Kadıköy'de 'Meme Kanseri' için farkındalık zamanı

Meme Kanseri Farkındalık Ayı Kadıköy’de Süreyya Operası’nın önünde Sosyal Yaşam Evi üyelerinin yer aldığı, Parlak Şapkalılar ekibinin dans gösterisi ile başladı. Erken tanının hayat kurtardığı meme kanserinde, Kadıköy Belediyesi’nin Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde Kadıköy’de ikamet eden veya çalışan kadınlar ücretsiz bir şekilde tüm hizmetlerden yararlanabiliyor.

06 Ekim 2023 - 01:53

Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Kadıköy Belediyesi de farkındalığı artırmak için ekim ayı boyunca bir dizi etkinlik düzenliyor. Etkinlikler ile farkındalığı artırmayı amaçlayan belediye, 12 yıldır da Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’inde ücretsiz olarak Kadıköy’de ikamet eden veya çalışan kadınların momografisini çekiyor, muayenesini yapıyor. 

Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısı ile merkezin kapısını çaldık, sorumlusu Mine Akın ile görüştük, farkındalık ayının ilk etkinliği olan Parlak Şapkalılar’ın Süreyya Operası önündeki dans gösterisini takip ettik. 

TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ

Kadıköy’de ikamet eden ve çalışan kadınların Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin tüm hizmetlerinden ücretsiz yararlandığını söyleyen Akın, “Hedefimiz, Kadıköy’de kadın sağlığı, meme ve serviks kanseri ve erken tanının önemi hakkında eğitim vererek kadınları bilinçlendirmek ve kontrollerin devamını sağlamak. Devamlılık uzun bir süreç işidir, Kadıköy’de bilinçlenmemiş tek bir kadın kalmayana kadar kendimizi hedefe ulaşmış saymıyoruz” dedi. 

UZMAN DOKTORLAR BAKIYOR

Akın, kadın hastalıkları polikliniğinde, uzman doktorlar tarafından jinekolojik muayenelerin yapılıp, uygun koşulları sağlayanlardan smear testi alındığının altını çizdi. Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde, 40 yaş üstü hastaların 70 yaşına kadar yıllık mamografi çekiminin yapıldığını söyleyen Akın, değerlendirme sonucunda gerekli durumlarda ultrason tetkikinin de eklendiğini vurguladı. Akın, “20-40 yaş aralığında ise aile veya kendisinde meme kanseri öyküsü olmayan hastalardan sadece ultrason tetkiki istenmektedir” şeklinde konuştu. 

12 YILDA 100 BİN ZİYARET

27 Ekim 2011 tarihinde açılan, Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin 12 yılda, 100 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Akın, “75 bin mamografi, 58 bin ultrasonografi, 16 bin smear, 5 bin 302 HPV işlemi yapıldı. Bugüne kadar yapılan 2 bin 500 biyopsinin sonucunda, bize dönen 600’e yakın kanser hastamız tespit edildi” dedi. Akın Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde, meme şikayeti olan erkek hastaların da hizmet aldığını kaydetti. 

FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DANS GÖSTERİSİYLE BAŞLADI

Momografi Merkezi’nde 12 ay ücretsiz hizmet veren Kadıköy Belediyesi, meme kanseri farkındalık ayı dolayısı ile bir dizi etkinliği de hayata geçiriyor. Etkinlikler, Sosyal Yaşam Evi üyelerinin yer aldığı Parlak Şapkalılar ekibinin Süreyya Operası önünde gerçekleştirdiği dans gösterisi ile başladı. 

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Filiz Çoşkun, “Meme kanseri, erken tanıda oldukça yol alabildiğimiz bir kanser türü. Ayna karşısında, sadece 5 dakika elle muayene ile kendimizi koruyabiliriz” şeklinde konuştu. 

“ŞEREF DURDUK”

Parlak Şapkalılar ekibinin dans hocası Zerrin Gün, “Bütün Dünya’da, meme kanseri için kadınların duyarlı ve uyanık olmaları gerekiyor, çok yaygın. Onun için biz de bu etkinliğin içinde yer almaktan şeref duyduk” dedi. 

“KANSERİ ATLATALI TAM 23 YIL OLDU”

2000 yılında meme kanseri olan emekli hemşire Leman Atlı, “2000 yılından beri dansla barıştım, hayatıma girdiğinden beri her şey çok daha güzel oldu, dans birçok sorunu çözüyor. Bana ve arkadaşlarıma çok iyi geldi” şeklinde konuştu. Leman, “Erken tanı hayat kurtarır, ben ilk evresindeydim, tesadüfen elle muayene yaparken anladım, iyi ki anlamışım ve iyi ki kendimi muayene etmişim. Ben meme kanserini atlatalı tam 23 yıl oldu. Erken tanı çok önemli, merkezlere lütfen gidelim” dedi. 

“BANA OLMAZ DEYİP İHMAL ETMEYİN”

Saniye Kayacan, “Erken tanı çok önemli bana olmaz deyip ihmal etmeyin, lütfen muayenenizi yaptırın. Benim kızım şu anda kanser ve kemoterapi tedavisi görüyor, biz de erken evrede yakaladık şanslı olduğumuzu düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Parlak Şapkalılar grubunda olduğu için mutlu olduğunu aktaran Kayacan, “Kızımı pazartesi kemoterapiye götürdüm, bugün dansa geldim. Bu benim için çok önemli bir şey” diye konuştu. Parlak Şapkalılar grubunun Kadıköy Belediyesi sayesinde bir araya geldiğini söyleyen Kayacan “Bir amacımız oldu, her hafta geliyoruz, hocamız bize gösteriyor, zevkle yapıyoruz ve ağzımız kulaklarımızda mutlu evimize gidiyoruz, bu mutluluk bize bir hafta yetiyor” dedi. 

Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin hizmetlerinden yararlanmak isteyenler, direkt merkeze gelerek ya da (0216) 565 66 16 numaralı telefondan kendilerine veya yakınlarına randevu oluşturabilirler. Dumlupınar Mahallesi, Dr Erkin Caddesi, No: 44 Fikirtepe, 34720 Kadıköy/İstanbul


ARŞİV