Süreyya'da ‘sanat mevsimi' başlıyor!

Altıncı sezonuna hazırlanan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, bu yıl da bir dolu yeni etkinlikle Kadıköylüleri sanata doyuracak.

13 Eylül 2012 - 15:16

Semra ÇELEBİ
Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi, 2012-2013 sanat sezonunda yine ilgi çekici bir programla çıkacak seyirci karşısına... Devlet Opera ve Balesi temsillerinin yanı sıra, Süreyya Opera Sahnesi’nin beş yıldır özellikle sürdürdüğü ve gelenekselleştirmeye çalıştığı Pazartesi Oda Müziği Konserleri’nde, enstrümantal müziğin güzel örnekleri, seçkin virtüöz ve oda müziği grupları tarafından seslendirilecek.
Geçen yılın bir yeniliği olan “Bir Şölendir Opera” programlarına bu yıl da devam edilecek. Yine bazı Pazartesi günleri saat 18.00’de ücretsiz olarak gerçekleştirilen açıklamalı “Fuaye” dinletileri dizisi ilginç programlarla meraklılarına sunulacak.
İşte altıncı sezonunda Süreyya Operası’nda izleyeceğiniz yeni etkinlikler:

“SESİN YOLCULUĞU” GENÇ TÜRK BESTECİLERİ ŞÖLENİ
Yılın en ilginç etkinliklerinden biri 2013’ün Nisan’ında, konservatuvarlarda kompozitörlük eğitimi alan gençlerin seçilmiş eserlerinin seslendirileceği konserler olacak. Seçilen eserler o gün saat 12.00-16.00 ve 20.00’de ardı ardına üç konserle izleyicilere sunulacak. Kısacası yoğun bir müzik günü yaşanacak Süreyya’da. Bu konser, ülkenin yeni bestecilerinin seslerini duyuracakları bir platform olarak tasarlandı. Bugüne kadar beş defa gerçekleşen bu heyecan verici müzik hareketi, bu yıl ilk kez Süreyya Sahnesi’nde yapılacak.

GENÇ YETENEKLER PİYANO YARIŞMASI
2013 yılı Haziran sonu ve Temmuz başında sonuçlanacak 15-26 yaş grubu yetenekli gençler için ödüllü “Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Ulusal Piyano Yarışması” düzenleniyor. “Kuğu Müzik” işbirliği ile gerçekleşecek yarışmaya katılım koşullarıyla ilgili “Yarışma Şartnamesi” Ekim 2012’den itibaren katılımcılara verilebilecek. Yarışma finaline kalan piyanistler, Temmuz başında birer konçerto çalacakları orkestra konseriyle kamuoyuna tanıtılacak ve ödüller açıklanacak. Yarışmacılar, yarışmadaki parçalarını da orkestra konserini de ünlü İtalyan piyanosu “Grand Fazioli F 308” de icra edecekler.

OPERA VE BALE DEKOR RESİMLERİ SERGİSİ
Süreyya Operası’nda her yıl müzik dünyasına ilişkin bir sergi açılıyor. Bu yıl, Türk operasının duayen dekoratörlerinden bazılarının çalışmalarından oluşacak bir “Dekor Eskizleri” sergisi düzenlenecek. Sahne dekorlarının dramatik sanatın ayrılmaz bir ifade aracı olduğunun bilinciyle açılacak bu sergi de, sanatseverlerin ilgisini çekecek.

GELENEKSEL PAZARTESİ ODA MÜZİĞİ KONSERLERİ
Süreyya’da Geleneksel Pazartesi Oda Müziği Konserleri bu yıl da devam edecek; üçlü, dörtlü, beşli ve altılı oda müziği grupları konserler verecek. Mevsimin 30 Eylül ve 1 Ekim’deki açılış konserleri, bu özgün oda müziği birlikteliğinin güzel bir örneği olacak. Piyano virtüözü İdil Biret ile son yıllardaki başarılı konserleriyle tanıdığımız “Ankara Üniversitesi Solistleri” yaylı çalgılar dörtlüsü izleyicilere iki özel gece sunacaklar.
Bu yıl, önceki beş mevsimde Süreyya Opera Sahnesi’nde ağırlanamayan virtüözler de ilk defa izleyiciyle buluşacak. Uzun yıllardır Hamburg’da yaşayan değerli piyanist Banu Sözüar, Boğaziçi Caz Korosu, Ankara Çağdaş Müzik Topluluğu, çalışmalarını Almanya’da sürdüren flütün ustası Gülşen Tatu ile orkestra şefi ve piyanist İbrahim Yazıcı, Avrupa’da arpın ustalarından olan Jawa Bouskova, piyano duayenlerinden Verda Erman ile virtüöz kemancı Atilla Aldemir, Avusturya’dan “Wiener Kammersymphonie” topluluğu, piyanist Emre Elivar, Bülent Evcil, Cana Gürmen ve Rahşan Apay’dan oluşan flüt, piyano, çello triosu Süreyya’da ilk kez konser verecek isimler.


BİR ŞÖLENDİR OPERA
Geçen yıl başlayan bu dizide 2012-2013’de dört operayı, dört farklı sanatçı sunacak. Ekim’de müzikolog Aydın Büke opera sanatının doğuşunu; ilk bilinçli opera bestecisi sayılan Monteverdi’nin “Orfeo”su ile anlatacak. Aralık’ta ikinci opera sunuşunda Orkestra Şefi Cem Mansur Leos Janacek’in “Katya Kabanova”sını anlatacak. Ocak’ta ise Mehmet Ergüven, Haendel’in “Jules Cezar”ını yorumlayacak. Dördüncü “Bir Şölendir Opera” programında Verdi’nin Macbeth’i var. İzleyiciler dünya sahnelerinde sürekli yer alan Shakespeare’nın ünlü tragedyasının müzikli dramasını, değerli tiyatro rejisörü Işıl Kasapoğlu’nun anlatısı ve yorumuyla izleyecekler.

DİĞER ETKİNLİKLER
Süreyya Operası, kendi programı dışındaki etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Haziran 2013’de İKSV müzik festivalinin konserleri gerçekleşecek. Ayrıca 1, 2 Haziran 2013 günleri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bir operayla; 3 ve 4 Haziran 2013 günlerinde ise Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yekta Kara’nın sahnelediği bir operayla Süreyya Sahnesi’nde olacaklar.
 

ARŞİV