Diş Polikliniği'ne tam not

Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan İstanbul Diş Hekimleri Odası yetkilileri, polikliniği, ‘örnek bir uygulama’ olarak değerlendirdiler.

17 Şubat 2011 - 14:29

İstanbul Diş Hekimleri Odası’ndan Diş Polikliniği’ne tam not


Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan İstanbul Diş Hekimleri Odası yetkilileri, polikliniği, ‘örnek bir uygulama’ olarak değerlendirdiler.


Kadıköy Belediyesi’nin ilköğretim öğrencilerine ve zihinsel engelli çocuklara ücretsiz hizmet verdiği Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni ziyaret ederek inceleyen İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Kadir Öğüt ve Yönetim Kurulu üyeleri polikliniğe tam not verdiler.
Türkiye’de bir benzeri daha bulunmayan Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin kamuda koruyucu diş hekimliği ve engelli ameliyathanesi ile örnek bir merkez olduğunu kaydeden Başkan Kadir Öğüt, hem devletin hem de diğer belediyelerin bu projeyi örnek almaları gerektiğini söyledi.
Kadıköy Belediyesi’nin 2007 yılında açtığı ve Kadıköy’deki tüm ilköğretim okullu öğrencilerine ücretsiz hizmet verdiği Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin önemli konukları vardı. İstanbul’da 6 bin 500 üyesi bulunan İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Kadir Öğüt ve Yönetim Kurulu Üyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Serdar Çintan, Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Atalay, Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Göztepe’de bulunan Polikliniği ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk,Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan ile Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr.Zeynep Süzme’nin ev sahipliğinde Polikliniği gezen ve görev yapan meslektaşlarını ziyaret eden konuklara, Poliklinik Sorumlusu Dr. Burcu Kuru, yapılan çalışmaları anlatan bir sunum yaptı. 2007 yılında hizmete giren poliklinikte 353 bin 218 tedavi işleminin yapıldığını, günde ortalama 119 çocuğun muayene ve tedavisinin yapıldığını kaydeden Kuru, sadece Kadıköy de değil, diğer ilçe ve illerden gelen engelli çocuklara da engelli ameliyathanesi ile hizmet verildiğini kaydetti. Kuru, “Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz Türkiye de ve dünyada benzeri olmayan bir sosyal projeyi gerçekleştiriyor. Hem koruyucu diş sağlığı hem de engelli ameliyatlarıyla farklı bir sosyal sorumluluk projesi uyguluyoruz. Yaptığımız çalışmaların ve istatiki araştırmaların sonuçlarını da çeşitli uluslar arası kongrelerde ortaya koyuyoruz. Sadece çocuklara değil, ailelerine yönelik eğitimlerimizle de tüm aileyi ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendiriyoruz. Engelli çocuklarımıza yönelik açtığımız Engelli Ameliyathanemizde 225 ameliyat, 3 bin 285 adet tedavi işlemini hiçbir ücret almadan gerçekleştirdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen engelli çocuklarımıza hizmet veriyoruz” dedi.


‘ÖRNEK BİR POLİKLİNİK’
Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gezdiği Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden çok etkilendiğini ve burada verilen hizmetten bir diş hekimi olarak mutluluk duyduğunu kayeden İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Kadir Öğüt, ise şunları söyledi:
“Diş hekimleri çok özverili bir çalışma yapıyor. Ağız içinde çalışmak gerçekten zordur. Ama çocuk ağzında çalışmak daha zordur. İkna edilmesi, psikolojik olarak çocukların buna hazırlanması gerekir. Ama burada çocuklar birbirleriyle yarış edercesine dişlerini tedavi ettiriyor, çizgi filmler seyrediyorlar. Diş hekimlerinin iyi davranışı onları etkiliyor, tedavi sonucunda verilen Cesaret Diploması da çocukları etkiliyor. Ayrıca diş tedavileri yapılan çocukların hafta sonları Süreyya Operası’na ve çeşitli tiyatro ve konserlere götürülmesinden da memnunluk duydum. Hem çocukların ağız ve diş sağlığına hem de geleceklerine yönelik iyi bir yatırım yapılıyor. Beni ve arkadaşlarımı etkileyen çok önemli bir konu da engelli çocuklara yönelik ameliyathane. Gerçekten burada tanık olduğumuz koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden ve diğer hizmetlerden çok etkilendik. İşte bizim de kamuda yapılmasını istediğimiz şey bu. Engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, yaşlılarımıza ve toplumda dezavantajlı gruplara bu hizmetlerin götürülmesini istiyoruz. Oysa Kamuda bizim gördüğümüz, Ağız ve Diş Sağlığı konusunda bu tür hizmet değil, daha çok hemen sonuca varılmasını istenen şeyler yapılıyor. Mesala ‘şu kadar porselen yaptım, şu kadar protez taktım’ gibi vatandaşın gönlünü almaya yönelik ya da göz boyayan bir sisteme götürüyorlar. Fakat Kadıköy Belediyesi’nin Ağız Diş Sağlığı Polikliniği’nde yapılan hizmetler sonuç olarak uzun vadelidir. Burası inanılmaz bir tarla ve bu inanılmaz tarlaya gerçekten iyi bir ekim yapılıyor. Çocuklar burada aldıkları ağız ve diş sağlığı eğitimi, koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla bu işin ciddiyetini anlıyor ve küçük yaşta öğreniyorlar. Bu yaşlarda yüzde 75’inin çürüğü oldan bu çocuklara eğitimin verilmesi belki kısa sürede sonuç getirmeyecek ama uzun vadede toplumun ağız ve diş sağlığına önemli katkıda bulunacak. Biz de İstanbul Diş Hekimleri Odası olarak bu projeye katkıda bulunmak için eğitimler konusunda destek olacağız. Ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ü ve burada görev yapan herkesi bu önemli hizmet ve proje için kutluyorum.”


‘ZİYARET BİZE GÜÇ VERDİ’
Başkan Öztürk de, İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin, yaptığı ziyaretten son derece mutlu olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’mizde çalışan ekiple birlikte gerçekten geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için önemli bir yatırım yapılıyor. Ancak biz bu hizmeti hiçbir beklenti içinde olmadan yapıyoruz. Ama birilerinin de bunu fark etmesi takdir etmesi bize güç daha fazla çalışma isteği veriyor. Özellikle İstanbul Diş Hekimleri Odası’nın ziyareti ve onların memnuniyeti ve takdiri bize daha fazla enerji ve moral verdi. Bu projeye başladığımızda ve sonuçlarını almaya başladığımızda ne kadar önemli bir iş yaptığımızı daha iyi anladık. İstanbul Diş Hekimleri Odası ‘nın desteğini ve övgüsünü almak bizim için çok önemli. Sayın BaşkanıKadir Öğüt ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum.”


ARŞİV