılmış kuymağı yemeden restauranttan çıkmayın!
Daha bitmedi. Karalâhana çorbası, Laz böreği, istim kebabı, karalâhana dibleği, dizme köfte, palamut güveç, korkoto sarması… Saymakla bitiremeyeceğim Karadeniz’e has lezzetler. Karadeniz insanının sıcaklığı ve esprili tavrıyla hizmet eden personel…  Karadeniz’in ustaları gerçekten çok iyiler, lezzetler on numara. Karadeniz mutfağını sevmem diyenlere özellikle tavsiye ediyoruz. Burada yediklerinizden sonra seveceksiniz.
Altıyol Boğa’ya çok yakın mekâna arabasız gitmekte fayda var. Çok büyük bir yer değil, büyük guruplarla gidilemez. Fiyatları çok uygun. Özellikle Mısırunundan yapılan helvasını tavsiye ediyoruz. Afiyet ve keyif olsun…

ARŞİV