Deniz kızı Kızıldeniz'de rekor kırdı

67 metre ile ABD’li Tanya Streeter’a ait olan bayanlar dünya dikey dalış rekorunu tek nefeste 70 metreye çıkartan Kadıköy’ün başarılı sporcusu Ercülen böylece rekoru Türkiye’ye getirdi.

14 Aralık 2011 - 16:42

Dünya Buzaltı Yatay Dalış rekortmeni milli sporcumuz Şahika Ercümen, bayanlarda ilk kez düzenlenen paletsiz dikey dalış rekorunu Türkiye’ye kazandırdı. Dünya Sualtı Sporları Federasyonu gözetiminde Mısır’ın Dahab kentinde sadece palet kullanarak 70 metreye inerek ABD’li Tanya Streeter’a ait rekoru kıran deniz kızı Ercümen, ardından palet bile olmadan 60 metreye dalarak bayanlarda en derine dalan sporcu oldu.
Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda başarıyla temsil ederek 150 madalya kazanan sualtı sporcusu Şahika Ercümen, 2 dalda Dünya Dikey Dalış Rekoru’nu da kazandı. 8 aydır aralıksız Paletli Sabit  Ağırlık ve Paletsiz Değişken Ağırlıklı rekorları kırmak için çalışan 26 yaşındaki sporcumuz Mısır Dahab’da 10 Kasım’da suya girdi. Dünya Sualtı Sporları Federasyonu gözlemcileri eşliğinde Kızıldeniz’e dalan Ercümen once paletli denemeyi gerçekleştirdi. 67 metre ile ABD’li Tanya Streeter’a ait olan bayanlar dünya dikey dalış rekorunu tek nefeste 70 metreye çıkartan Ercülen böylece rekoru Türkiye’ye getirdi.
DALINDA REKORU BAŞLATAN İLK KADIN OLDU
Paletle takip ettiği kılavuz ipindeki işareti alarak başarıyla yüzeye dönen Ercümen, ikinci rekor denemesini ertesi gün 11 Kasım’da yaptı. Dünyada daha önce bayanlarda hiç örneği olmayan Paletsiz Değişken Ağırlıklı serbet dalış rekoru için kendisine 60 metre hedefini koyan Ercümen, ağırlık dışında hiçbir  yardımcı alet kullanmadı. Kas gücüyle kılavuz ipini takip eden Ercümen 60 metreye indikten sonra ise yine kas gücünü kullanarak yüzeye çıktı. İkinci denemesinde de başarılı olan deniz kızı böylece dünyada ilk kez uygulanan rekoru Türkiye’ye getirdi.
ASIL MESLEĞİ DİYETİSYENLİK
Asıl mesleği diyetisyenlik olan Şahika Ercümen 26 yaşında ve Ataşehir’de yaşıyor. 3 yıldır kendini bu rekoru kırmaya adayan Ercümen, 8 aydır günde 12 saat antrenman dışında başka bir şeyle ilgilenmedi. Aralıksız dalış antrenmaları yapan Ercümen, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nu ve ODTÜ SAS sporcusu. MARES Türkiye’nin desteklediği Ercümen, 11 Şubat 2011 'de Avusturya’ da buz altından tek nefeste 110 metre mesafeyi yüzerek hem erkekler hem de bayanlarda “Buzaltı Dünya Yatay Dalış” rekorunu elde etmişti. 2001 yılından beri 4 dalda(sualtı hokeyi, sualtı rugbysi, sualtı navigasyonu ve serbest dalış) milli takımda yer alan dünyanın tek sporcusu.

ARŞİV