Avrupai tatlılar Moda’ya geldi!

Avrupa ülkelerinin meşhur tatlılarını orijinal tariflerine sadık kalarak üreten Levantine’nin kurucusu Soner Asar, “Avrupa pastacılığına Moda’dan bir saygı duruşu…” diyor

30 Ocak 2019 - 15:34

Bilenler bilir Moda Caddesi üzerinde ‘Tatlı Köşem’ isminde bir tatlıcı vardı. Şimdilerde buranın tabelası da mekânın görünümü ve içeriği de değişti, adı ise ‘Levantine European Cakes’ oldu. Biz de burayı ziyaret ederek, mekânın kurucusu Soner Asar ile konuştuk.

Asar, 20 yıldır profesyonel hayatın içinde marka yöneticisi olarak çalışan bir Kadıköylü. Şimdi de Levantine’yi, pasta ustası Hande Matakan ile birlikte işletiyor. Asar, “Burası önceden daha bir mahalle pastanesi gibiydi. Şimdi biz bir tema taşıyoruz. Biliyorsunuz pasta aslında Avrupa kökenli bir yiyecek. Bizim kültürümüz daha ziyade şerbetli ve sütlü tatlılara hâkimdir.  Dedik ki madem bu işin kaynağı Avrupa, pasta yapacaksak tam yapalım dedik ve Avrupa ülkelerinin ünlü tatlı tariflerini Türkiye’ye taşıdık.” diye anlatıyor Levantine’in kuruluş aşamasını.

Avrupa tatlılarını üretim sürecinde yaklaşık 4 ay boyunca bu tatlıların orijinal reçetelerini araştırmışlar, hatta yurtdışından Fransız bir ustadan da destek almışlar. Buradaki tüm tatlılar aslına uygun olarak imal ediliyor. Peki, hangi tatlılar var burada? Soner Asar’ın verdiği bilgilere göre Rusya’dan Avusturya’ya Fransa’dan Almanya’ya kadar geniş bir yelpazedeki 8 Avrupa ülkesinin 20 civarı popüler tatlısını bulmak mümkün. Mesela Rusya’nın Medovik’i,  Fransa’nın Bavaruaz’ı, Almanya’nın Quark Cheesecake’i…

Soner Asar, “Hande Hanım –ki ben kendisine ‘pastanın kraliçesi’ diyorum- ve ekibi tatlılarımızı günlük olarak yapıyor. Ürünlerimizi kesinlikle dondurmuyoruz. Bugün pek çok tatlıcıda dondurulmuş ürünler yer alıyor, tabi bunların içinde de katkı malzemeleri  bulunuyor. Biz dondurmadığımız için herhangi bir katkı malzemesi de kullanmıyoruz. Ayrıca Belçika çikolatası hariç ithal hiçbir ürün yok, olabildiğince yerli malzeme kullanmayı tercih ediyoruz.” açıklamasını yapıyor.

LEVANTEN SEMTİ MODA 

Soner Asar, Levantine’nin adının kökenini ve neden Moda’da açtıklarını da şu sözlerle açıklıyor; “Hande Hanım zaten bir Modalı. Ben de Kadıköylüyüm. Acıbadem’de yaşıyordum, Koşuyolu’ndayım şimdi. Moda, aslında bir Levanten yerleşimi. Levanten, Avrupa’da doğmuş ama Akdeniz’de yaşayan (İspanyollar, İtalyanlar) kişileri tanımlayan bir kelime. Biz de tam olarak bunu yapıyoruz aslında. Avrupa ürünlerini, bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye’de sunuyoruz. O nedenle bu ismi ve Moda’yı seçtik.

AVRUPA’YA GİDEMEYEN MODA’YA…

Levantine’in tatlılarının her damak tadına hitap ettiğine dikkat çeken Asar, “Ürünlerimiz arasında bir denge var, birbiriyle yarışan hiçbir ürün yok. Hepsinde farklı bir aroma olduğu için de değişik damak tadına sahip kişiler sevecekleri bir tat mutlaka bulabiliyorlar.” diyor.

Açılalı henüz birkaç ay olmasına karşın müdavimlerinin oluşmaya başladığını anlatan Asar, “Daha önce Avrupa’da bir tatlıyı beğenmiş kişiler, özlemlerini gidermek için geliyor buraya. Hatta kimi zaman anıları canlanıyor. Hiç Avrupa’ya gitmemiş ama tatlılarını merak edenler de geliyor. Örneğin herhangi bir Avrupa ülkesinde merak ettiğiniz bir tatlı var. Sırf onu yemek için oraya gitmek yerine Moda’ya gelebilirsiniz. Elbette insanlar seyahat etsinler ama gidemeyenler de bize gelsin…” çağrısını yapıyor.


ARŞİV