'BİR KAN ÜÇ CAN'

31 yıldır Kadıköy’deki ihtiyaç sahiplerine yardım eden Kızılay Kadıköy Şubesi, 2015

21 Mayıs 2015 - 16:10
Erhan DEMİRTAŞ
Türkiye’deki 650 Kızılay şubesinden biri olan Kızılay Kadıköy, 1984 yılından beri Kadıköylüler ve çevre ilçelerdeki ihtiyaç sahiplerine yardım ediyor. 2014 yılında 21 bin ünite kan toplayan şubenin 2015 hedefi ise 41 bin ünite kan toplamak. Kadıköylülerin yardımsever ve duyarlı olduğunu ifade eden Şube Başkanı Numan Hocaoğlu, kan bağışı ve diğer faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Yapay olarak üretilemeyen kan insan hayatı ve sağlığı için çok önemli. Kan bağışlayan bir kişi verdiği kanla üç insanın hayatını kurtarabiliyor. Geliştirilen yeni sistemle beraber bağışlanan kanlar trambosit, plazma ve beyaz kan olarak üçe ayrılıyor. “Kan bağışı yaptığınız zaman üç insanın hayatını kurtarabiliyorsunuz. Bağışlanan kanlar üç insana birden ulaşıyor” diyen Hocaoğlu, Türkiye’deki kamu ve özel hastanelerinin yüzde 95’inin Kızılay ile bir anlaşma yaparak bu hastanelerin kan alma işlemini Kızılay’dan yapacağı bilgisini de paylaştı.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI
Kadıköylülerin kan bağışı kampanyalarına duyarlı olduğunu belirten Hocaoğlu, “2014 yılında toplam 21 bin ünite kan topladık. 2015 yılı sonunda ise 41 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz” diye konuştu. 18-65 yaş arası her sağlıklı bireyin kan verebileceğini ifade eden Hocaoğlu şu bilgileri verdi: “Kanında virüs olmayan, kan hastalığı geçirmeyen her vatandaş kan verebilir. Eskiden askerlerden toplu şekilde kan alınırdı ama şimdi bu uygulamaya ara verildi. Şimdi gönüllülerden kan alıyoruz. Zaten kan vermek gönüllük esasına dayalı.” Kan vermenin sağlık açısından da çok faydalı olduğunu kaydeden Numan Hocaoğlu, “İnsan vücudu kan vererek kendi kendini yenilemiş oluyor. Hem de yapılan analizlerle insanlar hastalıkları var mı yok mu öğreniyor” dedi.
Kan bağışlamanın önemli olan diğer yanı ise insanları mutlu etmek. Kan bağışı yapan vatandaşların kendilerini mutlu hissedeceklerini ifade eden Hocaoğlu,”Şuan kan bağışı noktasında sıkıntımız yok ama Kadıköylüler kan bağışı yapmaya devam edebilir. Ramazan ayında camilerde kampanya düzenleyeceğiz. İftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşlarımız kan verebilecek” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLECEK
Kan bağışı kampanyaları dışında birçok yardım faaliyeti sürdüren Kızılay Kadıköy Şubesi, Kadıköy’de toplanan giyecek, yiyecek ve eşyaları hem ilçe sınırları içinde hem de çevre ilçelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Yerinde tespit uygulaması ile ihtiyaç sahiplerini belirleyen Kızılay Kadıköy, Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Kaymakamlığı ile ortak çalışma yürütüyor. Ramazan ayında 300 erzak kolisi dağıtmayı planladıklarını belirten Hocaoğlu, karne haftasında başarılı 50 öğrenciye hediye vereceklerini de söyledi. İstanbul’da okuyan 30 üniversite öğrencisine burs imkânı sağlayan Kızılay Kadıköy,  gelecek yıl 50 öğrenciye burs vermeyi planlıyor.
 

ARŞİV