“Yüzüklerin Efendisi” Kadıköy’e geldi

Kadıköy geçtiğimiz hafta sinemanın dünyaca ünlü ismini ağırladı. Kadıköy Rexx’teki film gösterimine katılan ünlü oyuncu Ian McKellen, Yıldız Alpar Bale Okulu’nu da ziyaret etti

12 Nisan 2017 - 17:08

“Yüzüklerin Efendisi” film serisindeki “Gandalf” rolüyle dünya çapında büyük bir üne kavuşan İngiliz oyuncu Ian McKellen, 36. İstanbul Film Festivali kapsamında Onur Ödülü’nü almak üzere Türkiye’ye geldi. “Sir” ünvanlı oyuncu Ian McKellen Yüzüklerin Efendisi’nin yanında Richard III, Gods and Monsters ve X-Men filmlerindeki rolleri ile de tanınıyor.

77 yaşındaki aktörün yolu Kadıköy’den geçti. MCKellen, festival kapsamında Richard III’ün 8 Nisan Cumartesi günü 16.00’da Kadıköy Rexx’teki gösterimlerine katılarak sinemaseverlerle buluştu.

YILDIZ ALPAR’I ZİYERET ETTİ

Ian McKellen, Kadıköy’deki film gösteriminin ardından sinemanın bulunduğu Sakızgülü Sokak’ta 1964’te Kadıköy’ün ilk bale okulunu açan, bale sanatının duayenlerinden Yıldız Alpar’ı da ziyaret etti. 1992’de İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından baleye katkıları ve başarılarından dolayı dünyada iki kişiye verilen Özel Onur Ödülü sahibi olan, 2002 yılında ise yine İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından dünyanın 5 okulu arasına giren Yıldız Alpar ile McKellen sohbet ederken, öğrencilerin provasını da izledi.  McKellen, gösteri sonrası Yıldız Alpar, bale öğretmenleri Oya Barbara Karanis, Aylin Kalem, Öykü Menşan ve bale öğrencileriyle fotoğraf çektirdi.

Dünyaca ünlü sanatçının kendilerini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız Alpar, “Film festivali kapsamında Türkiye’ye geldiğinde, Türk balesine yapmış olduğum katkıları duymuş. 60 yıllık bale okulunu merak etmiş ve bunu nasıl başardığımı merak etmiş. İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından baleye katkılarımdan dolayı dünyada iki kişiye verilen Özel Onur Ödülü sahibi olmam, 2002 yılında ise yine İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından dünyanın 5 okulu arasında yer aldığımı öğrenmiş ve ziyaret etmek istemiş” dedi.  

108 FİLMDE OYNADI

Ian McKellen, sinemadaki başarısının yanı sıra oynadığı birçok tiyatro oyunundaki performansıyla, özellikle de başarılı Shakespeare yorumlarıyla öne çıkan McKellen önemli bir Shakespeare oyuncusu olarak tanınıyor. McKellen bugüne kadar 108 filmin oyunculuğunu, iki filmin senaristliğini ve bir filmin de prodüksiyonunu üstlendi. British Council’ın FiveFilms4Freedom Elçisi olan Ian McKellen’a 1990 yılında İngiltere’de “Sir” unvanı verildi. 1991 yılında tiyatroya yaptığı katkılardan dolayı şövalye ilan edilen Sir Ian McKellen, altı Laurence Oliver Ödülü, bir Tony Ödülü, Altın Küre Ödülleri, SAG Ödülleri, BIF Ödülleri, iki kez Satürn Ödülü, dört kez Drama Desk Ödülü ve iki kez Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülü gibi pek çok ödüle layık görüldü, iki kez Oscar’a aday gösterildi. 


ARŞİV