Kalbinizi koruyun, ücretsiz muayene olun!

Gelişmiş tanı ve tedavi yöntemlerinin devreye girmesine rağmen günümüzde ani yaşam kayıpları en fazla kalp hastalıkları nedeniyle yaşanıyor. Kadıköy Belediyesi Rana Beşe Sağlık Polikliniği herkesi ücretsiz kardiyoloji muayenesine çağırıyor

05 Nisan 2017 - 11:47

Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 12-18 Nisan haftası Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor.

Kadıköylü bu konuda da şanslı zira Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nde kardiyoloji muayeneleri ücretsiz yapılıyor. Poliklinikten aldığımız bilgilere göre 2016-2017 yılları arasında Kardiyoloji Kliniği’nde yaklaşık 3 bin 100 kişiye muayene,  bin 500 kişiye Elektrokardiyografi (EKG), 800 kişiye EKO, 300 kişiye Efor, 500 kişiye Holter işlemleri yapıldı.

TANSİYON, ÇARPINTI, NEFES DARLIĞI

Polikliniğin Kardiyoloji bölümüne yapılan müracaatlarda ilk sırayı tansiyon yüksekliği şikâyetinin aldığı belirtilirken, bunu göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı şikâyetlerinin izlediği ifade edildi.

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Kardiyoloji Ünitesinde; Ekg(Elektrokardiyografi), Efor Ekg, Ekokardiyografi, Ritim Holter, Tansiyon Holter hizmeti sunuluyor. Klinikte muayene ücretsizken diğer işlemlerden cüzi bir ücret alınıyor.

KALP CHECK-UP’I VAR

Poliklinikte isteyen hastalara rutin kontroller dâhilinde check-up hizmeti sunuluyor. Kardiyoloji Detay Check-Up programında; Kardiyoloji muayenesi, Akciğer röntgeni, Elektrokardiyografi (EKG), Ekokardiyografi (EKO), Eforlu EKG, Hemogram, Homosistein, Kreatinin, TSH, Trigiliserid, AST(SGOT), ALT (SGPT), Kolesterol, LDL-Kolesterol, HDL-Kolesterol, Glukoz (AKŞ), CRP (Hing Sensitivitiy) testleri yapılıyor.

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniğinde Ağız Diş Sağlığı, Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dâhiliye, Diyabet Ünitesi, Endokrinoloji, Göz Hastalıkları, Kadın hastalıkları, Psikolojik Danışmanlık, Laboratuvar Hizmetleri, Radyoloji Hizmetleri (Usg-Mamografi, Dopler), hizmetleri de sunuluyor.

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Fahrettin Kerim Gökay Cad. Patika Yol Sok. No:16 Kuyubaşı’ndaki Kardiyoloji Kliniğine (216) 418 88 30- (216) 348 40 27 telefonlarından, polikliniğin internet sitesi http://www.saglikpoliklinigi.org/’tan veya poliklinik telefonlarından ulaşılabiliyor ve randevu alınabiliyor.

KALP TETKİKLERİ

Uzmanlar, her türlü gelişmiş tanı ve tedavi yöntemlerinin devreye girmesine rağmen ani yaşam kaybının en yüksek olduğu hastalıklar arasında kalp hastalıklarının geldiğini vurguluyorlar. Bu nedenle kardiyolojide bireylerin yakınmalarının iyi değerlendirilmesi, yardımcı tetkiklerle çabuk teşhis konulması, buna uygun tedavi seçeneklerinin uygulanması büyük önem taşıyor.

Ritm Holter: Portatif bir EKG kayıt cihazı kullanılarak yapılan uzun süreli EKG kaydına RİTM HOLTER-EKG adı veriliyor. Hastanın beline takılan bir kemerle taşıdığı hafif bir cihaz, genellikle 24 saat süreyle EKG kaydı yapıyor. Holter kayıtlarının dökümü incelenerek elektrokardiyografik bir anormalliğin gelişip gelişmediği, gelişmişse bunun hastanın yakınmaları ve günlük aktiviteleriyle ilişkisi araştırılıyor.

Tansiyon Holter: Hastaların günlük normal hayatlarındaki ve uykularındaki kan basınçları 24 saat süreyle kaydediliyor. Özellikle labil hipertansiyonlu (oynak hipertansiyonlu) hastaların tanısında yararlanılıyor. Hastalara takılan portatif ve bilgisayar tarafından programlanabilen bir elektronik tansiyon aleti ile bundan elde edilen verilerin değerlendirildiği bir bilgisayardan oluşuyor.

Efor: Efor testi, egzersizin kalp üstündeki etkisini test edebilmek için yapılan genel tarama testlerinden birisidir. Bu test kalbin genel sağlığı konusunda bilgi veriyor. Test esnasında hasta yürüme bandında yürürken ya da koşarken veya duran bisikletin pedalını çevirirken kalbin elektriksel aktivitesi kayıt edilip, bilgisayarda analiz ediliyor. Normal dinlenme sırasında EKG’de görülemeyen bozulmalar bu test ile ortaya çıkabilir.

Elektrokardiyografi (EKG): Kalbin elektriksel aktivitesinin özel kâğıtlara yazdırılma işlemine elektrokardiyografi (EKG) deniliyor.
Kalbin elektriksel aktivitesi deriye yerleştirilen küçük metal diskler (elektrotlar) vasıtasıyla ölçülüyor. Elektrokardiyografi kalp genişlemesi, kalp büyümesi, kalbe giden kan miktarındaki azalma, yeni veya eski kalp hasarları, kalp ritim problemleri ve değişik kalp ve kalbi saran zar hastalıkları hakkında önemli bilgiler verebilmekte. EKG genellikle, göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda kalp krizi tanısını koyabilmek, düzenli veya düzensiz kalp ritim bozukluklarını (aritmiler) ortaya çıkarmak, efor testi sırasında kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmek, kalbi etkileyebilecek değişik ilaçların etkinliklerini veya yan etkilerini ve mekanik aletlerin (kalıcı kalp pili vb) fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır.
Kalp hastalığı şikayeti (göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma) olan hastaların veya kalp hastalığı açısından risk (yüksek kan basıncı ve kolesterol, sigara içimi, diyabet, aile öyküsü veya ileri yaş) taşıyan hastaların değerlendirilmesi amacıyla da EKG testi yapılıyor.
  
Ekokardiyografi (EKO): Yüksek frekanslı ses dalgaları (ultrasoud-ultrason) ile kalbin görüntülenmesi işlemi. Ses dalgaları, tüp şeklinde elle tutulan ve hastanın göğsünde gezdirilen sesi oluşturan duyarlı bir alet yardımıyla kalbe gönderilir. Ses dalgaları kalp duvarlarından, kaslarından, kapakçıklardan alete geri gönderir. Farklı dokular ses dalgalarını farklı şekillerde yansıtır. Eko, girişimsel olmayan kalp hakkında önemli bilgiler veren, hızlı ve birçok kalp hastalığında tanı koydurucu olan bir tetkik.
Özellikle kalbin kapak ve duvar hareketleri hakkında önemli bilgiler verir.
 


ARŞİV