"Yolculuklarına ışık tutmayı amaçlıyorum"

Geleceğin sanatçı adaylarıyla bir araya gelmek ve onların yoluna ışık tutmak için tanışma projesi başlatan besteci ve piyanist Burçe Karaca, Karadeniz bölgesinde başlattığı projeyi diğer bölgelerde de sürdüreceğini söyledi.

16 Ocak 2023 - 13:32

Müzikle olan yolculuğuna çok küçük yaşlarda ailesinin yönlendirmesi ile başlayan besteci ve piyanist Burçe Karaca, bir yandan albüm ve konser çalışmalarına devam ediyor bir yandan da  geleceğin sanatçı adaylarıyla tanışma projesi kapsamında onlarla bir araya gelerek deneyimlerini aktarıyor, sanatçı olma yolunda eşlik ediyor.

“MÜZİĞİN İÇİNDE DOĞDUM”

“Bir sınır olmaksızın ulaşabildiğim kadar genç sanatçı adayına ulaşmak istiyorum” diyen Karaca, “Çok iyi şarkı söyleyen annem ve amatör olarak gitar ve davul çalan babam dolayısıyla müziğin içine doğdum. 3 buçuk 4 yaşlarımdayken annem Amerika’dan hediye olarak oyuncak bir org getirmişti. Orgla yaptığım ilk denemeler ailemin dikkatini çekince beni 5 yaşında piyano dersleri almam için ilk piyano öğretmenim Kemal Eroğlu ile tanıştırdılar. 2003 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’ne başlayarak müziği profesyonel olarak hayatımın merkezine aldım. Sonrasında ise Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi flüt bölümünden mezun oldum.” dedi.

Solo piyano için altı adet parça içeren ilk albümü “Moving Along the Blanks”ı 2020 yılı Aralık ayında yayınladığını söyleyen Karaca, “Daha sonra bu parçaların nota kitabını Notacini Yayınları işbirliği ile parçaları çalmak isteyen piyanistler için yayınladık. 25 Kasım 2022’de ‘Journey on Rails’ adlı ikinci albümümü Ada Müzik etiketiyle dijital platform, ayrıca CD edisyonu ile yayınladık. Bu albümde solo piyanonun dışına çıkarak yaylı enstrümanlara yer verdim. Hepsi piyano eşlikli olan parçalarda, Galata Canavar Stüdyoları’nda kemanda Maya Victoria, viyolonselde Ege Atalay, kontrbasta Barış Çelik ve piyanoda ben olmak üzere 4 günlük bir kapanmanın ardından albümü ortaya çıkardık” diye konuştu.

PİYANO VE TULUM

Ardından da “Kıyısında” adlı eserini yayınladığını söyleyen Karaca, “Kıyısında adlı parça, bu sene altıncısı düzenlenecek olan Güzelordu Kısa Film Festivali’nin belirlediği tema ile aynı ismi taşıyor. ‘Hayatta bir şeylerin kıyısında olmak’ fikrinden yola çıkılarak belirlenen festivalin bu seneki mottosu ‘Sen neyin kıyısındasın?’ Bu motto bana bir kıyıdan diğerine yolculuk düşündürdü. Sakin bir limandan ayrılıp yolda (hayatta) başımızdan geçen durumları anlatmak istedim. Karadeniz temalı olan bu parçayı tulum ve piyanoyu birleştirerek yazdım. Parçanın açılışını Özgür Baltacı Karadeniz’in yerel enstrümanı olan tulum ile yapıyor.” dedi.

