Söz ve müzik: KARA PLAK

Kısa zaman önce yayın dünyasına adım atan Kara Plak Yayınları, müzik dünyası ile ilgili kitapları okurlarıyla buluşturmak için yola çıktı. Yayınevinin  kurucularından Koray Löker ile Kara Plak’ın hikayesini ve projeleri konuştuk

01 Eylül 2016 - 17:41

Erhan DEMİRTAŞ
Sadece müzik üzerine kitap basmak için yayın hayatına giren Kara Plak Yayınları, müzikseverlerin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu bir alanı doldurmak için yola çıktı. Kara Plak, nisan ayında yayımlanan ve ilk kitap olan “Beatles” biyografisiyle okurlarına merhaba dedi. “Hedefimiz; müzikle yakından ilgilenmeyen kitapseverlerin de, kitaplarla yakından ilgilenmeyen müzikseverlerin de okumak isteyecekleri kadar iyi metinleri yayımlamak” diyen Kara Plak’ın kurucularından Koray Löker ile söyleştik. Suadiye’deki ofisinde çalışmalarına devam eden Löker, Türkiye’de yayıncılığın fedakârlık isteyen bir iş olduğunu söylüyor.

“OKURLAR MEMNUN”
● Kara Plak’ı kurma fikri nasıl oluştu bu süreci anlatır mısınız?
Kara Plak yaklaşık üç buçuk sene önce ortaya çıkan bir fikirdi. Mesleğimiz yayıncılık, müzik de her zaman ilgili olduğumuz bir alandı. Tesadüfen peş peşe karşımıza henüz Türkçe’ye çevrilmemiş çok iyi müzik kitapları çıkınca yayıncılık tecrübemizi kullanarak bu konuda bir şeyler yapmak istedik.

● Sadece müzik ile ilgili kitapları yayımlıyorsunuz. Bu bir ilk mi?
Evet, sadece müzikle ilgili kitaplar yayımlamayı planlıyoruz ama bu alanla sınırlı olan ilk ya da tek yayınevi değiliz. Ne yazık ki uzun zamandır faaliyette olmayan Çalıntı Yayınları vardı, artık çerçevelerini farklı alanlara doğru genişletseler ve 30 yıldır müzik yayıncılığı alanında büyük emek veren Pan Yayıncılık var.

● Okurların tepkileri nasıl?
Hem müzikseverlerden hem okurlardan çok güzel tepkiler aldık. Türkiye’de yayıncılık fedakârlık isteyen bir iş; okurlar da bunun farkında tabii, o yüzden konuya ilgi duyan bir sürü insanın Kara Plak’ı kendi yayınevleri gibi sahiplendiğini görmek bizi çok mutlu ediyor. Bunun satışlara ve okur sayısına nasıl yansıyacağını görmek için henüz erken olsa da kitaplarımızı seveceğini düşündüğümüz okurlara tanıtabilmek ve ulaştırabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

“KALICI OLMAK İSTİYORUZ”
●Müzik üzerine elbette çok kitap var ama siz bu konuda bir külliyat oluşturmak istiyorsunuz gibi…
Açıkçası yapabileceğimizden fazlasını yapmayı kendimize de okurlara da vaat etmek istemiyoruz. Ne mutlu bize ki destek olan, bir ucundan tutan dostlarımız, meslektaşlarımız var ama şimdilik Kara Plak’a tam zamanlı emek veren sadece iki kişiyiz, o yüzden büyük bir külliyat oluşturmaktansa birbirini destekleyen, tutarlı bir yayın çizgisinin parçası olan, sayıca çok fazla olmasa da iyi kitaplar yayımlamaya çalışıyoruz. İçeriğiyle, tasarımıyla, baskı kalitesiyle kalıcı olmasına uğraşıyoruz.

