Meyve suyunda ölçüyü kaçırmayın

Uzmanlar meyve suyu, meşrubat gibi şekerli içecek tüketiminde aşırıya kaçılmamasını tavsiye ediyor

14 Haziran 2017 - 15:01

Havaların ısınmasıyla birlikte sıvı tüketimi de doğal olarak artıyor. Hele hazır veya sıkılmış soğuk meyve suları, şekerli içecekler, meşrubatlar yazın çok tüketiliyor. Ancak uzmanlar bunları tüketirken aşırıya kaçılmamasını tavsiye ediyor. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Diyetisyeni Figen Fişekçi Üvez, sözkonusu içeceklerin aşırı ve sık tüketiminin vücutta aşırı şeker birikmesi, insülin direncinin artması, yağlanma hatta kişinin genetiğinde de yatkınlık varsa diyabete neden olabildiğini ifade etti.

Diyabet hastaları ve özellikle obez çocuklar üzerinde çalışmalar yaptıklarını da belirten Figen Fişekçi Üvez, en az 4-5 meyve ile bir bardak meyve suyu hazırlandığını, kişinin bu kadar meyveyi bir anda yiyemezken meyve suyunu kısa sürede tüketebildiğini bunun da vücutta aşırı şeker birikmesine neden olduğunu anlattı.

MEYVENİN POSASINI İHMAL ETMEYİN

Diyetisyen Figen Fişekçi Üvez, “Pankreas yoğun şekilde tüketilen şekeri vücuda yönlendiriyor. Eğer kişi oturuyorsa enerjiye dönüştüremediği için yağ olarak depoluyor, bu sefer yağlanma başlıyor. Eğer bunu kişi çok sıklıkla uyguluyorsa insülin bir süre sonra görev yapamaz hale gelip direnç oluşturuyor. Meyvenin kendisi, posası çok kıymetli. Çünkü mideden boşalımı yavaşlatıyor. Mideyi süzgeç gibi düşünün. Sıvı bir gıda hemen akar ama posa için mide çalışır. Posa ince bağırsaklardan emilimi de doğal olarak yavaşlatır. Besinin şekeri kana yavaş karışırsa insülin de o kadar sakin salınıyor. Doğal olarak da her şey çok daha düzenli gidiyor. Hızlı olunca bir şekilde vücut onu kompanse etmek durumunda kalıyor ve bu da ilerleyen dönemlerde aşırı kilo ve çok ileri boyutta insülin direnci ve genetiğinde varsa diyabet olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Soğuk algınlığı gibi hastalık durumlarında kışın örneğin c vitamini içeren meyvelerden oluşan kür şeklinde meyve suyu tüketilebileceği ya da su içerisine meyve dilimleri atıp, suyu tatlandırarak tüketilebileceğini de anlattı.

Etiketler; meyve suyu

ARŞİV