Gençlerin yeni gözdesi: FRİZBİ

Yaz mevsiminde sahil kenarlarında, kumsallarda zevkle oynanan frizbi gençlerin yeni gözdesi. Kadıköy’de Caddebostan Olympics adıyla frizbi kulübü bile var

14 Haziran 2017 - 11:13

Kadıköylü gençleri şu sıralar sahilde boş alanlarda frizbi oynarken görürseniz şaşırmayın. Olimpiyatlara girecek spor branşları arasındaki frizbi gençlerin yeni gözdesi. Biraraya gelip frizbi kulübü kuranlar bile var. Caddebostan Olympics bunlardan bir tanesi.

Caddebostan Olympics 2009 yılında kuruldu. Amatör olarak frizbi oynayan bir kulüp. 5 yıldır Bahar ve Güz Ligleri’nde yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de yapılan takım turnuvalarına ve son 2-3 senedir de bazı yurt dışı turnuvalarına katılmakta.

ANTRENMANLARI BİLE ZEVKLİ

Caddebostan Olympics takımının kaptanlığını Gizem Şanlı yapıyor. Gizem, frizbinin kadın ve erkek sporcuların birlikte oynadığı ve aynı takımda yer aldığı bir spor olduğunu belirtti. Gizem frizbiye başlama hikayesini şöyle anlattı: “Ultimate frizbi oynamaya 7 yıl önce başladım. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden 4 arkadaş bir kırtasiyeden aldığımız küçük bir frizbi ile eğleniyorduk 2010 yazında. Sonradan öğrendik ki meğer bunun bir maçı yapılıyormuş. Araştırdık ve CB Olympics’i bulduk. Bir antrenmanlarına gidelim dedik tanışmaya, sonra kopamadık bir daha bu spordan. Son bir yıldır takım kaptanlığını da üstlenmiş durumdayım”.

Caddebostan Olympics takımı sporcuları olarak her hafta Çarşamba günleri Bostancı veya Maltepe’de düzenli olarak idman yaptıklarını belirten Gizem, “Takımda oynayanların yaş aralığı oldukça geniş; isterseniz sporcu olun, isterseniz sadece disk atıp çay içmeye gelin, antrenmanlarımız her zaman tüm ultimate severlere açık” demeyi ihmal etmedi.

HAKEMSİZ BİR SPOR

Ultimate Frizbi; hakemsiz oynanan ve sporcuların belirli kurallar çerçevesinde konuşup, anlaştığı; iletişimin bazen sporun önüne geçtiği, belirli standart ölçülere sahip kum veya çim sahalarda disk ile oynanan temassız bir spor.

Ultimate frizbinin hakemsiz bir spor olmasının “Oyunun Ruhu” felsefesinin yansımasından geldiğini belirten sporcu, bunun “Fair Play” ruhunuyansıttığını ifade etti.

Hakemsiz oynandığı için sahada oynayan herkes bir hakem ve bu nedenle kişiler arasında iletişim en üst seviyede. Spirit of the game (Oyunun Ruhu) günü olarak belirlenen 3 Aralık günü her sene tüm dünyada kutlanırken fair play ruhu vurgulanıyor.

OLİMPİYATTA FRİZBİ

Ultimate Frizbi, Ağustos 2015’te Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından spor olarak tanındı ve böylece  Olimpiyat Sporu olmaya yönelik ilk adım atıldı. Uluslararası turnuvaları WFDF (Dünya Uçan Disk Federasyonu) tarafından düzenleniyor. Federasyon 62 ülkeden 65 derneği/ülkeyi temsil ediyor.

Ultimate, Türkiye’de 2007 yılında oynanmaya başlandı ve 2007-2017 yılları arasında Türkiye'de 19+ takım kuruldu. Kuruluş aşamasında olan birçok takım da bulunuyor. Türkiye’de Ultimate organizasyonları Oyunun Ruhu Derneği (ORD) tarafından düzenleniyor.

FRİZBİ NASIL OYNANIR?

Ultimate, çapı 27 cm ve ağırlığı 175 gr olan bir diskle oynananan bir spor. Dünya standartlarında bir ultimate sahasının uzunluğu 100 m., genişliği 37 m. Sahanın iki ucunda sayı bölgeleri bulunuyor. Bu sahada 7’ye 7 maçlar yapılıyor. Yedek oyuncu sayısında bir sınırlama bulunmuyor. Takım oyuncuları kendi sayı bölgelerinde yan yana diziliyor. Bir takım başlangıç atışı yapıyor ve diski, rakip takımın bulunduğu sahanın diğer ucuna atıyor. Oyun diskin düştüğü yerden başlıyor. Hücum eden takım, diski yere düşürmeden paslaşarak ilerleyip rakip sayı bölgesinde diski havada tutmaya çalışıyor. Savunma yapan  takım ise araya girip diski kapmak veya diskin yere düşmesini sağlamaya çalışıyor. Kural gereği diski tutan oyuncu diskle birlikte hareket etmeden pas vermek zorunda.

Ultimate temassız bir spor olduğu için rakibe yapılan müdahaleler faul olarak değerlendiriliyor.

 http://www.cbolympics.com/


ARŞİV