Beyaz yakalının basketbol aşkı

Basketbol sevgisi onların yollarını yıllar sonra potada tekrar birleştirdi. İstanbul amatör basketbol liglerinde, kariyer peşinde koşarken topu bırakıp sonra tekrar o topun peşine düşen çok sayıda insan var...

09 Şubat 2017 - 09:25

Okul, iş yaşamı, kariyer derken yıllar geçiyor, bazen istemeyerek de olsa spor biraz arka planda kalıyor. Geriye dönüp bakıldığında yılların ne çabuk geçtiği fark edilip de basketbolla geçen günler hafızalarda tekrar canlanınca tekrar eski günlerdeki gibi basketbol oynama isteği artıyor. Basketbol sevgisini doyasıya yaşarken, eski günlerdeki gibi tekrar parkelerde top sürmek isteyenlerin bir arada olduğu çeşitli amatör ligler İstanbul’da düzenleniyor. Mühendis, doktor, hukukçu, gayri menkul uzmanı ve dahası… Kariyer ne kadar parlak olsa da basketbol sevgisi onları potada bir araya getiriyor.

“BU ÇOK BÜYÜK BİR AŞK”

Altı buçuk yaşında basketbola başladığını söyleyen Evran İyihuylu da İstanbul’daki amatör basketbol liglerinde oynayan eski bir basketbolcu. Çocuk ve ilk gençlik yılları, üniversite yılları basketbolla geçen Evran, gayri menkul uzmanı. Yoğun iş yaşamı ve kariyer derken, basketbolun yaşamında biraz geri planda kaldığını belirtiyor. İstanbul’daki amatör ligleri duyunca amatör basketbola geri dönüş yapma kararı aldığını anlatan Evran,  “İstanbul Büyük Erkekler Ligi İBEL’de oynarken bir başka lig olan BC Cup’ta da Moore Stephens takımı olarak oynuyoruz. Best Akademi Ligi’nde de oynamak için çalışmalarımız var. Amatör liglerde çok güzel anılarımız oluyor. Bu çok büyük bir aşk. Sporun her dalını seviyorum ama basketbolun bende apayrı bir yeri var. Bunlar çok keyifli şeyler. Aşığız bu spora. Basketbol bir tutku. Sahaya çıkınca hiçbirşey duymuyorum” dedi. Evran her yıl sağlık kontrollerini yaptırdığını, sorun olmadığı sürece basketbola devam etmek istediğini söyledi.

KADINLAR BASKETBOLDA

İstanbul’daki amatör basketbol liginde yer alan takımlardan biri de Basketbol SES. Hem de 3 takımla Best Akademi Kadın Ligi’nde. Basketbol SES takımının oyuncularından Elif Toz, yetişkinlerin hem de kadınların basketbol oynama keyfini yaşayabildikleri ortamlar bulmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Elif Toz, “Yetişkinlikte basketbol oynamak;  daha önce bilinçli ya da bilinçsiz, spor yapmış ya da yapmamış,  40 yaşına merdiven dayamış, anne olmuş kadınların, 10 yaşına geri  dönüp,  tek derdinin topun o turuncu yuvarlak demirden geçme ihtimalidir ve o tek derdinin kıymetini bilmektir. Katılamadığı maçları evde canlı yayınla seyredip,  tezahürat yapmaktır.  Coachlarıyla  dertleşmektir. Yeni, pırıl pırıl, daha önce hiç tanımadığın bir kadın grubuna aidiyet duygunun yeşermesidir.  Basketbol Ses’dir.” diye duygularını ifade etti.

BELEDİYECİLER DE BASKETBOLDA     

Amatör basketbol liglerinde oynayan takımlar arasında Kadıköy Belediyesi çalışanları da var. BC Cup’ta grup birincisi olan takım heyecanla izlenen maçlar çıkarıyor. Bu takımda oynayanlar da geçmişte basketbol oynamış ama okul, iş, kariyer derken spordan ve basketboldan istemeyerek de olsa uzak kalmış kişilerden oluşuyor.  Kadıköy Belediyesi personellerinden oluşan takımın oyuncuları Arda Ezer, Coşkun Karakaş, Bedirhan Şahin, Mustafa Karaçalı, Cem Güçlü, Taylan Apaydın belediyede kendi aralarında oynadıkları basketbolu biraz daha ileri götürmek için amatör liglerde oynama kararı aldıklarını ve lige katıldıklarını anlattılar. Coşkun Karakaş, “Hepimiz heyecan duyuyoruz çocuklar gibi. Bu heyecanı yaşamak güzel. Takım kurup liglerde basketbol oynayacağımız söylense inanmazdım. Sağlığın önemini, takım olmayı bize tekrar hatırlattı” diye konuştu.


ARŞİV