Olimpik ikonlar Griffith Joyner

Florence Griffith Joyner Amerikalı 100 metre ve 200 metrede olimpiyat rekortmeni kısa mesafe koşucusu. 1988 Seul Olimpiyatları'nda Kadınlar 100 metre 200 metre ve 4x100 metre bayrak yarışında altın, 4x400 metrede ise gümüş madalya kazandı ve hala geçilemeyen bir rekora imza atarak dünyanın en hızlı kadını oldu

10 Mayıs 2024 - 12:34

Griffith Joyner 21 Aralık 1959’da Kaliforniya’da elektrikçi bir baba ve terzi bir annenin kızı olarak görece alt ekonomik sınıf bir ailenin 11 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren her zaman atletik bir vücuda sahipti. Çocukluğunda atletik vücudunun öğretmenlerinin dikkatini çekmesiyle atletizm yarışlarına katılmaya başladı. Joyner ilkokuldayken hafta sonları atletizm yarışlarında koşarak kendini erken yaşlarda yarış disiplinine sokmayı öğrendi. 14 ve 15 yaşlarında Jesse Owens Ulusal Gençlik Oyunlarını kazandı. Lise döneminde Jordan Lisesi Koşu Takımı’nda yer aldı. Joyner’ın sporcu kimliğinin yanında modaya olan ilgisi de yine lise çağlarında başladı. Bu iki ilgisini bir araya getirerek atletizm takımını formayla birlikte döneme göre büyük bir inovasyon olan tayt giymeye ikna etti. 1978 yılında liseden mezun olduğunda kısa mesafe ve uzun atlamada ilk rekoru olan lise rekorunu kırdı. 

YARI ZAMANLI BANKACILIK YAPTI

Üniversiteye gidene kadar aralıksız spor hayatını devam ettirdi ve  California Eyalet Üniversitesi’ne gittiği dönemlerde Bob Kersee’nin koçluğunda koşu takımında yarışmaya devam etti. İçlerinde Jeanette Bolden’ın da olduğu koşu takımı ilk yılında ulusal şampiyonluk kazandı. Üniversitedeki ilk yılının ardından ekonomik yetersizlik nedeniyle okulu bıraktı ve bankada çalışmaya başladı. Koçu Bob Kersee, bankada çalıştığı dönemde kendisine mali yardımda bulundu ve üniversiteye dönmesini sağladı. Üniversiteye dönmesinin ardından 21 yaşında 1980 Moskova Olimpiyat Oyunları’nda 100 metre yarışı için kota hakkı kazandı ancak Amerika boykotu nedeniyle yarışmaya katılamadı. Joyner 1983 Yılında  psikoloji bölümünden lisans derecesiyle mezun oldu ve aynı yıl Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 200 metre kısa mesafe koşusunda dördüncü oldu. 

Boykot sebebiyle katılamadığı olimpiyatlara 4 yıl aradan sonra 1984 Olimpiyatları’na yeniden katılım hakkı kazanmak için ABD Olimpiyat Deneme Yarışları’nda 200 metreyi koşan en hızlı 2. atlet olarak yeniden olimpiyat kotası elde etti  ve 200 metre koşuda gümüş madalya aldı. Kimilerine göre bu olimpiyatlarda alınan başarıların değeri düşüktü çünkü içlerinde Sovyetler Birliği ve Doğu Almanya’nın da olduğu tüm Doğu Bloku ülkelerinin boykot etmesi sebebiyle bu mesafede zamanın en iyi atletleri yarışmaya katılmamıştı. 1984 Olimpiyatları’ndan sonra koşmaya daha az zaman ayırdı ve bankadaki işine döndü. Bunların yanında liseden beri ilgisi olan modaya ve saç tırnak bakımına yöneldi. 1987 yılında, 1984 olimpiyatlarında üç adım atlama şampiyonu Al Joyner ile evlendi. Aynı yıl koşmaya tam zamanlı olarak geri döndü ve 4 aylık antrenman ile Dünya Şampiyonası 200 metre kısa mesafede dünya ikisinci oldu. 1988’e giderken Joyner eşi ve eşinin akrabası aynı zamanda üniversitede koçu olan Bob Kersee ile yoğun bir antrenman takvimi içinde çalışmalarını sürdürdü. ABD deneme yarışlarında 100 metreyi 10.49 saniye gibi oldukça önemli bir hızla koşarak herkesi şaşkına çevirdi. İki gün süren deneme yarışlarında Joyner’ın performansı hiç düşmedi ve 3 farklı yarışta da bu ilk denemesinin tesadüf olmadığını ispatladı. 



O ARTIK FLO-JO

Olimpiyatlara giderken medya ilgisi oldukça yoğundu, kendisine artık Flo-Jo lakabı takılmıştı ve herkes onun olimpiyatlarda neler yapabileceğini görmek için heyecanlı bekleyiş içindeydi. İlk yarış 100 metre finaliydi, 100 metre hiçbir zaman Joyner’ın favoriler arasında yer aldığı bir mesafe olmamıştı ancak bu yarışta 10.54 saniyelik derecesiyle önceki olimpiyat rekorunu 0.30 saniye geride bırakarak ilk rekorunu kırdı. 200 metre koşusu onun her zaman favoriler arasında olduğu bir yarıştı ve 21.34 saniyelik derecesiyle bu kez de önceki rekoru 0.22 saniye farkla kırdı. Aynı olimpiyatlarda ABD takımıyla 4x100 metre bayrak yarışında şampiyon olurken 4x400 metre bayrak yarışında ikincilik aldı. 100 ve 200 metre yarışlarında elde ettiği rekorlar günümüzde hala kırılmadı. Olimpiyatlardan 1 yıl sonra sporu bıraktığını ilan etti ve oyunculuk, oyuncak bebek tasarımı ve büyük tutkusu modaya yöneldi.  Griffith Joyner’ın 100 metre ve 200 metrede elde ettiği rekorlar elbette onu tek başına bir ikon yapmaya yeterdi ancak onun uzun tırnakları, ilginç kıyafetleri, tavrı ve tarzı ile dönemin dergilerinin ve gazetelerinin en çok merak edilen sporcusu olması da sportif başarıları kadar önemli ve ikonikti. 21 Eylül 1998’de 38 yaşındayken Kaliforniya’daki evinde bir epilepsi nöbeti sonrası hayatını kaybetti. Kırdığı rekorun ardından tam 34 yıl geçti ancak hala bu rekora yaklaşabilen bir kısa mesafe koşucusu olmadı.

 

ARŞİV