Piyanist Erman anısına albüm

Usta piyanist Verda Erman için hazırlanan albüm piyasaya çıktı

03 Nisan 2019 - 13:53

Bundan 5 sene önce Paris’te vefat eden Devlet Sanatçısı Verda Erman’ın Brahms, Schubert, Chopin, Mendelssohn, Bach / Saint –Saens eserlerinden oluşan 2 CD’lik albümü Lila Müzik etiketiyle yayınlandı. Verda Erman Anısına başlıklı albüm, sanatçının üstün yorum gücü, büyük keşfetme arzusu ve tüm sanatları müziğine yansıtması ile dinleyicilere özel bir müzik ziyafeti sunuyor. Albüm; uzun bir çalışmanın ardından, ailesi ve öğrencisi Güray Başol’un büyük desteği ile 64 sayfalık bir kitapçık eşliğinde sunuluyor. Kitapçıkta İdil Biret, Ayla Erduran, Gulsin Onay ve Hüseyin Sermet’in eserler hakkındaki yazıları eşliğinde albümü dinlemek mümkün.

Müzisyen bir aileden gelen Verda Erman, 3 yaşında müziğe başladı. Önce notaları öğrendi, 8 yıl bale çalıştı. İlk konserini 9 yaşında Saray Sineması’nda verdi. 12 yaşında ‘Harika Çocuklar’ yasası ile Paris’e gönderildi. Paris Konservatuvarı’nı birincilikle bitirdi. 1963’te Marguerite Long-Jaques Thibaud Uluslararası Piyano Yarışması’nda Paris Kent Ödülü’nü aldı. 1965’te Kanada Uluslararası Piyano Yarışması’nda ikincilik ve New York Edgar Levintritt Uluslararası Yarışması’nda ödüller aldı. 1971’den itibaren dünyanın en önemli salonlarına davet edildi. Rudolf Serkin tarafından Marlboro (Vermont) Festivaline çağrıldı, ünlü şeflerle çaldı. ABD’den Japonya’ya, Arjantin’den İran’a, Afrika’ya pek çok yerde konserler verdi. 1971 yılında Devlet Sanatçısı ünvanını alan Erman, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası’nın solist sanatçısıydı.

KADIKÖY’DE ANILMIŞTI

Erman, geçen yıl aralık ayında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapılan konserle doğum gününde dostları ve öğrencisi sanatçılar tarafından anılmıştı. Konserde, İbrahim Yazıcı (piyano), Güray Başol (piyano), Ayla Erduran (keman), Hüseyin Sermet (piyano) ve Gülsin Onay (piyano) sahne almıştı.


ARŞİV