Fotoğraftaki sarı saçlı çocuk büyüdü

Erdoğan Köseoğlu'nun fotoğraf sergisindeki 1 Mayıs eylem fotoğrafında yer alan küçük çocuk, artık 30 yaşında genç bir adam. Devrim Peker ve annesi Gülseren Peker, Köseoğlu'nun fotoğraf sergisini gezerken duygulu anlar yaşadı.

02 Şubat 2011 - 14:26

Cumhuriyet Gazetesi foto muhabiri Erdoğan Köseoğlu’nun Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan sergisinde en çok ilgi çeken fotoğraflardan biri de 1 Mayıs eylem fotoğrafıydı. Fotoğrafta eylemcilerin önünde arabasıyla oynayan sarı saçlı küçük bir çocuğun yer aldığı fotoğraf, yıllar sonra Gazete Kadıköy’de, Köseoğlu’nun sergi haberinde yayınlandı. Oğlunun fotoğrafını 30 yılın ardından Gazete Kadıköy’de gören anne Gülseren Peker de hemen Cumhuriyet gazetesini aradı. Gülseren Peker ve oğlu Devrim Peker ile bu serginin hazırlanmasına büyük emeği geçen Sevim Ertemur görüştü. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bu haberi, biz de Gazete Kadıköy okurlarıyla paylaşıyoruz.

Erdoğan Köseoğlu’nun “Fotoğraf Peşinde Bir Ömür” albümüne bakan ya da 14 Ocak günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan sergisini gezenlerin büyük beğeniyle önünde durdukları fotoğraflardan biriydi “1 Mayıs Eylem” fotoğrafı. Her şeyden habersiz sarışın küçük bir çocuk yolun ortasında oturmuş, oyuncak arabasıyla oynuyor ve arkasında ise eylemciler elleride pankartlarıyla 1 Mayıs gösterisi yapıyor...
Fotoğrafı gören hemen herkesin “Ortaya daha çarpıcı fotoğraf çıksın diye mi oturtmuş acaba çocuğu” yorumunu yaptığı sarı saçlı küçük çocuk.... Bir tesadüf eseri o da tam 30 yıl sonra Erdoğan Köseoğlu’nun sergisi gezdi. Her şey apartman kapısında duran “Gazete Kadıköy’ü gören annesi Gülseren Peker’in (70) “Şu gazeteye bir göz atayım” demesiyle başlıyor.

GECE HİÇ UYUMADIM

Gazetenin iç sayfasında, yıllar sonra bu fotoğraf karesini ve sergiyle ilgili haberi gördüğünde gözlerine inanamadığını ve çok duygulandığını belirten Gülseren Peker, “O gece hiç uyuyamadım. O gün film karesi gözlerimin önünden tekrar tekrar geçti” diyerek fotoğrafın çekilişini, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “O zaman Gümüşsuyu’nda oturuyorduk. Ayazpaşa’da bir akrabamız oturuyordu. Onlara gidip oradan bakalım dedik. Oraya giderken bir de bakım oğlum yanımda yok. Alman sefaretinin orası. Hemen arkaya döndüm. Baktım yere oturmuş, arabasıyla oynuyor. Bir grup yürüyerek ve sloganlar atarak geliyor. Çok heyecanlandım., korktum. Telaşla onu almaya koştum. Ama baktım esmer, dalgalı saçlı birisi de onun fotoğraflarını çekiyor. Sonra Cumhuriyet’in çıkmıştı bu fotoğraf. Yıllar sonra aynı fotoğrafı Gazete Kadıköy’de görünce çok çok duygulandım. Gece hiç uyumadım. Eşimi bile uykudan uyandırıp ona anlattım. Sergi 12 Ocak’ta açılacak deniyordu. 14’ünde oğlumun doğum günüydü. Bu fotoğrafı alıp doğum gününde ona sürpriz yapayım istedim. Ağabeyleriyle de düşüncemi paylaştım. ‘Aman sakın ona söylemeyin’ dedim, ama dayanamayıp yine kendisine ben söyledim...”
1977 doğumlu, herkes eylem yaparken oturmuş arabasıyla oynayan sarı saçlı sevimli çocuk fotoğraf karesinde henüz 3 yaşında. Devrim Peker, şimdi ise 33 yaşında. Amerika’da eğitim almış, Radikal gazetesinde reklam bölümünde görev yapıyor. Sergiyi annesi Gülseren, babası Adem Peker ve video çekimi yapan arkadaşıyla geziyor. Duygulu anlar yaşıyor.
 


ARŞİV