● Türkiye’de gerçekten hem müzik seven hem de bunun üzerine okuma yapmak isteyen bir kitle var mı? Sizin gözleminiz nedir?
 İlk günden beri okurların tepkisi hep çok heyecanlı ve olumlu oldu. Yayımlanan başlık sayısını ve kitap satış rakamlarını düşününce bu heyecanın nasıl bir satışa dönüşeceğini, dolayısıyla bizi takip eden okurların ve müzikseverlerin ne kadarına ulaşabileceğimizi tahmin etmek için henüz erken tabii ama biz umutluyuz. Hedefimiz müzikle yakından ilgilenmeyen kitapseverlerin de, kitaplarla yayından ilgilenmeyen müzikseverlerin de okumak isteyecekleri kadar iyi metinleri yayımlamak.

 
DYLAN’IN ALBÜM MONOGRAFİSİ
● Okurları önümüzdeki günlerde hangi kitaplar bekliyor?
Bugünlerde matbaada olan, yakında kitabevlerinde yerini alacak bir kitabımız var: Mark Polizzotti’nin, Bob Dylan’ın en ünlü albümlerinden biri ‘Highway 61 Revisited’ üzerine yazdığı albüm monografisi. Bunu yine eylül ayında Türkiye’de Caz belgeselinin yönetmeni Batu Akyol’un Türkiyeli caz müzisyenleriyle ve müzik yazarlarıyla yaptığı söyleşileri içeren kitabı izleyecek.

“Kadıköy Plak Günleri” başlıyor
Kadıköy’ün ve İstanbul’un müzik kültürünü saklı kalan hafızasını açığa çıkartmak için düzenlenen“PlaKadıköy - Kadıköy Plak Günleri” 24 – 25 Eylül 2016 tarihlerinde Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde müzikseverlerle buluşuyor.
Kadıköy’ün önemli plakçılarının, plak koleksiyoncularının, plak müdavimlerinin buluşacağı etkinlik kapsamında, plak satışının yapılacağı stantlar, değiş tokuş stantları, Plak DJ seçki yayınları etkinliğe renk katacak.  Plak etrafında buluşan tüm bileşenleri aynı atmosferde toplayan etkinlikte DJ performansları ile Mete Avunduk ve Ozan Maral farklı tınıları dinleyicilerle buluşturacak. Plak dinleyen, düşünen ve müzik üzerine yazan isimlerin katılacağı muhabbet etkinliklerine Murat Meriç, Cemal Ünlü, Mehmet Tez, Güven Erkin Erkal ve Murat Beşer katılarak katılımcılarla söyleşecek. Birbirinden değerli akustik vokallerin sahne alacağı Plak Günleri konserlerinde, Cenk Taner, Taner Öngür, Özge Fışkın, Cihan Mürtezaoğlu ve Nil İpek dinleyicilerle buluşacak.
Etkinliğe; Outro, Vintage Records, Rainbow, Atlantis, Zoltan, Hammer, Dip sahaf, Can Plak, RPM,Gramafoncu, Deform, Kontrplak, Velvet Underground, Plakhane, Alice Records, Exit ve Opus3 gibi saygın plakçılar katılacak. Ayrıca Pan (Beşiktaş) Kara Plak Yayınevi, Andante dergi ve Plak Takası Fanzin gibi yayınevleri de okurlarla buluşacak.

PROGRAM
24 Eylül 2016 Cumartesi

13.00 Açılış
14.00 Muhabbet/ Murat Meriç: Plaklarla Memleket Tarihi
17.00 Muhabbet / Cemal Ünlü; Git Zaman Gel Zaman (Fonograf - Gramafon – Taş plak)
19.00 Konser
• Cenk Taner
• Nil İpek – Cihan Mürtezaoğlu
22.00 Yarın Görüşürüz

25 Eylül 2016 Pazar
13.00 Açılış
14.00 – 16.00 DJ Set | Mete Avuduk – Ozan Maral
17.00 Muhabbet / “Bir plak gibi gökte dönüyor mavilik”
Mehmet Tez, Murat Meriç, Güven Erkin Erkal, Murat Beşer (Moderasyon)
19.00 Konser
• Özge Fışkın
• Taner Öngür
22.00 Seneye Görüşürüz

 

ARŞİV