Kalbinizi kırmayın hipertansiyona dikkat edin

Hipertansiyonun kalp ve damar sistemini olumsuz etkilediğini söyleyen Kardiyolog Dr. Nuri Çağlar, kalp sağlığınız için tansiyon değerlerinizi dikkate alın tavsiyesinde bulundu

12 Nisan 2017 - 17:15

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nin Kalp Sağlığı Haftası kapsamında düzenlediği sağlık seminerinde konuşan Kardiyolog Dr. Nuri Çağlar hipertansiyonun kalp ve damar sağlığına etkisini anlattı.

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği uzmanlarından Kardiyolog Doktor Nuri Çağlar, “Tansiyon hastalığı sistemik bir hastalıktır. Tüm damarları olumsuz etkilemektedir. Onun için ömür boyu tansiyon takibi ve tedavi yaptırmalıyız. Beraberinde şeker hastalığı da varsa mutlaka daha titiz davranmalıyız ve tüm damar sistemini korumalıyız” dedi.

Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 12 Nisan Çarşamba günü düzenlenen seminerde Dr. Nuri Çağlar, normal tansiyon değerlerinin 120’ye 80 olduğunu da belirterek, “120-140 arası ve 80-90 arası da yüksek normaldir. Ama 140-90 ve üzerine çıktığı taktirde kişi hipertansiyonludur” diye konuştu.

Dr. Çağlar kötü huylu kolesterol olarak bilinen ve LDL olarak adlandırılan kolesterol değerini de 100 ve altına düşürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Evde tansiyon ölçüm aletinin bulunması ve kişinin evde tansiyon ölçümü yaparak tansiyon değerini takip etmesinin faydalı olduğunu söyledi.

YÜKSEK TANSİYON BELİRTİLERİ

Dr. Nuri Çağlar yüksek tansiyonun hiç belirti vermeden rutin muayene sırasında da tespit edilebileceğini belirterek, belirtileri de şöyle sıraladı: “Sıklıkla baş ağrısı yakınması vardır, kulak çınlaması, halsizlik, çabuk yorulma, göğüste sıkıntı hissi, çarpıntı, terleme ve sık idrara çıkma.”

Primer hipertansiyonda; yaş cinsiyet, kalıtım, şişmanlık, şeker hastalığı, aşırı tuz tüketimi, alkol ve sigara tüketimi ve stresin etkili olabileceğini ifade eden Dr. Çağlar, sekonder diye adlandırılan tansiyonda da aort koartasyonu, gebeliğe ait hipertansiyon, kafa içi basınç artması, troid bezi, hipofiz bezi, sürrenal bezi hastalıkları gibi nedenlerin tansiyona neden olabileceğini belirtti.

Hipertansiyonun sismik bir hastalık olduğunu belirten Dr. Çağlar sunumunda hipertansiyonun; koroner arter hastalığına, diastolik disfonksiyona, kalp yetmezliğine, aort diseksiyonu gibi değişik hastalıklara neden olabileceğini anlattı. Çağlar yüksek tansiyonun tedavileri hakkında da bilgi verdi.

SAĞLIK TOPLANTILARI ARTSIN

Seminerin çok faydalı olduğunu belirten dinleyiciler Dr. Çağlar’a soru sorma imkânı da buldu. Seminere katılanlardan Nevin Şen, “Toplantıyı çok faydalı buldum, merak ettiğim sorulara cevap bulabildim. Sağlıkla ilgili etkinliklerin daha sık düzenlenmesini Kadıköy Belediyesi’nden istiyorum ve teşekkür ediyorum” derken, Zeynep Sezen, belediyeden gerek sağlık gerek kişisel gelişimle ilgili programları arttırmasını istedi. Sevgi ve Semral Koparkök kardeşler de toplantının çok iyi geçtiğini belirterek, “Doktorumuz çok güzel anlattı. Bilgilendik. Doktorumuz da ekibi de çok iyi davrandı, yakınlık gösterdiler” dediler. Fenerbahçeli eski futbolculardan Ali Şükrü Ersoy da “Toplantı süperdi. Eski sporcuyum. Antrenörlük yaparken kontrollerde rahatsız olduğumu öğrendim. 70 yaşında ameliyat oldum. Gayet iyiyim. 87 yaşındayım” dedi. Seminer öncesi ve sonrasında isteyenler tansiyon değerlerine baktırdı.


ARŞİV