Çeşmeler akmaz oldu

Bir kaç asırdır Kadıköylünün su ihtiyacını karşılayan Kayışdağı çeşmeleri 2006 yılından bu yana akmıyor

20 Mart 2015 - 10:33

Mustafa SÜRMELİ
Tarihi Kayışdağı sularının geldiği çeşmeler akmaz oldu. Çeşmelerin günümüzde yıllara meydan okuyan tarihi taşları duruyor. Yıllar önce suları kesilen çeşmelerin pek çoğunun musluğu bile yok, olukları ise çöp ve pislik dolu.
Kadıköylüler ve çeşmelerin bulunduğu mahallelerin muhtarları yıllarca akan çeşmelerin eski günlerde olduğu gibi yeniden akmasını istiyorlar.
Çeşmelerin neden akmadığıyla ilgili Kadıköylülerden sık sık şikâyet geldiğini söyleyen mahalle muhtarları bu konuda yetkili mercilere konuyu ilettiklerini ancak bugüne kadar bir gelişme olmadığını belirttiler.
Kayışdağı Çeşmeleri’nin akmamasıyla ilgili durumu ilk olarak, 13.12.2007 tarihinde İSKİ’ye ortak dilekçeyle ilettiklerini ifade eden Acıbadem Mahalle Muhtarı Ersoy Uğur, Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Okan Allüşoğlu, Hasanpaşa Mahalle Muhtarı Ali Ekşi, bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadığını belirttiler.
 
ÇEŞMELERLE ANILARA YOLCULUK
Geçmişi çok eski yıllara uzanan Kayışdağı sularının Kadıköy’de aktığı çeşmeler de tarihi nitelik taşıyor. Çeşmelerle ilgili düşünce ve hatıralarını sorduğumuz Kadıköy’ün eski sakinleri çocukluk anılarının canlandığını belirtiyorlar.
Doğup büyüdüğü Hasanpaşa’daki Kayışdağı çeşmesinin eskiden olduğu gibi akacağı günü beklediğini söyleyen Asri Pehlivan “Biz bu suyla büyüdük. Bir an evvel bu çeşmemizin açılmasını istiyoruz” dedi.
Acıbadem Mahalle Muhtarı Ersoy Uğur: Bu çeşmeler çeşitli tarihlerde yapılmış sırasıyla büyük bir görev üstleniyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız bunu çok sık kullanıyorlardı. Bu çeşmenin önünde uzun sıralar oluşuyordu. 2006 yılında Hasanpaşa’da yapılan yol çalışmaları sırasında bu hattın tahrip olduğunu biliyoruz. Acıbadem, Hasanpaşa, Rasimpaşa Mahalle Muhtarları olarak, yazılı başvurularda bulunduk. Çeşmelerinin tekrar akıtılmasını istiyoruz. Acıbademli, Hasanpaşalı çok kişi çocukluğunda mutlaka orada sıra beklemiştir, oradan evinin suyunu temin etmiştir, bidonları alıp evine taşımıştır. Böyle bir işlevi olan, böyle bir kıymetli eserin yaşatılması gerektiğine inanıyoruz.
Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan: Uzun zamandan beri akmıyor bu ve bunun gibi bir sürü Kayışdağı sularımız akmıyor. İsteğimiz bunların halka hizmet olarak açılması tekrardan. Kayışdağı ceşmelerimizden mahalle sakinlerimiz faydalanıyorlardı. Çünkü emekli maaşı alan, askeri ücretle çalışan insanlar var. Marketlerden, bakkallardan su alma imkânları yok. Gelip sularını dolduruyorlardı.
Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Okan Allüşoğlu: Maalesef kurudu çeşmelerimiz, akmıyor. Sabırsızlıkla bekliyoruz akacak diye.  Doğma büyüme Yel değirmeni’ndeyim. Çocukluğumuz buralarda geçti. Kayışdağı çeşmeleri vatandaşların su ihtiyacını gidermesi amacıyla yapılmış, yıllardan beri akan çeşmeler. Bizim mahallede 10 seneden beri akmıyor. Müracaatlarımız olmasına rağmen bir sonuç alamadık. Bir an önce çeşme akar da vatandaşlarımız da bu sulardan istifade eder.
Hasanpaşa Mahalle Muhtarı Ali Ekşi: Yaklaşık sekiz sene önce biz bununla ilgili müracaatımızı yaptık.  Ama maalesef bu güne kadar başlamadı.  Mahallemiz emeklilerin ve işçilerinin olduğu bir mahalle. Bu suyun akması önemli. Çünkü vatandaşlarımızın buna çok ihtiyacı var.  
 
KAYIŞDAĞI SULARI
Kadıköy Belediyesi tarafından yayınlanan “Kaynaktan Mahalleye Ab-ı Hayat Kadıköy Çeşmeleri” adlı eserde Kayışdağı sularından “Kayış Pınarı suyu” olarak bahsediliyor. Kayışdağı Vakıfsuyunun Anadolu yakasındaki kaynak suları arasında halkın su ihtiyacını karşılayan önemli su kaynaklarından olduğu da ifade edilmiş. Eserde, Üsküdar ciheti suları olarak sınıflandırılan sulardan sadece Kayış Pınarı suyunun Kadıköy’e aktığı belirtiliyor.

ARŞİV