“Kadıköy’ün Leydileri” ragbiyi erkeklere bırakmıyor

Sert bir spor dalı olarak “Ragbi” son yıllarda kadınların favori sporlarından. Kadıköy’de de başarılı bir kadın ragbi takımı var…

02 Mart 2017 - 08:42

Kadıköy’de kadınların yer aldığı bir ragbi takımı var. Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle ücretsiz olarak Kalamış Spor Merkezi’nde ve Selamiçeşme Parkı’ndaki Spor Tesislerinde antrenman yapıyorlar. Takımdaki sporcular zor ve dayanıklılık isteyen bir spor dalı olmasına rağmen ragbi sporunu çok sevdiklerini söylüyor.

FUTBOLDAN RAGBİYE

Kendilerine Kadıköy Ladies Ragbi Takımı adını veren sporculardan ve aynı zamanda takımın kaptanı Ece Tekin, sporu çok sevdiğini, uzun yıllar futbol oynadıktan sonra 4 yıl önce Amerikan futboluyla tanıştığını daha sonra da ragbiye başladığını anlattı. İTÜ Gemi Mühendisliği Bölümü’nde okuyan Ece, ragbinin sert bir spor olduğunu ama bu sporu çok sevdiğini belirtti.

KADIKÖY BELEDİYESİ’NDEN DESTEK

Ragbi takımı antrenmanlarını Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle ücretsiz olarak Kadıköy Belediyesi Kalamış Spor Merkezi ile Kadıköy Belediyesi’nin Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda yeni inşa ettiği tesislerde yapıyor. Haftada iki gün, yaklaşık iki buçuk saat süren yorucu antrenmana rağmen kadınlar mücadeleyi bırakmıyor.

2014 yılında kurulan Kadıköy Ladies Ragbi Kulübü Takım sorumlusu aynı zamanda da oyun kurucusu Sıla Aksoy 4 yıldır ragbi oynuyor; 3 yıldır da Kadıköy Ladies takımı oyuncusu. Maltepe Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü öğrencisi olan Aksoy, “Kadınlara ragbiyi tavsiye ediyorum. Takımımızda yaş aralığı yok. Aynı zamanda sporun yaşı yoktur. Gelişen bir spor ve burada herkes yeni başlıyor ragbiye” diyor.

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü öğrencisi Ezgi Kılıç da ragbi takımının sporcularından. Takımın forvet oyuncusu olduğunu söyleyen Ezgi, “Geçen haftaki maçı 37-0 kazandık. Ragbi çok zor ve çok da sert bir spor ama ben seviyorum. Sezona çok iyi hazırlanıyoruz. Türkiye Şampiyonası’nda hedefimiz şampiyonluk” diyerek iddiasını ortaya koyuyor.

KADINLARA RAGBİ TAVSİYESİ

7 yıldan bu yana ragbi yaptığını, artık antrenörlük ve hakemliğe başlayacakken hala sahada olup ragbi oynamayı tercih ettiğini belirten Bengi Özgen aynı zamanda Beden Eğitimi Öğretmeni. Üniversitelerde ragbinin tanınması için gayret gösterdiğini anlatan Özgen, ragbi kursu bile açtığını belirtti. Bengi Özgen, “Kadınlara kesinlikle ragbiyi tavsiye ediyorum. İlk başta herkesin korkusu oluyor ama başladıktan sonra kimse bu sporu bırakamıyor. Ben bile antrenörlük ve hakemliğe başlayacakken çok sevdiğim için bırakamıyorum ve hala ragbi oynamaya devam ediyorum” diye konuştu.

İlayda, “Bir yıldır oynuyorum. Sosyal medyadan gördüm ve ragbiye başladım. Çok zevkli bir spor ve tavsiye ediyorum” derken, üniversite öğrencisi Berfin, iki yıldır ragbi oynadığını belirterek, “Sporla hiç alakam yoktu, okul arkadaşımın önerisiyle başladım. Eğlenceli bir spor” dedi. Ragbiye çok yeni başladığını söyleyen Rifka da haftada iki defa yaklaşık 2 buçuk saat süren yorucu antrenmanlar yaptıklarını ama çok keyif aldıklarını anlattı. Ayşegül Göze de yeni başladığı ragbiyi, “Aslında kolay bir spor bana göre. Ragbiyi seviyorum” diye ifade etti.

GEÇEN SENENİN ŞAMPİYONU

Kadıköy Ragbi Kulübü’nün kadın takımı olan ve Kadıköy Belediyesi Kalamış Spor Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Plaj Ragbisi Turnuvası şampiyonu da olan Kadıköy Ladies, katıldıkları turnuvalarda sergiledikleri başarılı performansla ragbi sporunun beğenilen takımları arasında gösteriliyor.

RAGBİ (RUGBY) HAKKINDA

Ragbi, iki takım arasında, oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan takım oyunu. Ragbi, 15’er kişilik iki takımla bir devresi 40 dk olmak üzere iki devre olarak oynanıyor ve topu elle rakip kale çizgisinin arkasına taşımak amaçlanıyor. Kondisyon ve dayanıklılık gerektiren ragbinin bir diğer çeşidi de yedili ragbi olarak adlandırılıyor.


ARŞİV