Kadıköy'ün Moda'sı ve Spor

Moda Spor Kulübü uzun yıllardan bu yana Kadıköy’ün hem spor hem de sosyal yaşamına katkı sunuyor

10 Mart 2016 - 16:09
Mustafa SÜRMELİ
Lacivert beyaz renkleri ve amblemindeki martısıyla Modaspor, Kadıköy’ün spor tarihinde iz bırakan nadir kulüplerinden bir tanesi. 1946’da basketbol ve su sporlarının yapıldığı bir kulüp olarak hizmet vermeye başladı. Kulübün geçmişinin, futbol kulübü olarak kurulduğu 1903 yılına kadar uzandığı da belirtiliyor. Bu yönüyle Türkiye’nin ilk kulüplerinden biri olduğu da ifade ediliyor. Modaspor’un 1907-1908’de lig şampiyonu olduğunun, 15 Mayıs 1913’te yayımlanan İdman dergisindeki Ali Sami Yen’in makalesinden öğrenildiği de aktarılıyor.
Modaspor, uzun yıllar yüzme, basketbol, su topu, kule atlama branşlarında spora hizmet etti, pek çok başarılı isim kazandırdı. Kulüp kurucusu ve tramplen atlama hocası Fahri Ayad ve talebesi Türel Aygün’lü yıllarda kule veya tramplen atlama ilgi gören branşlardı. Yüzmede ise Sevgi Duru ve Selma Hassan rekorlarıyla dikkat çekiyordu.

MODA HAMAMI VE SPOR
Günümüzde Modaspor’da basketbol, yüzme, su topu, satranç, masa tenisi branşları, faaliyetlerine devam ediyor. Moda Mühürdar’da Tuğlacı Emin Bey Sokağı’nda bulunan kulüp binasının duvarları görenleri, siyah beyaz fotoğraflarla geçmişe doğru uzun bir yolculuğa çıkarıyor.
Moda plajının cıvıl cıvıl olduğu günlerde, 1940’lı yıllarda, İstanbul’un farklı semtlerinden gelen yüzücülerin Moda Plajı’nda antrenman yaptıklarını anlattı kulüp yöneticilerinden Sungar Eren. “Eski adıyla Moda Hamamı o yıllarda olimpik ölçülere uygun, tahtadan yapılma havuz konumundaydı. 1935’te açıldı. Modaspor Kulübü’nün kurucularından Kaptan İhsan Akdağ açmıştı. Moda’nın o günleri mükemmeldi. O günleri unutmak mümkün değil. Bahçe içinde köşkler vardı. Büyük binalar yoktu” diyen Sungar Eren, 72 yaşında. 1959 yılında Moda sporda yüzücü olarak spora başladı. Genç takımda yüzdü. İlk hocası İbrahim Sulu’ydu. Moda’ya 1947’den itibaren yazları gelmeye başladığını söyleyen Eren, “Kadıköy ve Moda sayfiye yeriydi. Fuad Tüzünel, Modaspor yüzücülerini çalıştırırken, plajda onları dinlerdim, sonra plajın açığına çıkardım. Onun söylediğini tatbik ederek yüzmemi ilerlettim. Neredeyse 55-60 yılım Modaspor’da geçti” dedi.

TARİHİNİ KİTAPLAŞTIRDI
Başkan İhsan Akdağ, Kadri Bendey, Nihat Yaraş, Fahri Ayad, Prof. Dr. Sadri Ethem Tonguç, Ali Rıza Güçlü isimlerinin kulüp kurucuları arasında kayıtlarda yer aldığını anlatan Eren, Modaspor’un tarihini kitaplaştırdığını açıkladı. Kulübün geçmişiyle ilgili bilginin çok az olduğunu, eskilerin de giderek azaldığını ifade eden Eren, uzun süren araştırmalardan sonra çalışmasını tamamladığını belirtti. Eren, Kulübün ilk sporcuları arasında, Haşim Tankut, Tevfik Tankut, Musa Gerday, İnal Tengizman, Haldun Oksar, Laki Gölcüklüoğlu, İbrahim Sulu, Fahiman Akdağ, Fahri Ayad, Nejat Diyarbekirli, Nejat Sönmez, Güney Ülmen, Vedat Talayman, Nejat Nakkaş, Fuad Okayer, Hatice Bagana, Güler Tüzünel, Atila Sipahi, Tuğran Tezol, Muvaffak Gözüaydın, Kamil Karaduman, Ali Kombi, Suat Gönenç, Bülent Köksal’ın yer aldığını, Can Bartu’nun da Modaspor’un minik ve yıldız takımında basketbol oynadığını söyledi.

BASKETBOLDA YOLA DEVAM
Kadıköy’ün köklü kulübü, basketbolda İstanbul Büyük Erkekler Amatör Ligi’nde yer alıyor. D grubunda yer alan ekip oynadığı 7 maçta 5 galibiyet, 2 mağlubiyet elde etti. Grupta son maçında grup ikinciliği için Küçükyalı Yelken ile karşılaşacak. Takımın antrenörü Cenk Ula. Kaptan Emrah İyihuylu, oyuncular Volkan Özal, Gökhan As, Kadir Saygılı, Turgay Sevim, Emre Tirnovalı, Suat Demirli, Güven Demirden, Berkay İşsevenler, Gürkan Ayaz, Uğur Aktan, Batuhan Öksüz, Mertcan Hanedar, Mehmet Keskin. İstatistikleri ise Cansın Akçelik tutuyor.

ARŞİV