Çölyak hastaları için ekmek üretiyor

Yılların fırıncısı, alerjisi olduğunu öğrenince glutensiz ekmek üretmeye başladı. Ekmekler çölyak hastalarından büyük ilgi görüyor

12 Nisan 2017 - 18:09

Hastanın halinden hasta anlar sözü gerçek oldu. Yıllardır Kadıköy’de fırıncılık yapan Erkan Karataş(42), yaşadığı rahatsızlık üzerine gittiği doktorda yapılan tetkikler sonucunda unlu gıdalarda bulunan gluten maddesine alerjisi olduğunu öğrendi. Doktoru ona glutensiz gıdalarla beslenmesini, ilaçlarını da düzenli olarak kullanmasını söyledi.  Erkan Karataş doktorunun tavsiyelerine uydu, bir yandan da glutensiz gıdalarla nasıl besleneceğini araştırmaya koyuldu. Yıllardır fırıncı olan Erkan Karataş, kendisi için glutensiz ekmek yapmaya karar verdi.

Erkan Karataş, “Dede mesleğimiz fırıncılık. Doktor bana glutensiz beslen dedikten sonra ne yapabilirim diye araştırdım. Çölyak hastası değilim ama alerjim var glutene. Madem fırıncıyım glutensiz ekmek yapayım dedim. Çok iyi bir hamur ustası olmama rağmen glutensiz ekmek konusunda bir an çaresiz kaldığımı hissettim. Glutensiz ekmek yapma konusunda eğitim aldım. Şimdi ekmek yapıyorum. Çevremdeki çölyak hastası olanlara tanıttım, ikram ettim, beğendiler. İlerde alerjen olmayan bol tahıllı olarak ekmek yapacağım çölyak hastaları için. Hatta kurabiyeler, gevrekler yapacağım. Hastalık hayatı inanılmaz kısıtlıyormuş. Hiç tahmin etmezdim. Şimdi çok iyi anlıyorum” dedi.

Erkan Karataş’ın ağabeyi Ercan Karataş da kardeşinin rahatsızlığından sonra konuya daha çok önem verdiklerini, Kadıköy’ün pek çok yerinden Yeldeğirmeni’ndeki Çağrı Ekmek Fırını’na glutensiz ekmek almak için gelenlerin olduğunu belirterek, “Uzak yerlerden gelen çölyak hastalarını düşünerek Kadıköy’de başka semtlerde de şube açmak istiyoruz” dedi.

YILLAR SONRA SANDÖVİÇ KEYFİ

14 yıldır çölyak hastası olduğunu, doyasıya ekmek yiyemediğini, yıllarca ekmeğini kendisi yapmaya çalıştığını anlatan Gülümser  Efe Çetin,  evine çok yakın olduğu için her gün Erkan-Ercan Karataş kardeşlerin fırınından ekmek aldığını söyledi. Efe Çetin, “14 yıl sonra ilk defa sandviç yaptım. Sabah kahvaltısında ekmek arası yapıp, sandviç yapıp yiyebildim. Ailem çok mutlu. Eşim özellikle mutlu. Çünkü eve un taşımaktan yorulmuştu. Erkan ve Ercan Beylere çok teşekkür ediyorum. Umarım benim gibi çölyak hastası olan daha çok kişi faydalanır” diye konuştu.


ARŞİV