Soğuk algınlığına bitki çaylı çözüm

Mevsim kış, havalar soğuk ve buna bağlı hastalıkların artış gösterdiği bir mevsim. Soğuk algınlıklarına karşı bitkisel çaylar da revaçta

08 Şubat 2017 - 15:09

Özellikle üst solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıkların sıklıkla görüldüğü kış mevsimindeyiz. Hekimler her şeyden önce insanın kendi doktoru olmasını, düzenli beslenerek, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin sağlanmasını, uyku düzenine dikkat edilmesini, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi öneriyor. Kısacası hastalıklardan korunmak, hastalıktan kurtulmak kadar önemli bir konu.

BİTKİ ÇAYLARI ÖNERİLİYOR

Diğer taraftan bazı bitki çaylarının da soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlemek, tedavisini kolaylaştırmak için tüketilmesi öneriliyor. Kış aylarında en revaçta olanlardan biri de ıhlamur. Zencefil, adaçayı, hatmi çiçeği, kuş burnu, havlıcan, tarçın gibi bitkileri de bunlara eklemek mümkün. Tarihi Çarşı’da baharat ve kuruyemiş denilince akla gelen eski esnaflardan Ayhan Baloğlu, şu günlerde soğuk algınlığına karşı doğal tedavi edici özellikleri olduğu düşünülen bitkilerin satışında artış olduğunu, en çok da ıhlamurun tercih edildiğini ifade etti. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıkların tedavisi için önerilen bitkiler ve bitki çayları hakkında da bilgi veren Baloğlu, “Ihlamur bu aralar en çok satılan bitkiler arasında. Adaçayı özellikle boğaz antiseptiği olarak tavsiye edilir. Hatmi çiçeği soğuk algınlığına iyi gelen bitkilerden. Tarçın, zencefil, havlıcan usulüne uygun şekilde kaynatılıp ya da demlenip içildiği zaman soğuk algınlığına, gribe karşı ekstra koruyuculuk sağlayan bitkiler. Karanfil boğaz ve idrar yolu için çok iyi bir antiseptik. Demlediğiniz çaya bir-iki adet atıldığı zaman yeterli. Yaptığınız kış çayları bal ile tatlandırılırsa daha etkili olur. Kuşburnu, zencefil, hatmi, tarçın, zerdeçal, karanfil gibi bitkilerin karışımıyla yapılan harmanlama çay ya da bunların tek tek demlenerek tüketilmesi de tavsiye edilir” dedi.

ZENCEFİL VE BAL TÜKETİN                                                                                                 

Soğuk algınlığından korunmak için bitki çayları en çok önerilerini de anlatan Baloğlu, zencefille balı karıştırıp sabah akşam düzenli olarak bir tatlı kaşığı tüketilebileceğine de dikkat çekiyor. Haftanın 3-4 günü kahvaltıda tarçın, karanfil, havlıcan, zencefil, ıhlamur bitkilerini demlenip tüketilebilir.

KIŞ ÇAYI TARİFİ

Ayhan Baloğlu yaptığı bir bitki çayı tarifini de verdi: Bir tutam ıhlamur, bir çubuk tarçın, bir adet kök zencefil, bir adet kök havlıcan, 2-3 adet karanfili soğuk suda yıkadıktan sonra üzerine sıcak suyu çekip çay gibi demleyerek, 10-15 dakika beklettikten sonra, tatlı içmek istiyorsanız, bal ile tatlandırıp, günlük 2-3 bardak içilebilir.

Baloğlu, çörek otu yağının da son zamanlarda satışlarının arttığını belirtti.

İLGİ ÇOK FİYATLAR YÜKSEK

Soğuk algınlıkları, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için bitki çaylarına ilgi yoğun. Kadıköy Tarihi Çarşı’da aşağı yukarı kilogram fiyatları şöyle:

Ihlamur:180 TL.

Melisa: 130 TL.

Zencefil: 50 TL.

Tarçın:50 TL.

Havlıcan:35 TL.

Adaçayı: 45 TL.


ARŞİV