“BORCUMU ÖDEYECEĞİM”

Yeni yıla girişle birlikte öğrencilerle tanışma projesi başlatan Karaca, geleceğin sanatçı adayları ile bir araya geliyor. Karaca, “Bu projenin adının duyulması kişisel kaygılarımdan çok daha ötede bir yerde. Sanat bizim gibi gelişme süreci devam eden ülkelerde dayanışma paydasında buluşmadan yücelemiyor. Bu yüzden kendi hikayemi yazarken de hep ‘Ülkemin bana verdiklerinden doğan borcumu ödeyeceğim’ diyerek yola çıktım. Benim ödeme yöntemim de sanatın dayanışma alanını genişletmek; bildiğimi, gördüğümü, yolda öğrendiklerimi, keşfettiklerimi başkalarına aktarmak olsun istedim. İçinde çalan şarkıya kulak veren liseli arkadaşlarıma kendi hikayemi anlatmayı, müzik teorisi konuşmayı, bir sanatçıya yolunu çizerken eşlikçi olmayı hedefledim bu proje ile. Belki zamanla eğitimdeki fırsat eşitliğine; uzun yıllardır öğretmenlik yapan biri olarak bir katkıda bulunacağıma inanıyorum. Tüm bu sebeplere sarılarak; 2022’nin sonu ile birlikte, müziğe ilk profesyonel adımını Güzel Sanatlar Lisesi’nde atmış bir sanatçı olarak, yurt genelinde ulaşabildiğim kadar Güzel Sanatlar Lisesi’ne ulaşarak öğrencilerle tanışma projesinin başlangıç bayrağını kaldırdım” ifadelerini kullandı.

Mümkün olduğu kadar fazla genç sanatçı adayına ulaşmak istediğini belirten Karaca, “Aralık ayında Ankara, Samsun ve Ordu Güzel Sanatlar liseleri ile başlayan proje, her eğitim döneminde yeni bir bölge olmak üzere planlandı. İlk etapta bu üç okul ve 19 Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri ile buluştuk. Yoğun katılımlı, eğlenceli, öğretici organizasyonlardı. 2023’ün ilk çeyreğinde Karadeniz’in en batısından en doğusuna kadar uzanarak geleceğin sanatçı adaylarının yolculuklarına ışık tutmayı amaçlıyorum. Gelecek günlerde ise diğer bölgelere yayılarak; bir sınır olmaksızın ulaşabildiğim kadar genç sanatçı adayına ulaşmak istiyorum. Bu nedenle projeyi, mecburi bir sebep olmadıkça uzun yıllar devam edecek bir proje gözüyle planladım” dedi.

YARDIM KONSERLERİ

Tüm bunların yanında yardım konserleri de veren Karaca, “Yardım konserlerim belirli vakıf ve derneklerle düzenlediğimiz ve ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçlarını doğru kanaldan ulaştırdığımız konserler oluyor. Konserlerin hedefi engelli çocuklar, konservatuvarda okuyan kız öğrencilerin eğitim bursu, kısıtlı imkanlara sahip okullardaki çocuklarımızın eğitimine destek ve barınaklardaki hayvan dostlarımız gibi geniş bir yelpazeye sahip. Belli özel günlerde ihtiyaç sahipleri için sahneye çıkıyorum ve konserden elde edilen tüm gelir bağışlanıyor” şeklinde konuştu.

“MÜZİĞİM GÜNDEN GÜNE GELİŞİYOR”

Karaca, sürekli kendini geliştirdiğini ve bunun yaptığı müziğe de yansıdığını belirtti: “Her gün her an bu farkındalığı geliştirdikçe canlı ve hayata bağlı kalabileceğime inanıyorum. Bu yüzden müziğim de günden güne gelişip evrimleşiyor. Bazen nota kitabımla bazen de bestelerimle birilerinin evlerinde, hayatlarında, gündelik işleri arasında yerimi alıyorum. Sadeleştirmeyi kendi hayatımda ne kadar odak noktası yapmış olsam da müzik söz konusu olduğunda Anadolu ezgilerini ya da modern batı ritimlerini klasik müzikle harmanlamayı seviyorum. Bu yüzden evine bir şekilde girdiğim herkesi sosyolojik olarak iyi tanımak beni daha da besliyor. Tanıdığım, izlediğim, kafamda ona dair bir hikaye oluşturabildiğim, yeni kültürel değerler öğrendiğim sürece beslenmeye devam edebileceğim. Tüm bu sürece dahil olmak, takip etmek isteyen herkesi Spotify, YouTube gibi dijital kanallarda buluşmaya davet ediyorum. Konserlerde karşılaşmak dileğiyle.”


ARŞİV