Rekortmen oyun Fare Kapanı Kadıköy'de!

Londra St. Martin Tiyatrosu’nda 60. yılını kutlayan, tiyatro tarihinin en uzun süre sahnede kalmayı başarmış oyunu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Agatha Christie klasiği ‘Fare Kapanı’, Tiyatro Akla Kara’da polisiye-gerilim tutkunlarıyla buluşuyor.

19 Ocak 2012 - 10:40

Polisiye roman deyince aklımıza gelen ilk isim Agatha Christie’dir herhalde. Edebiyata meraklı kitapseverlerin hayatlarında en az bir kitabını okudukları İngiliz yazar, 1976’da bu dünyaya veda etse de, yazdığı polisiye-gerilim tarzı romanları ve etkileyici karakterleriyle unutulmazlar arasında yerini aldı. Asıl adı Agatha Mary Clarissa Christie olan yazarın eleştirmenlerce bir klasik olarak değerlendirdiği “On Küçük Zenci” kadar popüler bir başka romanı “Fare Kapanı”, kitaptan çok tiyatro uyarlamasıyla dünya sahnelerinde adını duyurdu. 1947’de BBC için yazılan eser, 1952 yılında tiyatroya uyarlandı. “The Mousetrap (Fare Kapanı)” adıyla sahnelere taşınan romanın ilk tiyatro uyarlamasında Richard Attenborough oynamıştı. Oyun, 1952’den beri her akşam Londra’daki Covent Garden yakınlarında bulunan St. Martin adındaki küçük bir tiyatroda oynanıyor. 60. yılını kutlayan “Fare Kapanı”, tiyatro tarihinin en uzun süre sahnede kalmayı başarmış oyunu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi ve“rekortmen oyun” unvanını almış oldu.
Yazıldığı günden beri on binlerce kez izleyiciyle buluşan Fare Kapanı, ekim ayından beri Kadıköy’ün yeni sahnesi Tiyatro Akla Kara’da oynanıyor. Burak Karaman ile Elif Erdal’ın yönettiği oyunun, oyuncu kadrosu da ilgi çekici. Her bir rolün başrol kıvamında oynandığı Fare Kapanı’nda Ruhi Sarı, Bedia Ener Öztep, Gazanfer Ündüz, Merve Anlağan, Can Şıkyıldız, Özgür Özdural, Sibel Akdeniz ve Deniz Şen’i izliyoruz sahnede.
 
MONKSWELL KÖŞKÜ’NDE BİR KIŞ GÜNÜ…
 
Agatha Christie’nin gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı Fare Kapanı, yolların kar nedeniyle kapandığı soğuk bir kış günü Monkswell Malikânesi’nde geçiyor. Tiyatro Akla Kara’nın sahneye taşıdığı oyun, Yüksel Aymaz’ın ışık tasarımıyla daha ilk sahnede, gerilimin içine sokuyor izleyeni. Dışarıda kar, ıssız bir malikâne ve arkada oyunun kilit noktalarından “Üç Kör Fare” şarkısının ürkütücü piyano versiyonu…
Oyunda önce, Monkswell Malikânesi’nin yeni evli genç sahipleri Mollie ve Gilles Davis’le tanışıyoruz. Bu Victoria döneminden kalan köşkü, pansiyona çeviren genç çift, ilk kez misafir ağırlayacaklardır ve çok heyecanlıdırlar. Her biri farklı karakterde olan ve ilk kez Monkswell Malikanesi’nde kalan Bayan Boyle, Binbaşı Metcalf, Christopher Ren, Paravicini ve Casewell, karla kaplı yollar nedeniyle sıkıntılı saatler yaşarken polis memuru Trotter’in gelmesiyle işler iyice karışır. Trotter, kasabada işlenen bir cinayeti soruşturmaktadır ve artık Malikâne’nin sahipleri de dâhil orada kalan herkes şüphelidir.
 
SIRRI SAKLAMAYA VAR MISINIZ?
 
Usta ve genç oyuncuların, izleyenlerle birlikte çözmeye çalıştığı bir bulmacaya dönüşen oyun, sürpriz bir sonla bitiyor. “The Mousetrap” adıyla 60 yıl sahnede kalmayı başaran oyunun ömrünün bu kadar uzun olmasının nedeni ise, seyircilerin Fare Kapanı’ndaki sırrı bunca yıl saklamaları… Ancak geçtiğimiz günlerde bu sır Wikipedia’nın İngilizce sayfasında açıklandı. Bu bilginin kaldırılması için romanın hayranları Wikipedia’ye dilekçeler yazdılar. Agatha Christie’nin torunu da olanlardan üzüntü duyarak bu konu hakkında şunları söyledi: “Büyükannem her zaman kitaplarının veya tiyatro eserlerinin çalınmasından endişe duyardı. Bu reklamın, insanların tiyatroya gidip, oyunu izleme zevkini ellerinden alabilecek olması çok acı.”
Eğer siz de Fare Kapanı’nı zevkle izlemek ve uzun yıllar Türkiye’deki sahnelerde oynadığına şahit olmak istiyorsanız, sırrı saklamayı unutmayın. İyi seyirler!
 
Fare Kapanı, Ocak ayı boyunca her hafta Çarşamba ve Perşembe günleri saat 20.30’da Tiyatro Akla Kara’da izlenebilir. Akla Kara, Bahariye Caddesi Akyıldız Pasajı’nda. Gişe Tel: 0216 541 43 59
 
 
Semra ÇELEBİ

ARŞİV