Alzheimer Merkezi’nde sona doğru

Türkiye’nin ilk ve tek Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi’ni Kadıköy’e kazandıran Kadıköy Belediyesi inşaat çalışmalarında sona yaklaştı

17 Şubat 2017 - 09:12

Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçiren Kadıköy Belediyesi, “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi”nin inşaat çalışmalarında sona yaklaştı. 19 Mayıs Mahallesi’nde “Alzheimer Sosyal Yaşam Evi” olarak faaliyet gösterecek merkezin inşaat çalışmalarının mayıs ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Hastalar için sosyal aktivitelerin düzenleneceği Sosyal Yaşam Evi’nde 30 Alzheimer hastasının bakımının yapılması, aynı zamanda hastaların gündüz sosyalleşmesine olanak sağlayacak modern sağlık hizmetinin verilmesi planlanıyor. Bodrum, zemin ve birinci kat olarak toplam bin 126 metrekare kullanım alanına sahip olacak mekânda Alzheimer hastalarına geniş bir mekânda sağlık hizmeti sunulması amaçlandı. 19 Mayıs Mahallesi’nde inşa edilen merkezin bulunduğu arazinin bir kısmının yaşam parkı olarak kullanılacağı, 19 Mayıs Mahalle Muhtarlığı’nın da binada yer alacağı belirtildi.

HASTA YAKINLARINA SEMİNER

Engelli bireylerin kolay bir şekilde erişiminin sağlanmasının gözetildiği binanın bodrum katında konferans odaları yer alırken, hasta yakınlarına uygulamalı eğitim ve seminer desteği de sunulacak. Binanın zemin katında Alzheimer Merkezi yer alacak. Merkezin fiziksel özellikleri oluşturulurken “Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım” yönetmeliğinin esas alındığı belirtildi. İki sosyal aktivite odası, yemekhane, idari oda ve revir bu katta bulunacak. Hastaları yaşama bağlamak, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla hastalığın evre atlamasının geciktirilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

SOSYAL YAŞAM EVİ DE OLACAK

Alzheimer Merkezinin birinci katında; sosyalleşme ortamı sunmak, zamanı verimli geçirmeyi sağlamak amacıyla kurulan aktif yaşlanma merkezi niteliğindeki Sosyal Yaşam Evi de yer alacak. Birinci katta 4 adet sosyal aktivite odası, mutfak ve dinlenme odası olacak.

TARIM KEYFİ DE UNUTULMADI

Alzheimer Merkezi’nin terası ise küçük bir bahçe ortamı olacak şekilde tasarlandı. Binanın terası organik tarıma imkân veren taşınabilir bahçelerden oluşturulacak ve burada küçük tarımsal faaliyetler de yapılabilecek. Aynı zamanda terasta, enerji kullanımını gözeten güneş panelleri de unutulmadı.

HER YAŞ İÇİN PROJE

Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi'ne ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Belediye olarak her yaştan Kadıköylü için proje üretiyoruz. Çocuklar için yuva, gençler için sanat merkezi ve karikatür evi... Şimdi de bu projeyi hayata geçireceğiz. Alzheimer hastalarının eve bağımlı olarak yaşamasını önleyecek ve onların sosyalleşmelerine olanak sağlayacak bu merkezin üst katında da aktif yaşlanma merkezi niteliğinde Sosyal Yaşam Evi olacak. Bu projenin Kadıköy'de önemli bir ihtiyacı karşılayacağını düşünüyorum." dedi.

ALZHEİMER SOSYAL YAŞAM EVİ’NDE NELER VAR?

Yerleşim yeri 19 Mayıs Mahallesi olacak
1126 metrekare kullanım alanına sahip olacak.
İçinde 6 sosyal aktivite odası, 2 seminer odası, 1 psikoterapi odası, yemekhane ve revir yer alacak.
Çatısında küçük tarımsal faaliyetler için hobi bahçesi olacak.
Binada sedyeli asansör sistemi kurulacak. 
Engelli bireylerin her kata ulaşımı sağlanacak.
En az 30 Alzheimer hastasına sosyal destek verilecek.

ALZHEİMER HASTALIĞI

Uzmanlar, Alzheimer’ın bunama hastalığının nedenlerinden biri olduğunu belirtiyorlar. Bu hastalığa yakalanan 100 kişiden 50’sinin Alzheimer hastası olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası olduğu, bu sayının artış gösterdiği de belirtiliyor. Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişinin sosyal yaşamını karşılamak ve yaşamla uyum sağlamakta güçlük çektiği, hastalığın ilerlemesinin önlenebilmesi için, hastanın sosyal yaşama katılımının önemli olduğuna dikkat çekiliyor.


ARŞİV