Pedallar kalpler için döndü

Bisikletliler Derneği, 29. Kalp Sağlığı Haftası’nda bisiklet kullanımına dikkat çekmek için ’Pedallarımız kalplerimiz için dönüyor’ etkinliği düzenlendi

11 Nisan 2017 - 14:35

Bisikletliler Derneği, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında Türk Kalp Vakfı, Kadıköy Belediyesi ve Academic Hospital işbirliğiyle bisikletin, kalp sağlığındaki yerine dikkat çekmek amacıyla Kadıköy’de etkinlik düzenlendi. 9 Nisan Pazar günü ’Pedallarımız kalplerimiz için dönüyor’ etkinliği Türkiye’nin birçok bölgesinde eşzamanlı olarak düzenlendi. Etkinliğin Kadıköy ayağında ise Kalamış Parkı’ndan yola çıkan yüzlerce bisikletli Bostancı’ya dek bisiklet sürdü. Pedalların kalpler için döndüğü farkındalık etkinliğine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“FARKINDALIK İÇİN PEDALLAYACAĞIZ”

Sürüşten önce kalp sağlığına ve bisiklet kullanıma değinilen konuşmalar yapıldı. Etkinliğin ilk konuşmasını Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven yaptı. Sporun, kalp hastalıklarının tedavisi için büyük önem taşıdığını belirten Güven, “Her yaştan yapılabilen bisiklet sporu kalbimizin, hastalıklara karşı en büyük destekçisi oluyor. Kalp sağlığında bisikletin önemine dikkat çekmek için Bisikletliler Derneği ile iletişime geçtik. Bizlere destek verdiler. Kadıköy Belediyesi de her türlü çalışmamıza destek veriyordu. Kalp Sağlığı Haftası’na özel etkinliğimize de büyük bir destek verdiler. Kalp Vakfı Başkanı olarak hem Kadıköy Belediye Başkanına hem tüm çalışma arkadaşlarına hem de Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz’a teşekkür ediyorum. Bugün farkındalık için pedallayacağız.” dedi.

“KALBİMİZ İÇİN HAREKET EDELİM”

Güven’den sonra konuşma yapan Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Bisikletliler Derneği üyesi Kalp Doktoru Ali Serdar Pak ise bisikletin insanlık için büyük bir icat olduğunu belirterek, “Bu aletin faydaları saymakla bitmez. İnsanlığa, kalbimize, çevremize, doğaya… Zaten bunları bildiğiniz için bugün burada bizimlesiniz ve birlikte bisiklet süreceğiz. Özellikle Kadıköy Belediyesi olmak üzere destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz. Kalbimiz için lütfen hareket edelim. İçimizdeki bu sevgiyi, neşeyi ve heyecanı çevremizdeki herkesle paylaşalım.” diye konuştu.

“SPORUN YAŞI YOKTUR”

Bisikletliler Derneği adına konuşma yapan Başkan Murat Suyabatmaz, yüzlerce bisikletlinin pedallarını kalp sağlığı için çevireceğini söyleyerek, “Bu tür farkındalık etkinlikleri bizlere bisikletin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Hem sağlımız için hem de bedenimiz için faydalarını tüm Türkiye’ye duyurabilmek adına çok güzel bir etkinlik. Bu farkındalık etkinliğini yıllardır Türk Kalp Vakfı ile yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bugün eski şampiyon 83 yaşındaki Bedri Sakarya da bizlerle farkındalık için pedal çevirecek. Sporun yaşı yoktur. Bugün bunu herkese göstereceğiz.” dedi.

“KENTLERİMİZ ÖLÜYOR”

Bisikletin, şehir hayatındaki kullanımına dikkat çeken bir konuşma yapan Aykurt Nuhoğlu ise, “Bisiklet aslında bir insan vücudundaki damarlar gibi bu yolları açacak. Kentleri de yaşayan organizmalar gibi düşünmek lazım. Kentlerimiz ölüyor. Bu kadar yoğunluk, nüfus ve trafiği aşmanın yolları bisiklet yollarının artması ve bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasıdır. O anlamda yaptığınız bu etkinliklerin çok önemi var. Biliyorsunuz önümüzde bir referandum var. Bu sporun da referandumda oy kullanmaya ciddi bir katkısı olacak. Her bir birey gidip oyunu kullanarak, ülkemizin geleceğiyle, demokrasisiyle ilişkili tercih kullanacak. Bu güzel sabahta katıldığınız için teşekkür ederim.” dedi.

“SPOR, HERKES İÇİN VAR”

Gazete Kadıköy olarak 83 yaşında halen bisiklet süren Bedri Sakarya ile konuştuk. 1953 yılında lisanslı olarak bisiklet sürmeye başlayan Sakarya, 16 yıl boyunca aralıksız bir şekilde spor hayatına devam etmiş. “Yalnızca ay yıldızlı formayı giyebilmek için bu sporu yapıyordum.” diyen Sakarya, “Sporcu olduğum dönemde yurdumuzdaki tüm kürsülere çıktım. Bisiklet sporunu yaptığım zaman boyunca 9 kere İstanbul Şampiyonu ve 2 kere de Türkiye Şampiyonu oldum. Defalarca da ay yıldızlı formayı gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gururla taşıdım. Benim oğlum da milli bisikletçidir. Ben inanıyorum ki spor yediden yetmişe değil, beşikten mezara kadar yapılmalıdır. Spor herkes için var. Ben de bugün bunun yapılabileceğini gösterebilmek için bisiklet süreceğim.” diye konuştu.

YARIŞ SONRASI ÇEKİLİŞ

10 kilometrelik bisiklet parkurunun tamamlamasından sonra etkinlikte yer alan bisikletlilerin katılabildiği çekiliş yapıldı. Bisikletliler, çekiliş sonucu Dalyan’da hafta sonu tatili, akıllı bileklikler, kalp check – up’ı ve daha birçok sürpriz hediye kazandı.


ARŞİV