"Doğru bir iletişim için eğitim şart"

Köpek eğitmeni Nilay Beşli, “Hayat akışı bir köpek edinmeye müsait olan herkesin köpekli yaşamı deneyimlemesi gerekir. Yaşam stilinize uygun köpek edindiğiniz taktirde, sizin için en zeki köpek o olacaktır” dedi

16 Kasım 2023 - 14:50

En az insanlar kadar sosyal canlılar olan köpekler, evcil hayvanların başında geliyor. Birçok insan sadık bir dost olması sebebi ile evcil hayvan beslemek istediklerinde köpekleri tercih ediyor. Evde beslenen köpeklerin, birlikte uyum içerisinde yaşayabilmek için eğitilmeleri gerekiyor. Köpek eğitmeni Nilay Beşli, köpek eğitimiyle ilgili tüm bilinmesi gerekenleri gazetemize anlattı.

Mesleğine aşık biri olduğunu söyleyen Beşli, “2019 yılında Ankara Canine College’in sahibi Tarkan Özvardar ile tanışmamla birlikte uzun ve disiplinli bir eğitim sürecine başladım. Kendi köpeğimle birlikte katıldığım ulusal ve uluslararası olmak üzere iki sınavı başarıyla tamamlayıp mezuniyet diplomamı aldım. Ardından tekrardan İstanbul’a dönerek mesleğime hız kesmeden devam ettim” dedi.

“İYİ HİSSETMEYEN KÖPEK EĞİTİLEMEZ”

Köpek eğitimiyle ilgili bilgi aktaran Beşli, “Köpekler yüzyıllardır insanın en yakın olduğu canlıdır. Bunun nedeni, sosyal durumlarının bize oldukça benzer olmasıdır. Sadece onlar daha basit düşünür ve olduğu gibi yaşarlar. Çocuk yetiştirmek ve bir köpek yetiştirmek arasında büyük fark varmış gibi görünse de aslında davranışsal açıdan incelediğimizde benzer durumlarla karşı karşıya geldiğimizi görürüz. Günümüz köpekleri ne kadar şekil değiştirmiş ve çeşitlendirilmiş olsalar da hepsinin ihtiyaçları özünde aynıdır. Öncelik her zaman beslenme, barınma ve sağlık gibi, bir köpeğin yaşamsal faaliyetini sürdürebileceği temel ihtiyaçları karşılamak olmalıdır. Mental ve fiziksel olarak iyi hissetmeyen köpeğin eğitimine başlamak mümkün olmadığı gibi doğru da değildir” ifadelerini kullandı.

“YAŞAM STİLİNİZE UYGUN KÖPEK SEÇMELİSİNİZ”

Köpeklerin de bizler gibi yaşadığı olaylar karşısında travma geçirebileceğini söyleyen Beşli, sözlerine şöyle devam etti: “Eğitime başlarken dostumuzun mevcut mental durumunu göz önünde bulundurarak karakterini analiz ederiz. Hassas ve köpeğe özel yaklaşımlarla eğitim planlaması oluştururuz. Eğitim, her köpek ve sahibi için konforlu bir yaşam sürdürebilmeleri ve doğru iletişimi sağlayabilmeleri açısında önemli bir ihtiyaçtır. Daha zeki, hızlı veya algıları daha yavaş çalışan ve fiziksel olarak hantal köpek ırkları elbette farklı kategorize edilirler. Zeki köpek her zaman en iyi köpek anlamı taşımaz. Zekayı yönetmek her zaman daha zordur, çünkü o sizden daha hızlı düşünüp daha hızlı hareket ediyordur. Eğitilebilirliği yüksek ve zeki olması sizin için doğru köpek olduğu anlamına gelmez. Google’da en zeki köpek ırkları şeklinde arama yaptığınızda karşınıza Boder Collie, Belgian Malinois, German Shephert, Poodle gibi aktif ve enerji seviyesi yüksek ırklar çıkacaktır. Fakat yaşam stilinize uygun köpek edindiğiniz taktirde, sizin için en zeki köpek o olacaktır. Çünkü beklentinizi karşılıyor ve birlikte uyum içerisinde yaşıyor olursunuz.”

“PROFESYONEL DANIŞMANLIK DESTEĞİ ALINMALI”

İlk kez köpek sahiplenecek olan insanların nelere dikkat etmeleri gerektiğini de anlatan Beşli, “Hayat akışı bir köpek edinmeye müsait olan herkesin köpekli yaşamı deneyimlemesi gerekir. Bir dost edinmeden önce bu duruma her açıdan hazır olup olmadığınızı sorgulamalısınız. Eğer bu duruma hazırsak bir diğer aşama olarak hayatımıza kolay adapte olabilecek doğru köpeği seçmek gerekir. Doğru köpek seçimi size dünyanın en güzel duygularını yaşatırken yanlış köpek seçimiyse dünyanın en kötü duyguları içerisinde bulunmanıza neden olabilir. Burada bahsettiğim yanlış köpek, köpeğin yanlış olduğu anlamı değil, sizin hayat stilinizin ve beklentilerinizin edinmek istediğiniz dostunuz için doğru olmadığı anlamına gelir. İlk kez köpek sahiplenecek olan kişiler mutlaka profesyonel bir danışmanlık desteği almalıdırlar. Benim önerim, henüz köpek eve gelmeden bu desteğin alınması yönünde” şeklinde konuştu.

“KÖPEĞİ KENDİNİZİN YERİNE DEĞİL, KENDİNİZİ KÖPEĞİN YERİNE KOYUN”

Köpeklerle empati kurulması gerektiğinin altınızı çizen Beşli, “Çoğu köpek sahibi köpeğinden ayrı kalma düşüncesine karşı hassas davrandığı için, köpeğinin de aynı şekilde travma yaşayacağını düşünmektedir. Bu tam olarak insansılaştırma yani köpeğe insansı duygular yükleme davranışı anlamına geliyor. Kimi köpeğin kendi yaşam alanında eğitilmeye, kimisinin bir köpek eğitim merkezine, kimisininse eğiticisi ile daha fazla vakit geçirerek eğitim sürecine ihtiyacı vardır. Yani süreç, sahibin istekleri üzerine değil köpeğin neye ihtiyacı olduğuna göre değişmektedir. Köpekleri anlamak için empati yapmak gerekir. Fakat bunu insanca düşünerek ve köpeği kendimizin yerine koyarak yapmamalıyız, kendimizi köpeğin yerine koymalıyız.

Beşli, “Köpeğe bir şey öğretmek istiyorsanız mutlaka sabırlı ve istikrarlı bir tutum içerisinde olmalısınız. Karşımızdaki canlının henüz öğretilmek istenen davranışı bilmediğinin bilincinde olmak ve hemen o an kalıcı bir şekilde öğrenmesini beklememek gerekir. Köpeklere sindirilerek öğretilen beceri her zaman daha kalıcı ve estetiktir. Strese meyilli yapıları gereği köpekle eğlenceli diyalog kurmak gerekir, bu sayede dostunuz sizinle çalışmaktan keyif alacak ve performansı daha yüksek olacaktır. Bol tekrar, bol ödül ve bol eğlence… Herkese köpek dostuyla uzun ve sağlıklı birliktelikler diliyorum” dedi.


ARŞİV