Şaman kültüründen izler taşıyan heykeller

Yücel Kale’nin eserlerinin yer aldığı “Rüya Dalgaları” sergisi CKM’de açıldı. Şaman kültüründen izler taşıyan eserler, nisan sonuna kadar misafirlerini bekliyor

13 Nisan 2023 - 20:34

2000 yılında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel bölümünü dereceyle bitiren Yücel Kale, eserleriyle Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) sanatseverlerle buluştu. 4 Nisan’da açılan “Rüya Dalgaları” heykel sergisi, 30 Nisan’a kadar devam edecek. 

Kale, daha önce açtığı sergilerle ve atölyesinde yaptığı çalışmaların sonucunda elde ettiği birikimlerle sergisini oluşturduğunu söyledi. Kendi içinde yaşayan biri olduğu için, Rüya Dalgaları’nın tutarlı bir sergi olduğunu kaydeden Kale, “Değişkenlikler canlı ve dünyasal varlıklar insan, hayvan ve bitkilerin dünyasından esinlendim. Bundan dolayı, şaman kültürüyle harmanlanan çalışmalarım var” şeklinde konuştu. Şaman kültürünün çocukluğundan beri ilgisini çektiğini vurgulayan Kale, Mısır ve Güney Amerika’daki gibi antik kültürlerin eserleri ile binalarının kendisini etkilediğini dile getirdi. Kale “Sanatın insanla bağı, sanat eserinin insanla bağı bana daha saf bir anlatım olarak geliyor” dedi. 

“SANAT EVRENSEL BİR ANLATIM BİÇİMİ”

Biçimsel bir yaklaşımla düşüncelerini anlattığını belirten Kale, heykellerde izleyene geçmesini istediği duygu ve düşüncelerin olduğunu paylaştı. Kale “Bunun için de son zamanlarda, özellikle doğal taşları ve kristalleri kullanıyorum” dedi. “Bana göre sanat evrensel bir anlatım biçimi ve öyle algılanmalı” şeklinde konuşan Kale, bazı dönemlerde farklı düşünülse de aslında dünyanın ve evrenin bir parçası olduğumuzun altını çizdi.

 
Etiketler; Şaman CKM

ARŞİV