Bir HPV davası daha kazanıldı

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin HPV aşısı olan bir kadın adına, ödenen ücretin SGK'den geri alınmasına ilişkin açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, aşı ücretlerinin SGK tarafından geri ödenmesine karar verdi

21 Ekim 2022 - 13:15

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, HPV aşısı ücretlerinin iadesi talebiyle açtıkları bir davayı daha kazandıklarını duyurdu. Ankara 62. İş Mahkemesi, HPV aşısının ücretsiz olması talebiyle açılan davada kararını açıkladı. Mahkeme, tek dozu bin 15 TL olan aşıyla ilgili açılan davada aşı bedelinin geri ödenmesine hükmetti. SGK, üç doz aşının bedelini faiziyle birlikte davacıya geri ödeyecek.

Derneğin sosyal medya hesabında yaptığı açıklama ise şöyle: “HPV aşısı ücretsiz olsun mücadelemiz kapsamında, aşı ücretinin iadesi talebiyle açtığımız bir davamız daha mahkeme tarafından kabul edildi, yine kazandık. Aşımız ulusal aşı takvimine alınana dek mücadeleye devam. Başta avukatlarımız olmak üzere tüm dostlarımızın eline sağlık.”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği koordinasyon kurulu üyesi Avukat Hediye Gökçe Baykal, konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

“YASAL YOLLARA BAŞVURMANIZ MÜMKÜN”

Dava süreci hakkında bilgi paylaşan Baykal, “Zile Emek Eczanesi sahibi Cem Kılınç’ın fitilini yakmış olduğu mücadele ateşiyle Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak hukuki mücadeleyi başlattık. Şu an açılmış olan 30 civarı davamız var, 2 dosyadan kabul kararı aldık. HPV aşısı şu an ulusal aşı takviminde olmadığı için aşı bedelini kendiniz ödedikten sonra iadesi için yasal yollara başvurmanız mümkün. Süreç şu şekilde işliyor; Sizler de HPV aşısı olduktan sonra, aşı ödemesini gösterir belgelerinizle birlikte ilgili SGK müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak ödediğiniz bedelin iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu talep olumsuz cevap alır veya yasal sürede herhangi bir cevap verilmezse hasım olarak SGK Başkanlığını gösterebilir ve iş mahkemesinde açacağınız bir dava ile ücret iadesi isteyebilirsiniz” dedi.

Aşının hayati bir önem taşıdığını belirten Baykal, “Aşının kullanılmasının tıbben bir zorunluluk olması, rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğu için hayati bir önem taşıması, aşının koruyuculuğun da %99,7 olması bilimsel makalelerle ispatlanmış durumda. Hastalıkları başından engellemek mümkünken ücretsiz aşılamanın yapılmaması yaşam hakkımız başta olmak üzere sağlık hakkımızın da elimizden alınması demek” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞINI KANSERİN KUCAĞINA ATIYOR”

Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce konuya ilişkin düzenlemesi yapması gerektiğinin altını çizen Baykal, “SGK tarafından davalarımızda yapılan savunmalarda ‘rahim ağzı kanserinin tedavisi olduğu’ gerekçesiyle aşıya ihtiyaç olmadığı belirtiliyor. Devlet aşıyı yapmayarak vatandaşlarını kanserin kucağına atıyor, daha sonra tedavi olursunuz nasılsa diyor. Sağlık Bakanlığı bir önce düzenleme yaparak, kimsenin kanser olmasını beklemeden aşıyı ulusal aşı takvimine almalı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “30 civarı davamız var, diğer davalardan da kabul kararı almayı bekliyoruz. Devlet 3 bin liralık aşı bedelini ödememek için dava açmaya sebebiyet veriyor ve dava sonunda bu miktarın neredeyse 10 katını ödemek zorunda kalıyor. Bu miktar ile 10 kişi HPV aşısı olabilir. Bizim mücadelemiz aşı ücretsiz olup ulusal aşı takvimine alınıncaya kadar devam edecek.”

ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR DERNEĞİ

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği 7 Aralık 2018‘de kuruldu. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca çok sayıda kadın cinayeti, cinsel saldırı ve çocuğa yönelik cinsel istismar davalarında vekillik üstlenen hukukçular, gönüllülük esasına dayanan bu birikimi büyütmeyi düşledi ve dernekleşme adımını attı. Dernek şiddet mağduru kadın ve çocuklara hukuki ve psikolojik destek sunuyor. 


ARŞİV