Sanatın ÖNCESONRA hali...

Mine Sanat Galerisi’nin düzenlediği Öncesonra sergisi, eski ve yeni kuşaktan 19 sanatçının çalışmalarını Caddebostan Kültür Merkezi’nde gözler önüne seriyor

02 Mart 2017 - 16:37

Kadıköy, bugünlerde yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sanat ortamının yakından tanıdığı usta sanatçılar ile genç sanatçıları bir araya getiren Öncesonra sergisi, 8 Şubat Çarşamba günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)’nde açıldı. Mine Sanat Galerisi sahibi Mine Gülener’in organizatörlüğünde gerçekleşen serginin eser seçimi ve düzenlemesi ise Yusuf Taktak tarafından yapıldı. 8 Mart’a kadar ziyarete açık olan sergi, yıllardan beri yapıtlarını sanatseverlerle paylaşan, eskidikçe değer kazanan ve birçok yeni sanatçı adayının ortaklaşa ürünü.  Farklı kuşaklardan 19 sanatçının, sanata bakış açılarının önce ve sonra hali sanatseverlere sunuluyor. 25 eserin yer aldığı sergiye özel bir de katalog çıkarıldı.

“BÜYÜK DENEYİM OLDU”

Gazete Kadıköy olarak serginin organizatörü Mine Gülener ile konuştuk. Serginin, kendisi için büyük bir anlam taşıdığını belirten Gülener, sergi sürecini şöyle anlattı: “Öncesonra, Yusuf Taktak hocamızdan bir sergi oluşturma ricam üzerine gerçekleşti. Hocamız iki aylık bir sürede çok güzel bir sergi oluşturdu. Serginin de ismi tamamen ona ait. Eski ve yeni kuşaktan sanatçıları ortak bir sergide birleştirmek onun büyük bir hayali ve merakıydı. Genç ve usta sanatçıların acaba birlikte nasıl bir duruşları olacağı, etkileşimlerinin nasıl olacaklarını görmek istiyorduk. Hocamızın titiz seçimleri sayesinde sergimiz son halini aldı. Böyle bir sergiye organize etmekten büyük onur duyuyorum. Galerimde de gençleri her zaman destekleyip, onları arkama alırım. Genç sanatçıların, ustaları ile aynı sergide buluşmaları da onlar için büyük bir deneyim oldu. Katkılarından dolayı Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

“SÖZÜ OLAN BİR SERGİ”

Yusuf Taktak’ın atölyesinde eğitim almış ve sanat hayatında 25. yılını dolduran Sabahat Çıkıntaş ise serginin zaman kavramı içerdiğini belirterek, “Bu sergi aslında zamanın bizlere bir yansıması. Kendi sanatımda da zaman beni oldukça ilgilendirir. Öncesonra sergisi aslında zamanın çok boyutlu tasviri oldu. Genç arkadaşlarla birlikteyiz. Eserlerimiz aynı duvarlarda yer alıyor. Tamamen benim sanat anlayışımla paralel giden bir sergi oldu. Gençlerle buluşmak bizler açısından büyük bir etkileşim yarattı. Sergimiz aslında fazla sözü olan bir sergi. Gelen ziyaretçiler hem yeni kuşağın neler anlatmak istediğini hem de eski kuşağın halen anlattığını görebilirler. Serginin içinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.

“EĞİTİMİMİN DEVAMI OLDU”

Serginin genç sanatçılarından Büşra Kuzu ise Yıldız Teknik Üniversitesi Bileşik Sanatlar bölümünden kısa bir süre önce mezun olmuş. “Öncesonra deneyimi bizim gibi genç sanatçılar için fazlasıyla mühim.” diyen Kuzu, “Sergi, eski ve yeni sanatçıları bir araya getiriyor ama aslında bundan çok daha fazlasını yapıyor. Bizler yeni mezun sanatçılarımız ve sanat dünyasında bir yerimizin olması gerektiğini düşünüyorum. Bu yerimiz ise bu tip sergiler sayesinde oluyor. Sergi sayesinde bizim de sanat dünyasında söyleyebilecek, düşüncelerimizi yansıtabileceğimiz bir alan oluyor. Sergideki yer alan birçok usta sanatçının, çalışmamın karşısına geçip incelemeler yapması, yorumlarda bulunması benim için çok değerli ve başka bir yerde bulamayacağım bir deneyim. Yaşadığım iletişimler eğitimimin bir devamı gibi oldu. Katıldığım için onur duyuyorum.” diye konuştu.

“İÇ DÜNYASINI YANSITTI”

Serginin usta sanatçılarından olan yılların Kadıköylüsü Serhat Kiraz, sergide nesillerin farklılığı gözler önüne serildi diyerek, “Farklı yaş grupları ve farklı eserler var. Herkes kendi iç dünyasını yansıttı. Ben de öyle yaptım ve gökyüzündeki bulutları çalıştım. Genç arkadaşlar da kendi nesillerinin getirisini içeren çalışmalar yaptı. Farklılıkların güzelliğini yaşıyoruz.” dedi.

SONRAKİ SERGİ 16 MART

Mine Sanat Galerisi, Öncesonra sergisinden sonra CKM’de yeni bir sergi daha açacak. 16 Mart Perşembe günü açılışı gerçekleşecek sergi, “Zekai Ormancı Anısına” başlığını taşıyor. 2008 yılında hayatını kaybeden Ormancı anısına gerçekleşecek sergide, ünlü ressamın hayatından izler taşıyan eserler ve görseller yer alacak. 


ARŞİV