Sümeyra Çakır’ın sürgün yılları tiyatro sahnesinde

Halk müziğinin benzersiz sesi, Ruhi Su’nun öğrencisi müzisyen Sümeyra Çakır’ın sürgünde geçen yaşamı ilk defa Türkiye’de, CKM’de sahneleniyor

11 Kasım 2022 - 12:16

12 Eylül 1980 darbesinden sonra yaşamını Almanya’da sürgün olarak sürdüren ve yakalandığı hastalık nedeniyle 1990’da 44 yaşındayken aramızdan ayrılan halk müziğinin benzersiz sesi Sümeyra Çakır, 42 yıl sonra memleketine dönüyor.

Sümeyra Çakır’ın yaşam öyküsünden kesitlerle birlikte sürgünde sanatçı olmak üzerine güncel bir hikayeyi konu alan “Serçelerin Süvarisi” adlı senfonik oyun, Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Güneş Tiyatrosu tarafından geçtiğimiz yıl Internationales Theater Frankfurt’ta sahnelenen “Serçelerin Süvarisi” Sümeyra Çakır’ın, halen Frankfurt’ta yaşayan hayat arkadaşı Hasan Çakır’ın katkılarıyla, yönetmen Müjdat Albak tarafından kaleme alındı.

Uzun yıllar Hasan Çakır’la birlikte Sümeyra Çakır için anma etkinlikleri düzenleyen tiyatro ve ses sanatçısı, aynı zamanda Güneş Tiyatrosu’nun kurucularından Tülay Yongacı’nın başrolü üstlendiği oyunda, yaşadığı zorluklardan dolayı ülkesini terk etmek durumunda kalan tanınmış oyuncu Selin Özsu karakteri Sümeyra Çakır’ın yaşam öyküsüyle buluşuyor.

Oyun, çeşitli dönemlerde Türkiye’de çalışamaz hale gelip yurt dışına çıkmak zorunda kalan birçok sanatçının kendi deneyimleriyle paralellikler taşıyor. Türkiye’den Almanya’ya göçün farklı bir boyutunu işleyen oyun, 2021’de Frankfurt başta olmak üzere Almanya’nın çeşitli kentlerinde sahnelendi.

Türkiye prömiyeri 18 Kasım’da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan “Serçelerin Süvarisi”, 22 Kasım’da ise Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşacak. Oyun, aralık ayında İstanbul ve İzmir’de, 2023’de ise yurt içinde farklı kentlerde sahnelenecek.

CKM’de ücretsiz olarak sahnelenecek oyun için davetiyeler, 14 Kasım’dan itibaren CKM gişesinden alınabilir.

 

 


ARŞİV