Kadıköy’de fırınlar denetimde

Kadıköy Belediyesi ekmek fırınlarında hijyen başta olmak üzere kurallara uyulup uyulmadığını gerçekleştirdiği denetimlerle kontrol ediyor

02 Şubat 2017 - 13:58

Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz günlerde denetimler kapsamında ekmek fırınlarını denetledi. Gıda mühendisi, biyolog, zabıta memuru eşliğinde yapılan fırın denetimlerinde un depoları, imalat başta olmak üzere çalışanların kılık kıyafeti, sağlık şartları, hamur ve ekmeklerin hazırlanışı, ve sunumuna kadar her şey ayrıntılı şekilde incelendi. Uyarı amaçlı denetimler sonunda herhangi bir eksiği tespit edilen işletmelere süre verilip, eksiklerini tamamlaması istendi.

Geçtiğimiz aylarda ilçedeki 86 ekmek fırınını denetleyen Kadıköy Belediyesi bu hafta da denetimlerini sürdürdü. Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçedeki ekmek fırınlarını da denetledi.  Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı uzmanlar zabıta memuru eşliğinde her gün rutin denetime çıkıyor. Denetimler gün içinde 2 veya 3 ekiple gerçekleştiriliyor. Denetim ekibinde gıda, kimya mühendisi, biyolog bulunuyor. Ruhsat ve vergi levhası görülüp, mutfak, üretim alanı öncelikli olmak üzere işletme denetleniyor. Hijyenik şartların sağlanıp sağlanmadığı tespit ediliyor. Üretime uygunluk, çalışanların sağlık muayenelerinden işyeri kıyafetine kadar pek çok unsur denetleniyor.Açıkta gıda satışı yasak olduğu için Kadıköy Belediyesi pazar yerlerinde ekmek satışının tamamen kaldırıldı. Açıkta ekmek satışı yapanlar olduğunda ekmeklerin toplattırılacağı belirtilerek, bunun hijyen açısından uygun olmadığı vurgulandı.

ÇARŞI, PAZAR DENETLENDİ                          

Kadıköy Belediyesi 2016 yılı Ekim ayına kadar ilçede 699 hijyen denetim kontrolü yaptı. Kadıköy Tarihi Çarşı’da da 424 hijyen denetimi yapan Kadıköy Belediyesi, organik pazarda da 514 defa denetim yaptı. Belediye ilçede 1637 hijyen denetimi gerçekleştirmiş oldu. Kadıköy Belediyesi bunların dışında ilçedeki semt pazarlarında da denetimlerini sürdürdü.

DENETİM VE HİJYEN EĞİTİMİ

Denetimler sırasında işyeri sahipleri ve çalışanlarına “Gıda Hijyeni”, “İşyeri Hijyeni” ve “Kişisel Hijyen” hakkında bilgilerin yeraldığı Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı kitapçıklar dağıtılıyor. Ayrıca çalışanlara işyerinde uyulması gereken hijyen kurallarını da kapsayan işyeri hijyeni eğitimi veriliyor. Uzmanlar gıda üreten ve satan işletmelerde kişisel ve işyeri hijyeninin olmazsa olmaz bir konu olduğunu belirterek, bu konuda işletme sahiplerine ve çalışanlara önemli bir sorumluluk düştüğünü ifade ediyorlar. Gelen şikayetler kapsamında da denetime gidildiğini söyleyen uzmanlar, varsa eksikliklerin giderilmesi için işletme sahibine belli bir süre verildiğini belirtirken, yapılan sıkı denetimler sayesinde Kadıköy’de bu tür işletmelerle ilgili sorunların en aza indirildiğini ifade ediyorlar. Kadıköylüler, gıda konusundaki şikayetlerini 444 55 22 numaralı Kadıköy Belediyesi Çağrı Merkezi ile [email protected]  adresinden belediyeye ulaştırabiliyor.


ARŞİV