Yeldeğirmeni Sanat’ta “Euphemia ve Kızlar’’ sergisi

Yeldeğirmeni Sanat 9 Kasım - 30 Kasım 2023 tarihleri arasında Euphemia ve Kızlar’’ sergisi ile sanatçı Peter Hristoff’u ağırlıyor

07 Kasım 2023 - 16:33

Yeldeğirmeni Sanat’ta Kasım ayı boyunca, caz ve klasik müzik konserlerinin yanı sıra özgün bir sergiye yer veriliyor. İstanbul doğumlu, New York’lu sanatçı Peter Hristoff, ‘’Euphemia ve Kızlar’’ Sergisi ile Yeldeğirmeni Sanat’ta sanatseverlerle buluştu. Cumhuriyetin 100. yılına özel 9 Kasım’da açılacak sergide 1895’te inşa edilen Sainte Euphemie Fransız Yatılı Kız Okulunun kilisesi, bugünkü adıyla Yeldeğirmeni Sanat’ın ve bulunduğu bölgenin tarihine gönderme yapan, onbir diptikten oluşan bir enstalasyon yer alıyor. 

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında İstanbul'a yerleşmiş bir ailenin üçüncü kuşak sanatçısı Peter Hristoff’un eserleri MS 3. yüzyılda yaşamış olan Kalkedonlu Azize Euphemia'nın hikayesinden, Yeldeğirmeni semtinde yaşayan kendi ailesinden kadınların hikâyesine uzanıyor. 

New York Görsel Sanatlar Akademisi’nde (SVA) öğretim üyeliğini sürdüren sanatçı, resim, özgün baskı, halı dokuma ve kağıt üzerine gibi pek çok türde eserler üretiyor. 

Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan titiz restorasyon çalışmaları ile 2011’de Tarihi Kentler Birliği’nin Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Yarışmasında ödüle layık bulunan Yeldeğirmeni Sanat’ın mekan algısına güçlü bir değer ve bölgenin hatıralarına kalıcılık sağlaması açısından ayrıca bir önem taşıyan ‘’Euphemia ve Kızlar’’ sergisi süresince 1900’lerin başlarında bestelenmiş eserlerin seslendirileceği konserlere de yer verilecek.

Yeldeğirmeni Sanat  ‘’Euphemia ve Kızlar’’ sergisi ile izleyicisini, bu kez görsel sanat, klasik müzik ve cazın yan yana sergileneceği bir deneyime davet ediyor. Sergi 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilir. 

 

ARŞİV